Pääkirjoitus: Tilaa teho-osastoille

0

Viime viikolla uutisoitiin ympäri Suomea sairaanhoitopiirien varoituksista siitä, että teho-osastojen potilaspaikat ovat täyttymässä.

Varsinais-Suomessa yli 90% näistä tehohoitoa tarvitsevista potilaista on ollut rokottamattomia koronapotilaita. Suomessa ollaan luisumassa tilanteeseen, jossa kaikki tehohoitoa tarvitsevat – kuten auto-onnettomuuteen joutuneet – eivät enää pääse hoitoon.

Näin siitä huolimatta, että Varsinais-Suomessa kolme neljäsosaa väestöstä on ottanut jo yhden koronarokotteen, kakkosrokotekin on annettu 66%:lle ja sairastajat ovat nuorta ikäpolvea.

Tilanne antaa kylmäävää kuvaa siitä, millaista Suomessa olisi ollut ilman koronarajoituksia. Jos malliksi ottaa viime viikot, karkealla matematiikalla tehohoidon tarve olisi Tyksissä ollut vähintään nelinkertainen verrattuna hoitopaikkojen määrään. Sairaalassa olisi jouduttu päättämään, keiden kolmen ihmisen neljästä annetaan kuolla, koska tilaa ei ole.

Itseäni tämän viruksen vaarallisuus liippasi sen verran läheltä, että läheiseni ystävä menehtyi tänä syksynä koronavirukseen. Hän oli minua nuorempi, terve perheenäiti, josta en olisi arvannut, että virus voisi olla hänelle kohtalokas. Niin paljon kuin mielessäni olenkin pöyristellyt epidemian hoidon epäoikeudenmukaisia ja farssimaisia piirteitä, sain järkyttävän muistutuksen siitä, miksi meidän elämästämme tehtiin niin hankalaa.

Olen kiitollinen siitä, että minä ja perheeni olemme saaneet maksutta ja helposti rokotteen, joka turvaa tältä sairaudelta.

Koska lapsia ei ainakaan vielä rokoteta, muiden ikäpolvien rokotuskattavuuden on oltava reippaasti yli 80%, jotta sairaalaan saataisiin tilaa muillekin kuin rokottamattomille koronapotilaille. Täydellisen riskitön rokote ei tietenkään ole, niin kuin ei mikään maailmassa, mutta asiantuntijoiden mukaan rokote on joka tapauksessa moninkerroin turvallisempi kuin tämä virus.

Maria Kesti