Pääkirjoitus: Brändätty läskisoosi

0

Mitä teillä syödään syyslomaviikolla? Meidän perheessämme ruokalistalla on ainakin tortilloja ja pitsaa, ehkä sushia.

Nämä ovat nykyisin Suomessa aivan tavallisia arkiruokia, mutta eivät olleet vielä muutama vuosikymmen sitten. Omassa lapsuudessani harvassa olivat arkipäivät, jolloin lautaselta ei olisi löytynyt perunaa.

Perunan kulutus on laskenut vuosien varrella huimasti: 1950-luvulla sitä syötiin vielä 142 kiloa henkilöä kohden vuodessa, nykyisin enää 46 kiloa.

Tässä lehdessä ilmestyy Omasta maasta -teemaosuus, ja meneillään on sadonkorjuuaika. Tällä hetkellä satoa korjataan kotimaisista juureksista, mutta käsi ylös, kuinka monen lautaselta on kuluneen viikon aikana löytynyt esimerkiksi naurista tai lanttua? Itse havahduin tähän hiljattain, kun pilkoin ruokaan retiisiä ja lapseni tuli kysymään, että mitä tuo on. Onhan se hivenen nurinkurista, että nykylapsille tacot ja merilevä ovat tutumpia raaka-aineita kuin palsternakka ja ternimaito.

Mistä johtuu, että kotimaisia ruokia ei arvosteta samalla tavalla kuin ulkomaisia? Veikkaan, että kyse on aika pitkälti siitä, että kotimaiset perinneruuat tuntuvat monesta vanhanaikaisilta ja vähän maalaisilta; onhan nyt paljon hienompaa syödä pestopastaa kuin makaronilaatikkoa.

Uskon, että tähän on kuitenkin tulossa muutosta, kun perinneruokia aletaan brändätä ja niitä nostetaan esiin suomalaisina eksoottisina herkkuina. Tämän huomaa muun muassa siinä, että kuukausi sitten suomalaista perinneruokaa tarjoava helsinkiläinen Finnjävel Salonki -ravintola sai Michelin-tähden. Ravintolan ruokalistalta löytyy muun muassa perinteistä kanaviillokkia ja läskisoosia.

Kun olin samanikäinen kuin lapseni nyt, lempiruokiani olivat perunavelli sekä leipäressu. Varsinais-Suomeen muutettuani huomasin, ettei näitä kyseisiä ruokalajeja tunnettukaan tässä osassa maata. Niinpä haastankin kaikki tällä syyslomalla kokeilemaan kiinalaisten ja intialaisten ruokien sijaan näitä eksoottisia savolaisherkkuja!

Jaana Pakarinen