Ruohokattoinen talo, jonka ikkunat ja ovet ovat pyöreän malliset. Kodin tunnistaa helposti hobitin asumukseksi.
Tämä hobitin kolo sijaitsee Turun kaupunginteatterin lavasteissa, josta se pääsee marraskuussa päänäyttämölle, kun Hobitti-näytelmä saa ensi-iltansa 13.11.
Hobittien asuinpaikka Kontu käy tänä syksynä hyvinkin tutuksi kaarinalaiselle Vilja Lehtoselle, joka työskentelee tällä hetkellä näytelmän ohjaavan Mikko Koukin assistenttina Turun kaupunginteatterissa.
– Teen esimerkiksi muistiinpanoja harjoitusten sisällöstä, ehdotan asioita, keskustelemme Mikon kanssa näytelmästä, ja jos joku on vaikka poissa harjoituksista, saatan paikata häntä lavalla. Tämä on monipuolista hommaa, eikä minulla ole selkeää työnkuvaa. Teen mitä milloinkin tarvitaan, Lehtonen kuvaa.
Lehtonen on toiminut ohjaajan assistenttina Turun kaupunginteatterissa aiemminkin. Hän on toiminut Susanna Airaksisen assistenttina Niskavuoren nuori emäntä -näytelmässä sekä Mikko Koukin assistenttina Nokia -näytelmässä.
– Kaikki ohjaajat eivät käytä assistentteja, mutta jotkut kokevat, että se on hyödyllistä ja he voivat itse silloin keskittyä paremmin ohjaamiseen, Lehtonen kertoo.
Hänelle itselleen ohjaajien assistenttina toimiminen on ollut antoisaa.
– Siinä pääsee oppimaan ja näkemään eri ohjaajien työtapoja, hän kertoo.
Kaarinan lukion musiikkiteatterilinjalla
Vilja Lehtonen kertoo, että teatteri on aina ollut lähellä hänen sydäntään.
– Oikeastaan en valinnut teatteria, vaan teatteri valitsi minut. En tiedä, mistä se on saanut alkunsa, mutta jo lapsena teimme sisarusten kanssa paljon esityksiä yhdessä. 7–8-vuotiaana aloin sitten harrastaa teatteria Porissa, jossa silloin asuimme.
Peruskoulun jälkeen Lehtonen halusi muuttaa omilleen ja hän keksi hakea Kaarinan lukion musiikkiteatterilinjalle.
– Muutin sitten Turkuun ja kävin sieltä käsin Kaarinan lukiota, hän muistelee.
Opiskelusta hänelle jäi hyvät muistot.
– Se oli hyvä kokemus, joka antoi rohkeutta ja siellä sai kokeilla monipuolisesti eri asioita. Myös ohjaamista pääsin kokeilemaan ensimmäisen kerran siellä, Lehtonen kertoo.
Aamu- ja iltatreenejä
Lukion jälkeen Lehtonen on opiskellut Turun taideakatemiassa, josta hän valmistui vuonna 2020 teatteri-ilmaisunohjaaksi. Nykyisin Lehtonen asuu Kaarinassa.
Turun kaupunginteatterissa hän alkoi työskennellä opiskeluaikoinaan.
– Olen ollut töissä muun muassa asiakaspalvelussa, tekstittänyt musikaaleja ja tehnyt näitä assistentin töitä, hän kertoo.
Hobitti-näytelmän harjoitukset alkoivat syyskuun puolivälissä, samoin Lehtosen työ assistenttina.
– Harjoitusviikot menevät niin, että maanantaista torstaihin meillä on joka aamu aamutreenit, sitten on tauko sekä illalla iltatreenit. Perjantaina on pelkät aamutreenit, hän kertoo.
Näyttelijöitä esityksessä on kymmenkunta, minkä lisäksi yhteistyötä tehdään Turun taideakatemian sirkusopiskelijoiden kanssa.
Yleisön suosikki -palkinto ohjauksesta
Tulevaisuudessa Vilja Lehtonen haluaa itse toimia entistä enemmän ohjaajana.
Hän on ohjannut esityksiä aiemmin, muun muassa yhdessä Sara Koirasen kanssa Suden nälkä -näytelmän Jo-Jo Teatteriin sekä Teatteri Mundoon Minna Cunt – Valtakunnan kauhein akka -esityksen. Esitys palkittiin yleisön suosikkina valtakunnallisessa monologikilpailussa Oulussa.
Kunhan Lehtosen työt Turun kaupunginteatterissa loppuvat, hän aikoo keskittyä tulevan näytelmänsä ohjaamiseen.
– Meillä on tulossa Sara Koirasen kanssa Karjalan evakot -niminen näytelmä Liedon Vanhalinnaan ensi kesänä, hän paljastaa.