”Kaarina-lehti teki minusta kaarinalaisen”

0
Kilpailuun osallistui Kaarina-lehden huhtikuun rakennusteemainen numero, joka julkaistiin 14.4.2021.

Kaarina-lehti sai kunniamaininnan Uutismedian liiton järjestämässä vuoden 2021 Paikallismediakilpailussa.

Raadin mukaan ”Kaarina-lehdestä huokuu me-henki, joka alkaa jo sivulla 3 teemaotsikolla Huomenta, Kaarina! Lehden jutut ovat koskettavia ja moniäänisiä. Raatia koskettaa erityisesti juttu koulukiusaamisesta otsikolla Konstan tavaroita katoaa koulupäivän aikana ja kirjat löytyvät vessanpöntöstä.

Kaarina-lehden toimituksessa kunniamaininta herätti tietenkin paljon iloa.

– Omaa sydäntä lämmitti eniten se, että raati koki lehden huokuvan me-henkeä ja juttujen olevan moniäänisiä, kommentoi lehden tuottaja Maria Kesti.

– Koen meidän onnistuneen, jos eri taustoista tulevat kaarinalaiset kokevat lehden omaksi. Toivon, että lukijat tuntevat paikallislehdessä olevan tilaa vastakkaisille näkemyksille ja kaikenlaisille kaarinalaisille.

Toimittaja Heinimaija Hirvonen kirjoitti raadin kehuman artikkelin koulukiusaamisesta.

– Konstan äiti otti Kaarina-lehteen yhteyttä ja kertoi poikansa koulukiusaamisesta. Tarina kosketti minua kovasti, mutta jäimme odottamaan sopivaa hetkeä haastattelun tekemiselle. Sitten kuulin kouluterveyskyselyn tuloksista, joiden perusteella Kaarinassa esiintyy koulukiusaamista enemmän kuin Suomen kouluissa keskimäärin. Koulukiusaaminen ei ole vain yhden pojan tragedia, vaan laajasti koululaisia koskeva ilmiö. Ymmärsin, että minullahan on käsissäni uutinen, Hirvonen kertoo.

– Koulut mainostavat usein verkkosivuillaan, että niillä on käytössä KiVa Koulu tai vastaava koulukiusaamista ehkäisevä toimintamalli. Artikkelia tehdessä itselleni tuli vahvasti se käsitys, etten kiusaamista ehkäisevä työ lähtee ennen kaikkea aikuisten asenteista. Yksikään toimintamalli, olipa se miten hyvä tahansa, ei riitä.

Artikkelin voi käydä lukemassa maksutta täältä.

Paikallismediakilpailun tuomaroivat Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin opiskelijat ohjaajinaan Reetta Nousiainen ja Sari Tiiro sekä päätoimittajat Nina Tuomikoski ja Timo Simula.

Uutismedian liitto palkitsi parhaat paikallislehtijutut Suurilla Lehtipäivillä Seinäjoella 11.11. Kerran viikossa ilmestyvistä paikallislehdistä parhaana palkittiin Kalajokiseutu. Kahdesti viikossa ilmestyvistä parhaana palkittiin Alasatakunta. Kilpailuun osallistui yhteensä 80 lehteä.

”Kaarina-lehti on meidän käyntikortti muille”

Toimitus pyysi muutamia Kaarinasta kertomaan, mikä tekee heille Kaarina-lehdestä tärkeän.

”Kaarina-lehdestä tärkeän tekee paikallisuus ja ajankohtaisuus.

Kaupungin toiminnan näkökulmasta lehti tuo päätöksenteon arjen tasolle sekä poimii lukuisista päätöksistä mielenkiintoisimmat julkiseen keskusteluun.

Laaja uutisointi parantaa myös kaupungin toiminnan läpinäkyvyyttä ja osaltaan perustelee olemassaolemme oikeutusta.”

Jyrki Haapasaari, Kaarinan tekninen johtaja

”Toimiva lehti kertoo asukkaiden kuulumiset, ja Kaarina-lehti osaa erityisesti kertoa meidän arjesta. Lehti on ansaitusti meidän käyntikortti muille.

