TVT rakentaa uudet kerrostalot Kaarinaan ilman Aran tukea: ”Vuokra-asuntojen kysyntä Kaarinassa valtava”

0
Uusien kerrostalojen perustukset ovat olleet valmiina keväästä. TVT:n rakennustyöt jatkuvat tontilla loppuvuonna. Taustalla TVT:n valmiita kerrostaloja, joissa asutaan jo.

Kaarina-lehden lukija on ihmetellyt, miksi kerrostalotyömaa on seissyt keväästä saakka Kaarinan ydinkeskustassa Lautakunnankadulla.

Neuvottelut ovat olleet kesken ja työmaan kohtalo auki, mutta nyt asiat on lyöty lukkoon: samaan kortteliin kerrostaloja jo rakentanut Turun kaupungin vuokrataloyhtiö TVT Asunnot Oy on ostanut Hartela Länsi-Suomi Oy:ltä asunto-osakeyhtiö Eerikinhovin osakekannan. Hartela ja TVT rakentavat paikalle vuokra-asuntoja.

Samalla kortteli tulee valmiiksi. Uusia kerrostaloja tulee kaksi.

Perusta etukäteen

Hartela rakensi tulevien vuokrakerrostalojen perustukset omalla kustannuksellaan jo ennen kuin sopimukset TVT:n kanssa olivat valmiina.

– Ne kannatti rakentaa yhtä aikaa keväällä valmistuneen hankkeen yhteydessä, tontin ahtauden ja pohjaolosuhteisen takia, selittää aluejohtaja Matti Keitilä Hartelasta.

– Tavoitteena on, että rakennustyöt jatkuvat vuodenvaihteessa ja asukkaat pääsisivät muuttamaan vuoden 2023 kesällä.

Nyt perustukset ovat osakekaupassa siirtyneet TVT:lle.

Hanketta esiteltiin Kaarina-lehdessä tämän vuoden tammikuussa, kun Kaarinan kaupunki päätti olla puoltamatta TVT:n hakemusta asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselle. Kerrostalot rakennetaan nyt vapaarahoitteisesti, sillä Aralta ei tullut rahoitusta Kaarinan vastustuksen vuoksi.

– Käytännössä tämä tarkoittaa, että meidän ei tarvitse noudattaa Aran säänneltyä vuokratuotantoa eli esimerkiksi asukasvalinnassa ei ole nyt rajoitteita, TVT Asunnot Oy:n kehittämispäällikkö Johannes Malmi avaa.

– Hankkeen rahoituksessa käytämme omaa rahaa 20–30%, kun Ara-kohteessa olisimme käyttäneet 5%. Valtio ei myöskään takaa lainaamme.

”Kysyntä yllätti”

Turun kaupungin vuokrataloyhtiön tulo Kaarinan rajojen sisälle on herättänyt Kaarinassa närää. Sen sijaan Johannes Malmi on hankkeesta innoissaan.

– Kysyntää Kaarinassa on todella paljon, mikä yllätti meidätkin. Valmiiden kerrostalojen asunnot varattiin parissa viikossa, ja kolkuteltiin meidän kaikkien aikojen ennätystämme, hän kertoo.

– Kaarinassa on kasvukuntana paljon esimerkiksi nuoria opiskelijoita, jotka ovat itsenäistymässä mutta eivät haluaisi muuttaa pois Kaarinasta tai kauas vanhemmistaan. Jos he hakevat Turun puolelle, he hakevat silloinkin Kaarinan rajojen lähelle.

Hän miettii, että vuokra-asumisen suosio on selvässä kasvussa. Monia ei nykyään houkuttele perinteinen asuntosäästäminen, vaan asuntoa vaihdetaan nopeasti ja joustavasti perheen koon ja työtilanteen muuttuessa.

Entä Voivalassa?

TVT on aikonut myös kuutta vuokrarivitaloa Voivalaan Koivikkokadulle. Johannes Malmi kuitenkin kertoo, että neuvottelut ovat keskeytyneet rakennuttajana toimivan Suvanto Kapitalin kanssa. Toisaalta lopullista pistettäkään hankkeelle ei ole laitettu.

– Nythän on riskialtis aika rakennusmarkkinoilla valtavan kustannusnousun vuoksi. Kun tilanne rauhoittuu, voi olla, että neuvottelut käynnistyvät jälleen, Malmi toteaa.

Eerikinhovin kerrostaloasuntoja Kaarinan ydinkeskustassa tarjotaan ensisijaisesti kaarinalaisille, samoin kuin jo valmiissa TVT:n Kaarinan kerrostaloissa. Malmin mukaan ne täyttyivät lähes kokonaan kaarinalaisista.

Samassa korttelissa keskustassa on tällä hetkellä sekä kovan rahan asuntoja, Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy:n eli  Vason asuntoja, Kaarinan kaupungin vuokrataloja että TVT Asunnot Oy:n vuokrataloja.

Artikkelia muutettu 11.10.2021 kello 12.36. Lisätty mukaan tieto Vason kerrostaloista samassa korttelissa.