”Riippuuko Kaarinassa hoitajasta, saako influenssarokotuksen maksutta?”

0

Kaarina-lehteen otti yhteyttä kaarinalainen, joka ihmetteli terveyskeskuksen poukkoilevia päätöksiä siitä, kuka saa maksutta influenssarokotuksen ja kuka ei.

– Puhelimessa yksi hoitaja sanoi, että olen oikeutettu rokotukseen, mutta kun tulin rokotuttamaan lastani, toinen hoitaja sanoi, että en olekaan ja minun aikani pitää perua, hän ihmetteli.

Hänellä on yli 65-vuotias läheinen, jonka lähipiiri saa THL:n ohjeen mukaan rokotuksen, jos kasvokkain ollaan tekemisissä viikoittain.

Kaarinan avosairaanhoidon ylilääkäri Rita Arjonen vastaa, että terveyskeskuksessa on tosiaan kipuiltu asian kanssa.

– Noudatamme aina THL:n suosituksia, mutta ne ovat muuttuneet tuon tuosta ja uusia ohjeistuksia on tullut, hän harmittelee.

Viimeisin ohje saapui eilen tiistaina, ja sen tulkinta on jälleen aiheuttanut päänvaivaa.

– Olemme pahoillamme, jos tulkintalinja on ollut epäselvä. Sitä, mikä on yli 65-vuotiaan lähipiiri, on tosi hankala määritellä, ohjeet ymmärretään eri tavoilla eivätkä uudet ohjeet ole aina tavoittaneet kaikkia työntekijöitä.

Myös Kaarina-lehden toimittajalla oli vaikeuksia ymmärtää, mitä THL käytännössä uusilla ohjeillaan tarkoitti.

Yli 65-vuotiaan omainen on varmasti saanut Kaarinassa maksuttoman rokotuksen, jos hän käy viikoittain tapaamasta iäkästä esimerkiksi omaishoitajan roolissa.

Ihmisen omaan kertomaan siitä, mikä on hänen läheinen suhteensa iäkkääseen, joka tapauksessa luotetaan, eli asiasta ei tarvita todistuksia.

Viime vuonna suomalaiset rokottautuivat influenssaa vastaan ennätysinnokkaasti ja rokotteet loppuivat kesken. Nyt rokotteita on enemmän, mutta niiden riittävyyden varmistamiseksi ehdot maksuttomaan piikkiin ovat aiempaa tiukemmat. Muut voivat ostaa rokotteen.