Tuula Halttusen kolumni: Sosiaalisia senioritaloja Kaarinaan?

0

Kun kysytään, missä senioreiden on paras asua, yleensä mieleen pulpahtaa heti vastaus ”kotona” ilman, että ajattelemme, mitä se tarkoittaa.

Kotona on kaikkea rakasta ja tarpeellista, mutta yhä useammin siellä asuu kaverina yksinäisyys ja avuttomuus.

Vanhustenhoidon turvaamiseksi on ollut monia projekteja. Useassa on tuijotettu pelkästään ruoka- ja lääkesaatavuuteen. Tuloksena on ollut teknologiasia ratkaisuja pakasteruuista hoitorobotteihin. Nämä eivät ratkaise ihmisten sosiaalisia tarpeita.

Yksinäisyyden kokeminen aiheuttaa masennusta, unettomuutta ja muistiongelmia. Ne vaikeuttavat kotona selviytymistä ja lisäävät laitoshoitoon joutumisen riskiä.

Monista yksinkertaisista käytännön ratkaisuista on hyviä kokemuksia. Kaarinassa on Perhehoitokylä Säde, joka tarjoaa kodinomaista asumista ja hoivaa vanhuksille. Myös perinteisistä palvelutaloista voitaisiin tehdä yhteisöllisempiä ja aktivoivia.

Nykyisellään moni senioritalo ei eroa tavallisesta kerrostalosta muuten kuin asukkaiden iän suhteen. Palveluja saadaan/ostetaan kotiin samalla tavalla kuin yksityiskodeissa, eikä hoitohenkilökunnalla ole sen enempää aikaa hoidettavilleen kuin muuallakaan.

Ehdotan, että Kaarinassa vanhustenhoidossa astuttaisiin askel eteenpäin. Senioritalo Onnikkaa voisi kehittää rakentamalla talon alakertaan ruokailupaikan, joka korvaisi asuntoihin jaettavia ruokalähetyksiä ja muitakin palveluja. Talon asukkaat ovat liikuntakykyisiä, ja he voivat hyvin tulla syömään alakertaan. Vielä parempi olisi, jos ruokailutilan yhteydessä olisi pieni kauppa tai kioski, josta saisi ostaa perustarvikkeita. Ruokailupaikan palveluihin voisi kuulua myös lääkedosenttien täyttäminen. Järjestely keskittäisi ja vähentäisi hoitohenkilökunnan työtä.

Ruokailupaikasta kehittyisi sosiaalinen tila, joka poistaisi yksinäisyyttä ja edistäisi asukkaiden liikkumista. Se voisi palvella myös muita alueen asukkaita. Keskustassa asuu paljon iäkkäitä.

Ehdotan myös, että tulevaisuudessa senioritaloja rakennetaan koulun tai päiväkodin yhteyteen. Eri ikäpolvien kohtaaminen mahdollistaa monenlaista yhteistyötä, ja ruokailun järjestäminen olisi sujuvaa. Pihalla on, mitä seurata, ja tulee elämän tuntua.

Tuula Halttunen