Mielipitei: Hävitysvimma

0

16.9.2021 Kaarinan kaupungin tekninen lautakunta hyväksyi ehdotuksen, että kaupunki käynnistää Oskarintalosta eli vanhasta virastotalosta omistamiensa osakkeiden myynnin ensi vuonna. Vain Kaarinan Vasemmistoliitto vastustaa ehdotusta.

Kaupunki omistaa vanhan virastotalon osakkeista liki 2/3. Keväällä 2018, samoihin aikoihin kuin Kaarina-talo valmistui, Kaarinan kaupunki kilpailutti Oskarintalon peruskorjausurakan. Tarjouksista edullisin oli alle 5 miljoonaa euroa. Taloa ei kuitenkaan alettu korjata, vaan lokakuussa 2019 Kaarinan kaupunginhallitus teki periaatepäätöksen Oskarintalosta luopumiseksi. Miksi?

Kaarinan vuoden 2019 kaupungin hallituksen pöytäkirjassa vihjaillaan, että talossa on sisäilmaongelmia. Oskarintalolle ei ole tehty kuitenkaan kertaakaan sisäilmakartoitusta. On tullut vain “yksittäisiä ilmoituksia silloin tällöin”.

Tämän uskomuksen perusteella on väitetty, että sisäilmaongelmien takia peruskorjaus vaatisikin 9 miljoonaa euroa. Oskarintalo saatiinkin siis vedettyä pois peruskorjausvalmistelusta kalliina vaihtoehtona. On kuitenkin tämänhetkisen tiedon valossa selvittämättä, onko Oskarintalon kaupungin työntekijöiden työpahoinvointi kiinni sisäilmaongelmista vai jostain muusta tekijästä. On myös jokseenkin yllättävää, että muut osakkeenomistajat eivät ole todenneet sisäilmaongelmia Oskarintalossa vaan ovat iloisella mielellä jatkaneet toimintaansa.

Kaarina pyrkii hiilineutraaliksi kaupungiksi. On selkeästi osoitettu, että peruskorjaus on aina hiilijalanjälkiystävällisempi vaihtoehto kuin uudisrakentaminen. Edes hiilidioksidia itseensä sitova puinen uudisrakentaminen ei tule yhtä ilmastoystävälliseksi kuin peruskorjaus, analysoi dosentti Satu Huuhka Tampereen yliopistosta. Myös elinkaarikustannukset ovat suotuisimmat peruskorjaukselle.

Tavoitteleeko kaupunki tosiasiassa vain mahdollisimman kiiltävää pintaa, keinoista, ympäristöstä tai hinnasta viis?

Marika Runsala (vas.)

Pentti Kallio (vas.)