Maija Söderblomin kolumni: Kaarinasta 8500 euroa Nälkäpäivänä

0

Punainen Risti kartuttaa Nälkäpäiväkeräyksellä katastrofirahastoa, josta taas jaetaan apua kotimaassa ja ulkomaillakin hätää kärsiville. Tänä vuonna keräys tuotti Kaarinassa noin 8 500 euroa ja koko Varsinais-Suomessa noin 30 000 euroa. Kaarinalaiset tunsivat vastuunsa maailman hädästä Suomessa, Afganistanissa, Haitissa, Etiopiassa ja kaikkialla.

Auttaminen ja vastuu toisista on moraalinen kannanotto, ja lisäksi se koituu myös antajansa hyödyksi. Itsekäs ja ahne joutuu elämään vartioidussa vankilassaan peläten muita. Mitä tasa-arvoisempi yhteiskunta, sitä paremmin voivat kaikki: rikollisuus ja väkivalta vähenevät ja vakaus ja turvallisuus lisääntyvät.

Sodan, nälän, köyhyyden ja turvattomuuden lisäksi hyvinvointiamme kalvaa pandemia. Mitä köyhempi, sitä pahemmin. Vastuullamme on vaatia köyhille maille mahdollisuutta valmistaa halvempia rokotteita. Meidän, joilla rokotteita on ilmaisjakeluksi asti, on velvollisuus myös ottaa se.

Rokotuksen ottaminen ei voi olla mielipidekysymys. Kenelläkään ei ole oikeutta vaarantaa toisen ihmisen terveyttä ja elämää. Rokottamattomat vievät hoitoresurssit muilta. Miten niin – täytyyhän kaikki sairaat hoitaa? Kyllä, mutta tämä sairaus olisi ollut ehkäistävissä helposti rokotuksella. Sillähän hävitettiin jo tuhkarokko, polio, tuberkuloosi, isorokko…

Muutaman vastuuttoman yhteiskunta kestää, mutta suuren kansanosan on kannettava vastuunsa. Kun kuuluisa ”joku muu” menehtyy uupumukseen, vastuuta jäävät kantamaan sinä ja minä.

Maija Söderblom

SPR:n Kaarinan-Piikkiön osasto