Mielipitei: Oskarintalon sisäilmaongelmia ei pidä vähätellä

0

Vasemmistoliiton edustajat kirjoittivat edellisessä Kaarina-lehdessä epäilyksestään Oskarintalossa eli vanhassa virastotalossa esiintyvien sisäilmaongelmien todenperäisyydestä. Tällainen epäilys kohdistuu suoraan niihin työntekijöihin, jotka siellä edelleen tekevät töitään ja altistuvat yhä pahemmin mahdollisille homeille ja muille haitallisille yhdisteille.

Aliarvioiva suhtautuminen työntekijöiden huoliin omasta mahdollisesta terveydenmenetyksestään tuntuu pahalta.

Oma kokemukseni Oskarintalossa työskentelystä on muutaman viikon takaa. Olen altistunut homeille asuessani vuosia sitten omakotitalossa, jonka terveystarkastaja loppujen lopuksi laittoi asumiskieltoon.

Kun koronarokotukset alkoivat maaliskuussa Kaarinan kirkolla, aloin työskennellä siellä siivoojana ja kaikki oli kunnossa. En ollut päivääkään sairaana, mutta sitten rokotekeskus siirtyi Oskarintalolle syyskuussa, ja jatkoin tietenkin siellä iltasiivoojana. Homeoireet tulivat vuosien jälkeen takaisin ja joka päivä kovempina.

Olin ällistynyt siitä, miten oireet voivat tulla näin pitkän ajan jälkeen ja niin haitallisina: silmien sietämätöntä kutinaa, hengitysvaikeuksia, yskimistä, äänen käheytymistä ja iltaa kohden äänen menemistä kokonaan, nenän vuotamista heti tilaan tullessa ja outoa paineen tunnetta rinnassa. Yritin jatkaa Oskarintalossa työskentelyä, koska työ oli mukavaa ja hoitajat, joiden kanssa olin koko ajan ollut tekemisissä, olivat aivan ihania.

Nyt minua huolestuttaa heidän ja kaikkien muidenkin tilassa työskentelevien terveys. Itse en pystynyt enää jatkamaan Oskarintalossa työskentelyä.

Ala-arvoista on vähätellä työntekijöiden huolia omasta terveydestään. Nimenomaan pitää ilmoittaa, jos tulee oireita. Vain silloin asiaan voidaan puuttua. Jos menettää terveyden. elämä mutkistuu monella tapaa.

Maija Huhti