”Ihanaa, kun viimeinkin on ohjelmaa!” Kaupungin hyvinvointitorit eivät ole tavoittaneet iäkkäitä

0
Valto Savolainen on Muhokselta mutta kiertää Suomea esiintymässä. Lokakuussa hän kävi Värttinässä.

Näin kuvat kulki muistoissani hämys ullakon / Ja mietin kuinka kaunis sentään ihmiselo on / Vaan miten vähän jääkään meistä muistoks tulevain / Kuin isoisän tarinasta olkihattu vain!

Valto Savolainen soitti lokakuun puolella Isoisän olkihattua Värttinän hyvinvointitorin avajaisissa. Hän sai asukkailta ja hyvinvointitorille käymään tulleilta taputuksia, nyökkäyksiä ja hymyjä. Osa lauleskeli mukana.

– Kyllä on hyvä tyyppi! kommentoitiin yleisöstä, kun Savolainen oli välipuheellaan saanut yleisön nauramaan.

– Tätä on todella odotettu! Ihanaa, kun vihdoinkin voi järjestää ohjelmaa, kommentoi Värttinän kuntoutus- ja päivätoiminnan ohjaaja Anne Kaukonen toimittajalle.

Seuraa ja tekemistä oman kodin lähellä

Kaarinan kaupungin hyvinvointitorit, joita aiemmin kutsuttiin avoimeksi päivätoiminnaksi, ovat auki, sekä Littoisissa Värttinässä, Hovirinnan palvelutalossa että Piikkiössä Tupasvillassa. Kotonaan asuvat ikäihmiset voivat hyvinvointitoreilla osallistua iäkkäiden palvelukeskusten tapahtumiin, Hovirinnassa ja Littoisissa myös lounasruokailuihin.

Tosin toistaiseksi vain Hovirinnassa kävijämäärät ovat palautuneet ennalleen. Esimerkiksi Värttinässä ainoastaan kourallinen talon ulkopuolisia on tänä syksynä etsiytynyt paikalle.

Ehkä kävijät arkailevat muiden tapaamista koronaviruksen vuoksi. Ehkä puolentoista vuoden koronasulun aikana aiemmat vakituiset kävijät ovat joutuneet huonoon kuntoon eivätkä uudet ole löytäneet tätä mahdollisuutta.

Alueen ikäihmisiä toivottaisiin kuitenkin mukaan hyvinvointitoreille.

– Niissä on tarjolla asukkaiden oman kodin lähellä tietoa ikäihmisten palveluista, tilaisuuksia, joissa asiantuntija kertoo ikäihmisen arkeen liittyvistä asioista, saa seuraa, tekemistä ja elämyksiä. Meillä on myös kädentaitojen ryhmiä ja liikunnallisia tapahtumia, mainostaa Värttinän ja päiväkuntoutuksen yksikönjohtaja Minna Nieminen.

Varsinkin koronan tuomaa yksinäisyyden tunnetta saisi nyt hälvennettyä hyvinvointitoreilla.

Hyvinvointitorit järjestetään mahdollisimman koronaturvallisesti.

”Piristävää nähdä ihmisiä”

Värttinässä Valto Savolainen soittaa Jätkän humppaa ja Poikaa varjoiselta kadulta.

Konsertti päättyy, ja on kahvin ja pullan aika.

Suurin osa kahvia juovista on Värttinän asukkaita, mutta joukosta löytyvät esimerkiksi kahdeksankymppinen pariskunta Hilkka Hirviniemi ja Lassi Kujala. He asuvat omassa kodissaan muutaman sadan metrin päässä ja tulivat konserttia kuuntelemaan.

– Kävimme täällä jo ennen korona-aikaa, Hirviniemi kertoo.

– On piristävää, kun pääsee ihmisiä näkemään, Kujala kommentoi.

– Ja musiikki oli hyvää, Hirviniemi täydentää.

Hyvinvointitoreilla eli avoimessa päivätoiminnassa on Kaarinassa tavallisesti ollut noin 3500 käyntiä vuodessa. Hovirinnassa avoin päivätoiminta käynnistyi 1980-luvun lopulla, Värttinässä 1990-luvulla ja Tupasvillassa vuonna 2008. Aiemmin myös Kuovinkadulla Piispanristillä oli avointa päivätoimintaa iäkkäille.

Hyvinvointitorien ajankohdat ja ohjelmat löytyvät esimerkiksi Kaarina-lehden Menomonosta.