Livian siideri­etikalle kultaa artesaaniruoan SM-kisoissa

0
Arkistokuva omenoista.

Kuudennet artesaaniruoan SM-kilpailut käytiin viime viikolla Maarianhaminassa. Ammattiopisto Livia voitti Tuorlan omenasiiderietikalla maustekastikeluokan kultamitalin.

Sääntöjen mukaan artesaanituotteet eivät saa sisältää säilöntäaineita ja lisäaineita. Raaka-aineiden tulee olla kotimaisia, mielellään paikallisia, ja niiden alkuperän pitää olla tunnettu. Ruuan valmistus noudattaa käsityömäisiä periaatteita. Artesaaniruoka tuo esille perinteistä ruokaa, kehittää sen valmistustapoja ja luo innovatiivisia tuotteita.

Tuorlan omenasiiderietikka on valmistettu Tuorlan omenatarhan omenoista puristetusta mehusta käsityönä pienissä erissä. Siiderietikan valmistus on hidasta, ja yhden erän valmistaminen kestää kuusi viikkoa.

Seuraava erä siiderietikkaa saadaan markkinoille Tuorlan joulumarkkinoille.

Ammattiopisto Liviassa on mahdollista opiskella artesaaniruokatuotteiden jalostusta.

Varsinais-Suomeen saatiin kilpailussa muitakin kultamitalisteja. Toivosen Lähikala voitti kalatuotteissa kultaa katajaisella lahnapalalla ja Inkisen puutarha chutney-luokan mausteisella chili-paprikachutneylla.