Yleisavaimet lähtivät Mallaskadulla varkaiden matkaan: Remonttifirman kanssa kannattaa sopia, mitä yleisavainten säilyttämiseltä edellytetään

0
Yleisavainten katoaminen Mallaskadulla hätkähdytti Sebastian Allénin, joka on As Oy Kaarinan Piispanhovin hallituksen puheenjohtaja. Taloyhtiöt ovat viime kädessä vastuussa siitä, että yleisavaimia säilytetään huolellisesti.

Mallaskadun kerrostaloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat saivat kylmäävän sähköpostin pari viikkoa sitten Piispanristillä. Maanantaina aamupäivällä lähetetyssä viestissä rakennusyhtiö ilmoitti, että keskeneräisen kerrostalon työmaatiloihin oli murtauduttu ja murron yhteydessä oli varastettu jo asuttujen kerrostalojen yleisavaimia.

”Rikosilmoitus on tekeillä ja poliiseja odotellaan käymään kohteessa. Toistaiseksi ainakaan poliisin tiedossa ei ole että avaimia olisi viikonlopun jäljiltä löytynyt”, viestissä todettiin.

Yleisavaimet olivat rakennusyhtiön hallussa, sillä yhtiö teki Mallaskadun valmiisiin kerrostaloihin samassa yhteydessä takuukorjauksia. Kadoksissa oli yhteensä viiden asutun kerrostalon yleisavaimet.

Taloyhtiöiden valppauden varassa

Viesti oli lähtenyt aamukymmeneltä rakennusyhtiöiltä isännöitsijälle. Isännöitsijältä tieto tuli puoliltapäiväin taloyhtiön hallituksen puheenjohtajille.

Yksi sähköpostin vastaanottajista oli As Oy Kaarinan Piispanhovin hallituksen puheenjohtaja Sebastian Allén.

– Järjestimme saman tien taloyhtiöön vartijan ja tiedotimme asukkaita, hän kertoo.

– Rakennusyhtiö ei tiedottanut asukkaita suoraan, joten on ollut taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajien valppauden varassa, palkattiinko vartijoita ja saivatko asukkaat koskaan tietää, että yleisavaimet ovat olleet hukassa. Niillä avaimilla on päässyt jokaikiseen asuntoon näissä taloissa. Asukkaiden olisi ollut tärkeää tarkistaa, onko heiltä hävinnyt kotoa jotain.

Myöhään iltapäivällä tuli helpottava tieto: ”Salon poliisilta olemme saaneet puhelimitse vahvistuksen että yhtiöiden avaimet ovat löytyneet ja ovat tällä hetkellä poliisin hallussa.”

Todennäköisesti Mallaskadulla selvittiin säikähdyksellä. Yleisavaimet olivat kopiosuojattuja, joten jos varkauksia asunnoissa ei ilmaannu, asukkaat voivat olla nyt turvallisin mielin.

On mahdollista, että varkaat eivät koskaan käsittäneet, mitä olivat saaneet haltuunsa. Toisaalta jos avaimilla olisi lähtenyt kokeilemaan viereisten talojen ovia, avainten arvo olisi ollut helppo huomata.

Joka tapauksessa varkaus havahdutti siihen, miten haavoittuvia taloyhtiöt ovat, jos yleisavaimet päätyvät vääriin käsiin.

Hidasteltiinko?

Sebastian Allén koki tiedottamisen varkaudesta hitaana.

– Varkailla olisi ollut monta tuntia aikaa tyhjentää asuntoja ennen kuin tieto lähti eteenpäin, hän ihmettelee.

Kaarina-lehden haastattelemat asiantuntijat Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finesta ja Isännöintiliitosta pitävät kuitenkin reagointia riittävän nopeana. Tosin he eivät ottaneet kantaa niinkään siihen, mitä varkaat olisivat ehtineet tehdä, vaan siihen, suostuisiko vakuutusyhtiö korvaamaan kuluja.

Lakiasiantuntija Jenni Lauhia Isännöintiliitosta miettii, että yleensä on järkevää ensin selvittää, ovatko avaimet jollain työmaan henkilökuntaan kuuluvalla henkilöllä tai löydettävissä ennen kuin asiasta hälytytetään laajasti.

