Puolitoista tuntia kärkkymistä, jotta Vaparin luota saa parkkipaikan

0
– Kansa ikääntyy, ja invapaikkoja tarvitaan koko ajan enemmän, miettii Juhani Hämäläinen. Hänellä on ollut 9 vuotta invakortti MS-taudin vuoksi.

On arkipäivä puolenpäivän aikaan. Vaparissa on alkamassa Kaarinan Eläkeläisten viikoittainen tapaaminen, mutta kaikki mahdolliset paikat, joihin auton voisi jättää sallitusti, ovat täynnä, myös kaksi invapaikkaa Vaparin ovensuun vieressä.

Katja Peltokangas ajaa autolla paikalle ja katselee mietteliäänä autorivistöä. Hänen tuulilasissaan näkyy invakortti.

– En minä tänne voi jäädä. Joudun lähtemään takaisin kotiin, hän harmittelee.

Hän kertoo pystyvänsä kävelemään korkeintaan 50 metriä, ja se matka täyttyy jo sisällä Vaparissa. Hän ei voi jättää autoa esimerkiksi kolmensadan metrin päähän torin tai Kaarina-talon viereen, joissa yleensä on vapaita pysäköintipaikkoja, ja kävellä sieltä Vapariin.

Lisää autoja saapuu. Koska parkkipaikkoja ei ole vapaina, moni pysäköi villisti kohtiin, joihin ei saisi. Osa ajaa pois. Lisäksi moni on saanut kyydin.

Autojen kanssa kääntyillään ja peruutellaan ahtaalla tiellä, joka on väärin pysäköityjen autojen ja kävellen paikalle tulleiden vuoksi tavallistakin ahtaampi.

Peruuttelua jalankulkijoiden joukossa

– Tälle pitäisi pian tehdä jotain, puistavat päätään Marja Kuusto, Terttu-Leena Pyhtiä, Erkki Leppänen ja Salme Vesterinen.

Toimittaja ja moni heistä huutaa kauhusta, kun yksi auto on peruuttaa rollaattorilla hitaasti kulkevan päälle. On muutamasta millimetristä kiinni, että haastatteluhetki ei saanut karmeaa käännettä.

– Tämä on aina tällaista, harmittelee vapisevalle toimittajalle Juhani Hämäläinen, jonka autossa myös on invakortti.

Hänen kokemuksensa on, että jos Vaparin läheltä haluaa saada autolle paikan, on tultava puolitoista tuntia etukäteen kärkkymään.

Hämäläinen ja muut paikalla olevat toivovat, että ainakin kahden invapaikan viereen saataisiin kaksi invapaikkaa lisää. Tilaa näyttäisi olevan.

Saattoliikenteelle ei paikkaa

Vaparin pysäköintijärjestelyt eivät muutenkaan ole mallillaan. Vaikka Vaparissa on lukuisia harrasteryhmiä, saattoliikenteelle ei ole paikkaa, vaan autojen on peruuteltava ovensuussa jalankulkijoiden joukossa.

Tavallisia pysäköintipaikkoja on lähistöllä niukasti. Vetreästi liikkuville matka torin tai Kaarina-talon viereisiltä pysäköintialueilta ei ole kummoinenkaan, mutta iäkkäät ja liikuntaesteiset eivät tällä hetkellä uskalla pysäköintiongelmien vuoksi hakeutua harrastuksiin.

Kauempana olevat laajat pysäköintialueet eivät myöskään näy rakennusten vuoksi Vaparille. Niiden olemassaolo täytyy tietää valmiiksi, mikä tuottaa ongelmia harrastajille, joille Kaarinan keskusta on vieras.

Kaarina-lehden otettua yhteyttä kaupungin infrapalveluihin tieto pysäköintialueista lisättiin kaupungin verkkosivulle Vaparista.

Invapaikkoja löytyy myös Pyhän Katariinan tien varrelta ja entiseltä poliisiasemalta. Tosin paikat ovat yleensä täynnä ja 50 metrin matka Vapariin ylittyy.

Vaparilla ei ole omia parkkipaikkoja

Kaupungin infrapalveluista vastataan Kaarina-lehdelle, että invapaikkoja ei ainakaan näillä näkymin olla lisäämässä Vaparin ovella.

Itse asiassa nykyisetkään Vaparin invapaikkaruudut eivät noudata mitoitusmääräyksiä. Asiasta ei kuitenkaan ole tullut valituksia.

Oven läheltä tarvitsevat tilaa myös Vaparissa jumppia vetävät ohjaajat, joilla on usein isoja varusteita tai musiikkilaitteistoa kannettavanaan. Tästä syystä kaikkia ovenvierustan paikkoja ei aiota merkitä invapaikoiksi.

Ihmetystä on herättänyt se, että invapaikkoja on Vaparilla niin vähän suhteessa Vaparin kävijämääriin. Kaupungin infrapalveluista kuitenkin kerrotaan, että Vaparilla ei ole virallisesti omia pysäköintipaikkoja eikä niitä ole siten mitoitettu kävijämääriinkään. Autot vain jätetään kaupungin yleisille pysäköintipaikoille. Saattoliikenteen toivotaan käyttävän Pyhän Katariinan tien vartta tai Kivitaskun edustaa.

Invakortilla saa pysäköidä tavallista vapaammin paikkoihin, joissa pysäköinti on muutoin kielletty, kunhan ei aiheuteta kohtuutonta haittaa, kertoo Traficom. Liikkumisesteisen pysäköintitunnus ei kuitenkaan oikeuta pysäköimään alueelle, joka on osoitettu liikennemerkillä vain tiettyjen ajoneuvojen pysäköintiin.

Paloaseman pihalle?

Vaparin kyljessä sijaitsee Kaarinan paloasema, jonka pihalla on paljon tilaa. Palomiehet ja sammutuskalusto ovat siirtymässä sieltä Krossiin, jahka uusi paloasema valmistuu. Voisiko jollain aikataululla vanhan paloaseman tontilta saada Vaparille pysäköintitilaa?

Keskustelua asiasta ei ole käyty, vastaa Kaarinan kaupunkikehitysjohtaja Päivi Liuska-Kankaanpää.

Paloaseman portin ehkä voisi myöhemmin väliaikaisesti avata Vaparin pysäköintiin, mutta pysyvää pysäköintialuetta varten tarvittaisiin kaavamuutos.

Alustavia ajatuksia kaupunkikehityslautakunnassa on esitetty siitä, pitäisikö paloaseman tontti kaavoittaa uudelleen, mutta päätöksiä ei ole tehty. Tontti on kaavoitettu yleisten rakennusten kortteliksi (Y), jolle sallitaan esimerkiksi kunnan rakennuksia, kuten juuri paloasemaa tai päiväkotia.

– Lähiaikoina koko keskustan pysäköintiä tarkastellaan uudelleen, kun Kaarina-talon eteen ryhdytään rakentamaan toria ja sen paikalla oleva pysäköintialue poistuu. Käyttötarvetta pysäköintipaikoille keskustassa selvästi on, Liuska-Kankaanpää toteaa.