Talviuimarit taivasalla, satoi tai paistoi: Hovirinnan saunan ovet eivät avaudu aamu-uimareille

0
Aamuisin Hovirinnan rannan talviuimareiden on vaihdettava vaatteensa ulkona, silloinkin, kun sataa vettä, räntää ja lunta. Kuvassa toinen oikealta on Mauri Tuominen. Hänen vieressään Marjatta Kalske vaihtaa juuri kenkiä.

Aamukahdeksalta Hovirinnan rannassa on niin koleaa, että toimittajan hampaat kalisevat, vaikka syyskuinen aurinko paistaa kauniisti.

Laiturilla näkyy usea reipas uimapukuinen laskeutumassa kylmään, tyyneen Kuusistonsalmeen. Rannalle on kokoontunut iso ihmisryhmä riisumaan vaatteita ja lähteäkseen perään.

Heidän on kiskottava paitansa ja housunsa yltä taivasalla tai saunan pienellä kuistilla, sillä sisälle saunarakennukseen ei pääse.

– Nätillä säällä tällä ei ole väliä, mutta uimassa käydään, satoi tai paistoi tai pyrytti. Huonolla säällä haluaisimme vaihtaa vaatteet sisällä, he kommentoivat.

Henkireikänä


Hovirinnan rannan pukukopeissa ei ole kattoa, joten niistä ei ole aamu-uimareille apua. Tuuli heittää sateen saunan kuistille, joten kuivat vaatteet ovat päälle pukiessa märkiä. Vessatkin avautuvat vain, kun rannan väliaikainen kesäravintola Nemo on auki.

– Laitoimme kaupungille kirjelmän viime talvena saunan avaimen saamiseksi, mutta emme onnistuneet saamaan sitä, harmittelee Mauri Tuominen .

Hänen lisäkseen paikalla on Tomi Kivekäs, Maija Virkkula, Ritva Kantonen, Riitta Nieminen, Annikki Lehdonkivi, Tuula Vuorela, Marjatta Kalske, Jorma Virtanen, Ekke Hällfast, Sirkka Virtanen, Ritva Laine ja Niklas Antonsson.

Useita muitakin aamu-uimareita vielä olisi. Moni heistä on käynyt tässä porukassa uimassa useita vuosia.

– Tämä on ollut henkireikä, varsinkin korona-aikana, he vakuuttavat.

– Kolotukset jäävät kylmään veteen! Pysyy terveenä, ja on ihana aloittaa aamu kävelylenkillä tänne ja uimisella. Lisäksi täältä löytyy aina samanmielisiä ihmisiä.

Talviuimarit tulevat aamulla kukin paikalle omaan tahtiinsa, joku kuudelta, toinen vasta aamupäivällä. Virallista yhdistystä ei ole.

– Omaa kuntoa yritetään pitää yllä päivä kerrallaan. Jos olosuhteet ovat vaikeat, uinnista on luovuttava. Tämä on ikävää, koska Hovirinnan ranta on sijainniltaan ja puitteiltaan muuten niin hyvä, kommentoi Kalske.

Talviuinti vaatii valvojan


Aamu-uimareiden kirjeessä kaupungille vakuutettiin, että he olisivat valmiita maksamaan avaimesta pantin ja kantamaan vastuun avaimesta sekä tilojen siisteydestä. Kaarinan liikuntajohtaja Tapio Svärd kuitenkin vastasi heille sähköpostilla, että avainta ei turvallisuussyistä voida luovuttaa yksityishenkilöille.

Tukesin eli Turvallisuus- ja kemikaaliviraston linjauksen mukaan jos kaupunki tai muu palveluntarjoaja ei pysty järjestämään talviuinnille valvontaa, on parempi kieltää koko talviuinti paikalla. Uintikieltoa näille talviuimareille ei ole annettu, mutta saunarakennuksen ovet pysyvät kiinni.

Kaupunki on ulkoistanut talviuinnin valvonnan Hovirinnan rannassa UiKaa-yhdistykselle. UiKaa järjestää kolmesti viikossa maksullisia avantouinteja, mutta ne järjestetään vain iltaisin. Nämä talviuimarit taas haluaisivat mereen nimenomaan aamutuimaan.

Saunomista aamu-uimarit eivät kaipaa, vaan tarvetta olisi vain tilalle, missä vaatteet pysyvät kuivana.

Yhteistyöhön UiKaan kanssa?


Aamu-uimarit kertovat, että he olisivat tarvittaessa valmiita liittymään UiKaa-seuraan. Myös UiKaasta näytetään varovaista vihreää valoa.

– Sivuttiin asiaa juuri seuran hallituksen kokouksessa, kertoo avantovastaava Mika Mikander UiKaasta.

