Susanna Salomäki ainoana kaarinalaisena ehdolla Vuoden vapaaehtoiseksi

0
”Hän on se voimavara, joka tulee muuttamaan Suomen tulevaisuutta”, kuvailtiin Susanna Salomäkeä Vuoden vapaaehtoisen esittelytekstissä.

Kaarinalaisen Susanna Salomäen illat kuluvat pitkälti kentän laidalla. Tai oikeastaan ei sen laidalla, vaan ihan kentällä. Hän valmentaa sekä Kaarinan Nappuloissa jalkapalloa että Kaarinan Urassa lasten yleisurheilua.

– Treenejä on tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin ja sunnuntaina kahdet. Lisäksi on tietysti pelejä ja kisoja. Valmennan jalkapallon tyttöjoukkuetta, jossa on pääasiassa kolmos-, nelos- ja vitosluokkalaisia, ja yleisurheilussa valmennan vuonna 2011 ja 2012 vuosina syntyneitä, hän kertoo.

Salomäki valmentaa lapsia ja nuoria vapaaehtoisena, ja nyt häntä onkin ehdotettu Kansalaisareenan järjestämän Vuoden vapaaehtoinen -palkinnon saajaksi. Valtakunnallisessa kilpailussa Salomäki on ainoana kaarinalaisena ehdolla.

Kilpailuun Salomäkeä ehdottivat Kaarinan Nappuloiden Marja Myllyaho sekä Kaarinan Uran Ville Välimäki . He kuvaavat esittelytekstissä Salomäkeä innostavaksi valmentajaksi, joka osaa kohdata lapset yksilöinä ja joka luo joukkueen sisälle yhtenäisyyttä ja intoa: ”Susannan arvot ja innostavuus tulee isommaksi osaksi yhteisöjä niin Kaarinassa kuin Varsinais-Suomessakin, kun lapset hänen vaikutuspiiristään varttuvat. Hän on se voimavara, joka tulee muuttamaan Suomen tulevaisuutta ruohonjuuritasolta ylöspäin näiden lasten mukana.”

Ajautui valmentamaan

Susanna Salomäki kertoo, että hän oli iloisesti yllättynyt kuullessaan, että häntä on ehdotettu Vuoden vapaaehtoiseksi. Hänen uransa vapaaehtoisena alkoi itse asiassa sattumalta.

– Olen valmentanut nyt kahden kauden ajan. Tyttäreni harrastaa molemmissa valmentamissani joukkueissa, ja hänen kauttaan päädyinkin niihin valmentamaan, Salomäki kertoo.

Kerran jalkapalloharjoituksissa kentän laidalla seisoessaan valmentaja pyysi, josko Salomäki voisi tulla auttamaan treeneissä. Pikku hiljaa Salomäki alkoi valmentaa enemmän ja enemmän ja lopulta ajautui joukkueen päävalmentajaksi. Myöhemmin häntä pyydettiin myös valmentamaan yleisurheilua.

– Eikä minua tarvinnut kauaa houkutella, koska minulla on itselläni yleisurheilutausta. Olen harrastanut kestävyysjuoksua 18-vuotiaaksi saakka, Salomäki kertoo.

Yhteinen harrastus

Vaikka valmentamisesta Salomäki ei saa rahallista korvausta, se antaa hänelle paljon muuta.

– Kuljettaisin tytärtäni joka tapauksessa samoissa harjoituksissa, joissa itse nyt valmennan. Nyt meillä on tyttären kanssa tavallaan yhteinen harrastus, hän sanoo.

Valmentaessaan Salomäki saa myös itse liikuntaa. Valmennusporukasta hän on saanut uusia tuttavia ja ystäviä. Lisäksi hän tykkää työskennellä lasten parissa.

– Lapset ovat niin iloisia, innokkaita ja vilpittömiä, että heitä on ihana valmentaa, Salomäki toteaa.

Vuoden vapaaehtoista voi äänestää 29.10. asti sivulla kansalaisareena.fi/vapaaehtoinen/.

Susanna Salomäki

42-vuotias kaarinalainen psykologi

Valmentaa Kaarinan Nappuloiden

 

tyttöjoukkuetta sekä

 

Kaarinan Uran 2010 ja

 

2011 -ikäluokkien yleisurheilua

Perheeseen kuuluu 10- ja

 

13-vuotiaat lapset

Harrastaa urheilua