Johtava lakimies Harri Isokoski Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finestä on törmännyt usein siihen, että yleisavainten kadotessa hidastellaan, mutta silloin kyse on jo viikoista.

– Jos avainten kadotessa aletaan miettiä, että onpahan inhottavan kallista ja milloinkohan kerettäisiin pitämään kokousta, on liian myöhäistä, Isokoski kommentoi.

– Tällöin vakuutusyhtiö ei enää korvaa esimerkiksi lukkojen uudelleen sarjoittamista. Vaatimuksena on näyttö siitä, että on toimittu viipymättä. Asiaa voisi verrata siihen, että syttyy tulipalo. Ei silloin aleta etsiä, mistä saisi vesitankin halvimmalla, vaan palo koetetaan sammuttaa heti.

Lakimies Heli Launto-Koho Kiinteistöliitosta miettii, että tiedottamisessa sähköposti ei välttämättä ole paras ja nopein ratkaisu. Lauhia lisää, että jos tilanteessa olisi aiheutunut vahinkoa, viime kädessä oikeus arvioisi, onko tiedottaminen ollut riittävän ripeää.

Asukkaiden tiedotus voi ontua

Ihmettelyä Mallaskadulla herätti se, että tiedottaminen yleisavainten katoamisesta kulki asukkaille isännöitsijän ja taloyhtiön hallituksen kautta, jolloin tieto ehti viipyä eri käänteissä. Lisäksi oli riski tietoketjun katkeamisesta.

Rakennusyhtiö ei tiedottanut asiasta suoraan asukkaita. Tämä vaikuttaisi kuitenkin olevan yleinen käytäntö.

– Urakoijalla menisi liian kauan aikaa ryhtyä kiikuttamaan tietoa jokaiselle ovelle, kommentoi Harri Isokoski Finestä

– Yksittäisten osakkaiden tiedottaminen hyvin nopealla aikataululla saattaa olla hyvinkin haastavaa, mikäli tiedossa ei ole muita yhteystietoja kuin osoite, kuten usein on tilanne, pohtii myös Jenni Lauhia Isännöintiliitosta.

Isokoski näkee järkevänä sen, että tiedonkulkua hajautetaan ja ketjutetaan ja tehtäviä jaetaan. Lähtökohtaisesti taloyhtiön isännöitsijällä on asukkaiden tiedotusvelvollisuus, ei rakennusyhtiöllä.

Kyseessä olevasta rakennusyhtiöstä kerrotaan, että tieto lähti eteenpäin heti, kun isännöitsijöiden ja huoltoyhtiöiden yhteystiedot saatiin selvitettyä.

Remontit riskialttiita

Yleisavaimet joutuvat väärin käsiin yleensä juuri remonttiyritysten myötä, tahattomasti tai tahallisesti.

– Olisi hyvä kiinnittää erityistä huomiota siihen, millä tavalla avainhallinnasta sovitaan urakoijien kanssa, Jenni Lauhia Isännöintiliitosta neuvoo.

– Sopimista ei kannata jättää vain yhden lauseen varaan, kuten usein tehdään. Olisi tärkeää kirjoittaa auki se, mitä taloyhtiö todellisuudessa vaatii riittävältä avainturvallisuudeltaan eikä jättää seikkaa osapuolten yleisten käsitysten varaan.

Samaa painottaa Heli Launto-Koho Kiinteistöliitosta.

– Kannattaa harkita myös lukituksen uusimista jo ennen suuria urakoita, jolloin työntekijöille voidaan antaa vain tarvittavat oikeudet rajoitetuksi ajaksi.

Yleensä rakennusyhtiöillä on vastuuvakuutus sen varalta, että asiakkaalle koituu vahinkoa yhtiön virheen vuoksi, kuten yleisavainten huolimattomasta säilytyksestä.

– Lisäksi useimmat kotivakuutukset korvaavat kotiin tehdyt varkaudet myös silloin, kun sisään on tultu anastetuilla avaimilla, jolloin murtojälkiä ei siis ole, kertoo Harri Isokoski Finestä.

Kuka maksumieheksi?

Oikeuskoneisto tulee aikanaan ottamaan kantaa siitä, oliko yleisavaimia säilytetty ja käsitelty Mallaskadulla työmaatiloissa riittävän huolellisesti.

