Luonnonmukaisesti kampaajalle: Oma allergia sai Ferdane Cubollin perustamaan ekohoitolan Kaarinaan

0
Ferdane Cubolli perusti Kaarinan ensimmäisen ekohoitolan ja ekokampaamon.

Kaarinaan avattiin lokakuun alussa paikkakunnan ensimmäinen ekokampaamo ja ekohoitola, Eco Beauty Freesia.

Sen yrittäjä Ferdane Cubolli on ollut alalla 2000-luvun alusta. Aiemmin hän oli töissä turkulaisissa ja helsinkiläisessä kampaamoissa ja hoitoloissa.

– Kauneudenhoitoalalle meno oli jo lapsuuden haaveeni ja menin opiskelemaan sitä heti koulut käytyäni, Cubolli kertoo.

Uuden hoitolan seinällä on ripustettuna todistuksia Cubollin koulutuksista. Hän on opiskellut muun muassa Turun ammatti-instituutissa parturi-kampaajaksi ja kosmetologiksi sekä suorittanut ekokosmetologin ja ekokampaajan koulutukset Helsingissä. Tampereella hän on opiskellut kosmeettista akupunktiota, ja koulutukset hänellä on muun muassa kulmien laminoinnista ja ripsien kestotaivutuksista.

– Tällä alalla voi kouluttautua jatkuvasti lisää. Varmasti jossain vaiheessa laajennan vielä omiakin tarjoamiani hoitoja, Cubolli kertoo.

Vaihtoehtoja kemikaaleilleAiemmin Ferdane Cubolli toimi aivan tavallisena kampaajana ja kosmetologina, mutta hän kiinnostui vuosien varrella yhä enemmän luonnonmukaisista menetelmistä.

– Ukkini on ollut aikoinaan luontaislääkäri, ja äitini on ekotyyppi, joten kiinnostunut olen ollut aiheesta aina, mutta enemmän se tuli oikeastaan oman allergisoitumisen myötä, Kosovosta 13-vuotiaana Suomeen muuttanut Cubolli kertoo.

Vuonna 2013 Cubolli herkistyi kampaamoissa käytetyille väriaineille ja päätti lähteä etsimään niille vaihtoehtoja.

Nykyisin ekokampaamon puolella hän tekee sekä kasvivärjäyksiä että savivaalennuksia hiuksille. Hoitolassaan hän puolestaan käyttää luomutuotteita, joissa on käytetty raaka-aineena esimerkiksi kotimaisia marjoja.

– Ripsien kestotaivutukset sain nyt myös otettua mukaan tarjontaan, sillä niissä löytyi vaihtoehto, jossa ei käytetä allergisoivaa PPD:tä, Cubolli kertoo.

Kasvivärejä ja savivaalennustaUuden hoitolan listalla on useita palveluita, joita ennen ei Kaarinasta ole löytynyt. Yksi on hiusten energialeikkaus. Tämä tarkoittaa hiusten kerroksittaista leikkausta, jossa otetaan huomioon hiuksen luonnollinen asettuminen. Leikkaus sopii erityisen hyvin kiharille hiuksille.

Ferdane Cubolli tekee myös kosmeettista akupunktiota sekä karvanpoistoa luomusokeroinnilla.

Myöskään savivaalennuksia tai kasvivärjäyksiä ei ihan jokaisessa kampaamossa tehdä. Värjäämisessä käytetään eri kasveista saatavia väriaineita. Savivaalennus puolestaan tehdään saven, soodan ja vetyperoksidin seoksella. Kasvivärit ovat jauheina, joista Cuboilli sekoittaa veden kanssa seoksen.

– Suoraan valmiita värejä harvoin käytän, vaan teen aina itse asiakkaalle sopivan värisekoituksen. Kemikaaliväreistä kasvivärit eroavat laittaessa siten, että ne ovat vähän paksumpia ja vaikuttavat pidemmän aikaa. Kasviväri säilyy päässä kuten kestoväri, mutta se kasvaa luonnollisemmin pois, Cubolli selittää.

Ala kasvussaFerdane Cubolli on tarjonnut ekokampaamon ja ekohoitolan palveluita kuuden vuoden ajan edellisessä työpaikassaan. Hänelle on ehtinyt muodostua vakioasiakkaita, joten oman yrityksen perustaminen oli helppoa.

Eco Beauty Freesia sijaitsee Cubollin kodin pihapiirissä, juuri remontoidussa erillisrakennuksessa Formaalintiellä. Cubolli on innoissaan siitä, että uusi työpaikka sijaitsee lähellä omaa kotia.

– Koska lapsenikin ovat jo isoja, voin tehdä töitä lähes milloin vain, hän toteaa.

Cubolli on huomannut, että ekologisten kampaamo- ja hoitolapalveluiden kysyntä on koko ajan kasvussa.

– Ja varmasti tulee vain kasvamaan! Ihmiset eivät halua käyttää enää niin paljon kemikaaleja ja luonnonmukaisuutta suositaan. Uskon, että ala on vasta aivan alussa, hän sanoo.