Mielipitei: Voivalantien suojatie Rauhalinnassa on hengenvaarallinen

0
Autoilija törmäsi polkupyöräilevään tyttöön Voivalantien suojatiellä 11.6.2021 Rauhalinnassa. Suojatien turvallisuus on herättänyt paljon keskustelua.

Tämä on avoin kirje Kaarinan virkamiehille ja päätöksentekijöille

Odotatteko, kunnes yksi tai useampi alakouluikäinen lapsi pääsee hengestään, ennen kuin Voivalantien vaarallinen suojatie saadaan turvalliseksi?

Kaarinan Voivalantien liikenne on kasvanut vuosi vuodelta, kun autoilevat työmatkalaiset oikovat välttääkseen liikennevaloristeyksiä Helsinkiin päin mennessään ja sieltä tultaessa.

Kyseinen Voivalantien ja Rauhalinnantien risteys raskaan liikenteen kalustokorjaamon vieressä on todella vaarallinen heikon näkyvyyden, pitkän suoran sekä suojatien antaman näennäisen turvan johdosta. Kyseisessä risteyksessä on viikoittain läheltä piti -tilanteita.

Alueen asukkaat osaavat jo varoa kyseistä suojatietä kesäkuussa tapahtuneen onnettomuuden johdosta ja hiljentää vauhtia risteystä lähestyttäessä. Kyseisen tien nopeusrajoitus, 50 km/h, on kuitenkin aivan liian korkea risteystä lähestyttäessä. Autoilijalle ei jää riittävästi aikaa reagointiin, vaikka ajaisi nopeusrajoitusten mukaisesti.

Allekirjoittanut on itse ollut auton ratissa useasti sydän syrjällään todistamassa, kun kyseistä suojatietä ylittävä lapsi pyöräilee suojatien yli, keskittymättä lähestyviin autoihin. Viimeksi viime perjantaina suojatietä ylittänyt lapsi joutui väistämään autoa, jonka hän kuvitteli pysähtyvän ennen risteystä. Tosiasiassa auto vain jarrutti kääntyäkseen Rauhalinnantielle, mutta lapsi havaitsi tämän liian myöhään.

Risteyksen turvallisuuden parantaminen on tuskin kustannuskysymys. Tämä on helposti pääteltävissä ilman suurempaa älykkyyttä, kun seuraa Valkeavuoren koulurakennuksen ikuisuusprojektin hankintapäätöksiä, Hovirinnan rantasauna-infernoa tai uusien koulujen taidehankintakustannuksia.

Aki Vänskä