Piikkiön hyttitehtaan koronatarkastukset alkoivat maanantaina

0
Lounais-Suomen aluehallintovirasto velvoitti Turun ja Kaarinan järjestämään terveystarkastukset Meyer Turku Oy:n, sen tytäryhtiöiden ja sen alihankkijoiden laivanrakennustelakan työmaihin kuuluvilla työpaikoilla Turussa ja Kaarinassa. Kuva: Juha Paju-Heikkilä.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi viime viikolla pakolliset terveystarkastukset Turun telakan työmaille Turkuun ja Kaarinaan. Tarkastukset perustuvat tartuntatautilakiin.

Avi velvoitti Turun ja Kaarinan kaupungit järjestämään terveystarkastukset Meyer Turku Oy:n sekä sen tytäryhtiöiden ja alihankkijoiden työmaihin kuuluvilla työpaikoilla.

Määräys on voimassa toukokuun alkuun 2022, ja se on tehty koronavirusepidemian leviämisen hillitsemiseksi.

Maanantaina tarkastukset alkoivat Piikkiön hyttitehtaalla.

– Kaupungilla on velvollisuus järjestää nämä tarkastukset, ja hyttitehtaan työntekijöillä on velvollisuus osallistua niihin, selventää Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén.

– Ihan kunnon osuus työntekijöistä saatiinkin jo tarkastettua.

Kaarinan terveyskeskuksen työntekijät tarkistavat paikan päällä hyttitehtaalla henkilökunnan rokotustilanteen ja sen, onko työntekijä sairastanut koronavirusinfektion. Jos rokotuksia tai sairastettua koronaa ei ole, työntekijälle tehdään koronatesti. Koronarokotteita on tarjolla.

Kaupunki maksaa terveystarkastusten kulut.

– Todennäköisesti ne saadaan kuitenkin valtiolta takaisin osana koronakustannuksia, Sandén arvelee.

Terveystarkastukset tehdään Meyer Turku Oy:n, Piikkiö Works Oy:n, Shipbuilding Completion Oy:n sekä ENGnD Oy:n alueella työskentelevälle henkilöstölle.

Virus on tarttunut telakkatyömailla henkilöstä toiseen, yhteiskuljetuksissa ja yhteismajoituksissa, eikä tilannetta ole aiemmista toimenpiteistä huolimatta saatu hallintaan. Tartuntoja ilmenee varsinkin ulkomaalaisten työntekijöiden parissa, joilla rokotekattavuus on matala, kertoo avi tiedotteessaan.

”Telakkaan liittyviin toistuviin korona-aaltoihin on ollut vaikea vaikuttaa, ja ne ovat kuormittaneet sekä Varsinais-Suomen koronajäljitystä että sairaalakapasiteettia. Päätöksellä pyritään katkaisemaan tartuntaketjut ja ohjaamaan työntekijät rokottautumaan nykyistä kattavammin”, kertoo aluehallintovirasto tiedotteessaan.