– Me itse emme pääse aamulla valvomaan talviuintia, mutta kyllähän aamu-uinnit voisi hallinnollisesti järjestää UiKaan alla, kunhan vain on joku nimetty yhdyshenkilö, joka valvoo talviuintia.

Talviuinnin valvonta on käytännössä tarkoittanut sitä, että vastuuhenkilö UiKaasta on avannut ja sulkenut saunan ovet sekä ottanut vastaan uintimaksut. Varsinainen uiminen ja saunominen on uimareiden omalla vastuulla. Kuka tahansa saa tulla uimaan, eli myös muut kuin UiKaan jäsenet.

– Toki jos aamu-uinti tulisi UiKaan osaksi, pitäisi neuvotella korvauksista, Mikander miettii.

Saunatilojen käyttö ilmaiseksi, talviuinnin hallinnoiminen ja samalla tulojen saaminen siitä on osa kaupungin UiKaalle suomia etuja. Muita tukia kaupunki ei maksa seuralle.

– Eniten kyse on varmaan siitä, että jos kaupunki vastustaa tätä, emme voi toimia kaupungin toiveita vastaan. Meidän on saatava kaupungilta lupa, että voimme luovuttaa avaimen, Mikander painottaa.

Kaupunki nihkeä


Mitähän siis kaupunki on asiasta mieltä?

– Ainahan sitä toivetta esitetään, että kaupungin tilat olisivat jatkuvasti auki. Hovirinnan saunan ovien pitäminen auki nykyistä enemmän tarkoittaisi kuitenkin sitä, että kaupungin pitäisi siivota ja esimerkiksi aurata sen teitä nykyistä useammin. Talvella saunan lämmitys on rakennukselle kova rasitus, kun ovi sulkeutuu ja avautuu jatkuvasti pakkasella ja tila höyrystyy, kommentoi Tapio Svärd Kaarina-lehdelle .

Toisin sanoen Hovirinnan rannan järjestelyiden paketti pitäisi avata, jos saunarakennusta pidettäisiin nykyistä enemmän auki. Tämä ei herätä kaupungin puolella innostusta, sillä järjestelyt ovat joka tapauksessa menossa lähivuosina kokonaan uusiksi, kun saunaravintola valmistuu.

– Meillä on nyt tarjolla tietty määrä palveluita, jotka on sovittu, kuten se, että UiKaa järjestää avantouintia Hovirinnan rannassa kolmena iltana viikossa. Lisäksi avantouintia järjestetään Piikkiössä ja Littoistenjärvellä Liedon puolella yksityisessä Järvelässä. Jos nämä palvelut eivät riitä, sitten rannalla voi itsenäisesti käydä uimassa, Svärd toteaa.

Yksi mahdollisuus myös on, että aamu-uimarit vuokraisivat saunan. Vuokra on kaarinalaiselle yhdistykselle 70 euroa lämmityskerralta.

Ravintolayrittäjä voi päättää toisin


Yhtenä vaihtoehtona aamu-uimarit pitävät sitä, että Hovirinnan rannan nykyisiin pukukoppeihin saataisiin katot.

Tämä toive ei ole toteutumassa: monissa kunnissa on ikäviä kokemuksia siitä, miten aina avoimena olevat kopit, joissa on katto, saavat epätoivottuja käyttötarkoituksia, kuten sitä, että niissä yövytään, niissä käytetään päihteitä tai niistä tulee epävirallisia vessoja.

– Hovirinnan uimarannan pukusuojat on suunniteltu kesäkäyttöön. Ne ovat arkkitehdin juuri tänne suunnittelemat ja mitoittamat, eikä niitä ole tarkoitettu katollisiksi, muistuttaa vielä suunnitteluhortonomi Sirkka Laitinen Kaarinan kaupungista.

Omatekoisia viritelmiä ei voi tehdä julkisiin rakennelmiin, vaan katot vaatisivat uuden rakennesuunnittelun. Kattojen pitäisi esimerkiksi turvallisuussyistä kestää ihmisten paino.

Lisäksi katot muuttaisivat pukukopit pimeiksi. Ikkunoiden lisääminen koppeihin vesittäisi sen, että niissä voisi riisuutua muiden näkemättä.

Hovirinnan rannan aamu-uimareiden on siis vaihdettava jatkossakin vaatteensa ulkona.

Tosin tilanne saattaa parin vuoden sisällä kohentua. Tulevan Hovirinnan saunaravintolan yrittäjän vastuulle tulee myös talviuinnin pyörittäminen.

– Hän voi sitten päättää toisin kuin kaupunki nyt, Tapio Svärd ynnää.