Tuftaaminen on vanha käsityötekniikka, joka on tullut uudelleen suosioon

0
Tuftausneulalla isketään villalankaa kankaan läpi lankalenkeiksi.

Tuftaus eli punch needle -tekniikka on parin viime vuoden aikana näkynyt monessa paikassa. Tuftauskursseja järjestetään eri opistoilla ja keväällä tekniikasta ilmestyi myös suomalainen kirja, Johanna Lumilan Lumoavaa tuftausta.

Vaikka tekniikka on monelle tullut tutuksi vasta hiljattain, on kyseessä jo satoja vuosia vanha käsityötekniikka.

Mutta mitä se tuftaus sitten on? Tekniikan englanninkielinen nimi punch needle tulee lyömistä tai iskemistä tarkoittavasta sanasta, mikä kuvaa tekniikkaa hyvin: tuftauksessa tuftausneulaa, johon villalanka on pujotettu, isketään kankaan läpi nopeaan tahtiin. Liikettä toistamalla kankaan molemmin puolin muodostuvat pienet lankalenkit. Lankalenkeistä muodostuu sitten erilaisia kuvioita.

Voisi kuvitella, että lankalenkit purkaantuisivat helposti, mutta koska pistoja tehdään vieri viereen ja kangas tuftataan aivan täyteen, ei kangas purkaannu – ellei niin halua. Aloittelijoillekin tekniikka on helppo myös siksi, että jos kuvioon tulee virheitä, ne on helppo purkaa vain langasta vetämällä. Kuviot myös syntyvät nopeaan tahtiin, missä onkin varmasti syy siihen, miksi tuftauksesta on tullut lyhyessä ajassa suosittua.

Jämälangat käyttöönJos haluaa kokeilla tuftausta, täytyy ensin hankkia tekniikkaa varta vasten kehitetty tuftausneula. Tuftauslangan on oltava mieluiten villaa, sillä tekokuitu purkaantuu helposti. Koska tuftauksessa pienetkin langanpätkät voi käyttää aivan loppuun saakka, voi työssä hyödyntää jämälankoja.

Tuftaustyö tehdään kankaalle, joka pingotetaan kehikolle. Tarkoitukseen sopii esimerkiksi taulunkehikko tai kirjontakehys.

Kankaaksi sopii erityinen tuftauskangas tai esimerkiksi pellava tai säkkikangas. Pääasia on, ettei kankaaseen jää reikiä, kun tuftausneulaa kuljettaa sen lävitse.

Muutama kikka tuftauksesta on hyvä oppia ennen kuin homma voi alkaa. Ensinnäkin neula pitää työntää aivan loppuun saakka kankaasta läpi, ja kun sen nostaa, sitä ei saa nostaa liian korkealle. Näin lanka muodostaa kankaalle lenkin. Neula pitää olla myös aina terä ulospäin ja langan pitää kulkea vapaasti itsestä pois päin.

Kunhan tekniikassa pääsee alkuun, voi tuftaustöistä valmistaa esimerkiksi seinätauluja, sisustustyynyjä tai mattoja ja laukkujakin.