Pääkirjoitus: Maski vai ei?

0

Halloween lähestyy, ja törmäsin hiljattain netissä osuvaan meemiin, jossa kysyttiin, tarvitaanko halloweenia enää, koska ”ollaanhan tässä jo syöty karkkia ja käytetty maskia viimeiset 14 kuukautta”.

Maskit ovat tulleet viimeisen vuoden aikana tutuksi varmasti ihan kaikille. Esikoiseni aloitti tänä syksynä lukion, eikä hän ole nähnyt vielä kertaakaan opettajiaan ilman kasvosuojia – yhtä lukuun ottamatta, joka (vähän kapinallisesti!) oli vilauttanut naamansa oppilaille tunnilla, että hänet korona-ajan jälkeen paremmin tunnistettaisiin. Parivuotiaat lapset puolestaan ovat eläneet koko elämänsä korona-aikana, ja heille kasvonsa peittävät ihmiset ovat tutumpi näky kuin paljaskasvoiset.

Muistan, kun viime syksynä maskia käyttävä ihminen aina vähän hätkähdytti. Nyt puolestaan enemmän hätkähdyttää, jos näkee kaupan kassalla ihmisen, jolla ei maskia ole. Tosin juuri kun maskiin vihdoin pääsi tottumaan ja nykyisin sen sujauttaa kasvoilleen jo huomaamatta ennen julkisiin tiloihin menoa, muuttuivatkin suositukset.

THL ilmoitti syyskuun lopulla, että maskisuositukset muuttuvat. Aiemmin maskeja suositeltiin käyttämään sisätiloissa, joissa turvavälejä ei voida noudattaa. Tällä hetkellä ”THL suosittelee, että maskia käytetään edelleen etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan”. En tiedä, onko tätä uutta maskisuositusta vaikea tulkita varsinaissuomalaisesta näkökulmasta, mutta näin savolaiselle se on ainakin ihan selkeä: ”maskia voepi käyttee, mutta yhtä laella voepi olla käyttämättä”.

Jaana Pakarinen