Rokotekattavuus ei ole kasvanut Kaarinassa kolmeen viikkoon

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Kaarinalaisten koronarokotusinto on käytännössä pysähtynyt. Ensimmäisen rokotteen ottajien osuus kaarinalaisista on ollut seisoksissa nyt kolme viikkoa. Rokotuskattavuus on juuttunut 75%:iin.

Tavoitteena on 80% rokotuskattavuus, jotta yhteiskunta voisi pyöriä normaalisti.

Muualla Varsinais-Suomessa ensimmäisten rokotusten ottaminen on ollut hieman innokkaampaa kuin Kaarinassa: ensimmäisen rokotuksen on ottanut 76% maakunnan asukkaista.

Ensimmäisen rokotteen ottajia on viime viikkoina Kaarinassakin ollut, mutta määrät ovat niin pieniä, että ne eivät ole muuttaneet prosenttiosuuksia.

Nuoria aikuisia pitäisi patistella

Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén kertoo, että Kaarinassa ei ole tutkittu, keitä rokottamattomat ovat. Tilastoista näkyy suoraan vain eri ikäisten rokotusinnokkuus. Niiden mukaan nuorten aikuisten rokotuskattavuus on Kaarinassa pienempi kuin muiden ikäryhmien, kuten muuallakin Suomessa.

Lisäksi valtakunnallisesti rokotuksia ovat jäättäneet ottamatta erityisesti muuta kuin suomea ja ruotsia äidinkielenään puhuvat asukkaat sekä vanhemmista ikäryhmistä vannoutuneimmat koronadenialistit.

– Toivottavasti ihmiset kävisivät näitä ykkösannoksia ottamassa. Kyllä rokotteella selkeä teho on. Mietimme parhaillaan, miten ihmisiä saisi kannustettua lisää. Tosin ämpäreitä en luvannut jakaa, Sandén kommentoi.

Toisen rokotteen on ottanut 66% kaarinalaisista. Luku on kasvanut, ja osuus on Kaarinassa isompi kuin muualla maakunnassa.

– Laskimme, että marraskuun puoleenväliin mennessä toinen rokotuskierros olisi kokonaan tehtynä, Sandén toteaa.

Tautitapausten määrä väheni

Kaarinan epidemiatilanne on lähtenyt nyt laskuun, mutta tapauksia on yhä viikossa paljon. Viime Kaarina-lehden julkaisun jälkeen 20 kaarinalaista antoi positiivisen koronanäytteen.

– Valitettavasti näitä tautitapauksia tulee edelleen, Sandén harmittelee.

Muualla Suomessa tautitapauksia on tullut ilmi erityisesti muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien joukossa, mutta Kaarinassa tämä ryhmä ei erotu. Koronavirusta liikkuu Kaarinassa kaikissa ihmisryhmissä.

Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut 956 koronatapausta, THL:n mukaan.

Koronanäytteitä on tällä viikolla ryhdytty analysoimaan paikan päällä Kaarinan terveyskeskuksessa antigeenitesteillä. Sandénin mukaan työn sujuvoittamiseksi tehdään vielä uusia järjestelyjä, mutta asiakkaille näytteenotto sujuu samalla tavalla kuin aiemminkin.

Viime lehdessä Kaarinan ilmaantuvuusluku eli koronatapausten määrä suhteessa asukaslukuun ylitti viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan ensimmäistä kertaa Turun ilmaantuvuusluvun. Nyt asukaskohtaiset koronamäärät laskivat Kaarinassa jälleen Turun lukujen alle: Kaarinassa ilmaantuvuusluku oli tiistaina 122, Turun 193.

Muista naapurikunnista Liedossa ilmaantuvuusluku oli 115, Paimiossa 110 ja Paraisilla 53. Kaikissa koronatartuntojen määrä oli noussut.