Kyseessä oleva rakennusyhtiö ei halunnut kertoa tapauksesta tarkempia yksityiskohtia Kaarina-lehdelle, koska rikoksen selvittely on kesken.

”Olemme kuitenkin hyvin tyytyväisiä, että asia on viranomaistoimin saatu nopeasti selvitettyä”, rakennusyhtiöstä kommentoitiin sähköpostilla.

Yksityiskohdista riippuu, kuka tässä tapauksessa joutuu maksumieheksi.

– Varkaus ei välttämättä ole ollut rakennusurakoijan syytä. Rikoksen kohde ei joudu korvaamaan niitä vahinkoja, joita rikoksen tekijä on aiheuttanut, vaan niiden korvaaminen on rikoksen tekijän vastuulla, kommentoi Harri Isokoski.

– Valitettavasti taloyhtiöt ovat silloin käytännössä aika heikoilla ja harvoin saavat omaansa takaisin.

Hän vinkkaa, että jos yleisavaimet katoavat ja on syytä epäillä niiden joutuneen luvattomille teille, ensimmäiseksi ja välittömästi on palkattava vartija, kuten nyt olikin tehty.

Jos lukkoja lähdetään vaihtamaan, ensimmäiseksi on hyvä sarjoittaa uudelleen ulko-ovet, sillä kaikkien asuntojen sarjoittaminen uudelleen vie aikaa.

Näillä keinoin on todennäköistä, että ainakin osan kuluista saa vakuutusyhtiöltä takaisin.

Kaksi henkilöä vangittu

Miten Mallaskadun kadonneet yleisavaimet sitten lopulta löytyivät?

– Hätäkeskukseen oli sunnuntaina ilmoitettu, että auto ajelee epävarmasti Turku–Helsinki-moottoritiellä, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Juhani Malmberg Salon poliisista.

– Poliisi pysäytti auton, ja autosta löytyi anastettua omaisuutta, joiden joukossa yleisavaimet olivat. Avaimissa oli sellaiset tunnistetiedot, että saimme myöhemmin selvitettyä niiden alkuperän.

Autosta löytyi myös työkaluja Mallaskadun kerrostalotyömaalta.

Autokin oli varastettu. Se oli lähtenyt varkaiden matkaan Somerolta.

– Kaksi henkilöä on nyt vangittu. He ovat epäiltynä tämän tapauksen lisäksi muista rikoksista, Malmberg toteaa.

– Poliisin käsityksen mukaan yleisavaimia ei ollut ehditty käyttää.

Yleisavainten säilytys

  • Yleisavainta on säilytettävä lukitussa avainten säilytysyksikössä.
  • Yleisavain on merkittävä niin, ettei sitä voida yhdistää tiettyyn rakennukseen tai muuhun tilaan.
  • Taloyhtiön yleisavaimen säilytys on syytä ulkoistaa sopimuksella huoltoyhtiölle tai lukkoliikkeelle, jolla on säilyttämiseen riittävän turvalliset keinot.
  • Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiö vastaa yleisavaimista. Tosin yleensä säilytysvastuu on siirretty isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle.
  • Mikäli yleisavainta ei taloyhtiössä säilytetä riittävän huolellisesti ja se joutuu vääriin käsiin, voi taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä joutua vahingonkorvausvastuuseen.
  • Jos hallitus itse huolehtii yleisavaimen säilytyksestä, kannattaa sen varmistaa omalta vakuutusyhtiöltä, että säilytystapa on taloyhtiön kiinteistö- ja vastuuvakuutusehtojen suojeluohjeiden mukainen.
  • On hyvä järjestää kiinteistön lukituksen sarjoitus tai ohjelmointi siten, ettei yleisavainta tarvita jokaisen kiinteistön huoltoa tai ylläpitoa koskevan tehtävän hoitamiseen.
  • Yleisavainten huolellisen säilyttämisen tason määrittelevät lähtökohtaisesti vakuutusyhtiöt, jotka ovatkin antaneet aiheesta kattavimmat ohjeistukset. Näitä ohjeita ovat esimerkiksi Finanssiala ry:n Avainturvallisuusohje.