Mielipitei: Kaikkien pitäisi opetella kokkaamaan

0

Kaikkien pitäisi opetella tekemään ruokaa. Nykään monet nuoret ja aikuiset eivät itse osaa tehdä ruokaa. Totta kai kaikki osaavat keittää nuudelit ja tehdä leipää, mutta esimerkiksi perunoiden keittäminen tai kanan paistaminen on nykyään monelle vaikeaa.

Kokkaustaito on tärkeä taito osata. Itsetehty ruoka on hyvää, terveellisempää ja paljon halvempaa kuin valmisruoka.

Yksi valmisruokapakkaus maksaa noin 3–7 euroa, ja jos syöt 2 lämmintä ateriaa per päivä seitsemän kertaa viikossa, ruoan hinnaksi viikossa tulisi melkein 100 euroa yhdeltä henkilöltä. Useissa valmisruoissa ei myöskään ole tarvittavia ravintoaineita terveelliseen elämään. Lisäksi niissä on paljon ylimääräisiä säilöntäaineita, sokereita ja rasvoja, joita et tarvitse. Kuka haluaisi maksaa epäterveellisestä ja kalliista ruoasta enemmän kuin tarvitsisi? Aina ei tietenkään tarvitse jaksaa tehdä omia ruokia, jolloin valmisruoat ovat käteviä, mutta siitä ei saisi tulla tapaa.

Kokkaamisella voi myös rentoutua pitkän työ- tai koulupäivän jälkeen. Monille ruoan laittaminen on rentouttavaa, ja se laskee stressiä.

Olet juuri saanut ruoan valmiiksi. Laitat lautasen pöydälle, kaadat vettä lasiisi ja laitat herkullista pastaa lautasellesi. Maistat ruokaasi, ja makuhermosi täyttyvät kermaisen pastakastikkeen mausta. Voit kokkaamisen ja syömisen jälkeen olla ylpeä saavutuksestasi, ja päiväsi on automaattisesti parempi.

Netissä on nykyään monia helppoja ja hyviä reseptejä, joilla voi opetella tekemään ruokaa. Monia niistä voi myös soveltaa omaan makuun. Esimerkiksi jos tykkäät linssikastikkeen mausta mutta et linsseistä, voit vaihtaa ne jauhelihaan tai tofuun.

Netistä löytyy myös videoita, joissa ruokaa tehdään askel askeleelta ja opetellaan vaikkapa juuri perunoiden keittämistä. Sukulaisiltakin voi kysyä apua ruoan laittoon, eikä siinä ole mitään hävettävää.

Neea Aro

Piikkiön yhtenäiskoulu, 8D