Samanaikaisesti Kaarina-lehti edustaa meille kanavaa kuntalaisten koteihin. Mikä voikaan olla arvokkaampaa kuin ylläpitää yhteisöllisyyttä? Tässä arvostan erityisesti lehden tapaa, kun se aktivoi lukijoita vuorovaikutukseen sekä lehden sivuilla että eri kanavilla somessa.

Paikallislehti on iso osa meidän elävää kaupunkia. Kiitos työstä!”

Juuso Ranne, kaupunginvaltuutettu (sd.)

”Kaarina-lehden valtti on vahva paikallinen ote. Asiasisällöt ovat ajankohtaisia, mutta myös paikkakunnan historiaa esitellään monipuolisesti. Lehti on hyvä tiedon lähde ja yhteistyökumppani Kaarinan oppaille!”

Lea Heinonen-Eerola, Kaarinan Oppaat

”Muutin Kaarinaan reilut kymmenen vuotta sitten. Kaarina-lehti oli minulle kanava, jonka avulla sain hyvän käsityksen paikallisesta elämänmenosta.

Lehti seuraa hyvin kaupungin kehitystä ja uutisoi mielenkiintoisista tapahtumista, henkilöistä ja vakavammistakin aiheista. Todella usein tuodaan esiin harrastuksia tai toimintaa, joista ei välttämättä saisi muuten tietoa.

Olen edelleen painetun lehden tilaaja – se tulee sekä työpaikalle asiakkaiden iloksi että kotiin. Keskiviikon aamukahvihetki onkin pyhitetty paikallisille uutisille.

Yritykseni on käyttänyt Kaarina-lehteä niin tiedottamiseen kuin mainostamiseen. Meille tärkeille asioille on riittänyt mukavasti palstatilaa. Esimerkiksi koronan alkuvaiheessa paikallisten ravintoloiden noutoruoka ja kotiinkuljetukset saivat kannustavaa julkisuutta.

Erityiset kiitokset mukaville ja asiansa osaaville toimittajille sekä aina pirteälle ilmoitusmyynnille. Myyntipuhelu Kaarina-lehdestä ilahduttaa.

Paikallislehti on ehdottoman tarpeellinen myös muuttuvassa mediamaailmassa.”

Marja Vaiste, yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu (kok.)

”Yhteiselomme Kaarina-lehden kanssa alkoi noin 16 vuotta sitten. Jonkin verran lehtiin kirjoitelleena koin lehden ilmapiirin lämpimäksi ja yksilöä arvostavaksi.

Lehden levikki on niistä ajoista kasvanut ja mukautunut aina aikakauden virtauksiin. Silti Kaarina-lehti on pysynyt lukijoita lähellä, ikään ja säätyyn katsomatta. Minäkin korostan sitä me-henkeä, mikä lehden kanssakäymisessä vallitsee!

Minunkin kunniamainintani menee kansallisesti arvostetulle Kaarina-lehdelle. Se on sitonut minut maailmaa kiertäneen kaarinalaiseksi.

Toivotan lukijoillemme hyvää joulua, jolloin viimeinkin tukehdutamme kinkulla koronan.”

Kalevi Pirttijärvi, Kaarina-lehden aktiivinen lukija ja kolumnisti

Tekijät kommentoivat

Kaarina-lehden päätoimittaja Taina Tukia: ”Kaarina-lehti on rakentava, rohkea, värikäs ja ihmisiä yhteen kokoava toimija alueellaan. On upeaa, että se näkyi myös tuomareille. Omasta mielestäni palkinto on ansaittu tunnustus Kaarina-lehden toimittajille, jotka innostuvat ja syventyvät työhönsä ja osaavat valita lukijoita kiinnostavia ja koskettavia aiheita.”

Kaarina-lehden tuottaja Maria Kesti: Hienointa omassa työssäni on lehden teko lukijoiden kanssa. Saamme viikoittain palautetta siitä, että lukijoiden paras hetki viikossa on keskiviikko, kun Kaarina-lehti kolahtaa postilaatikkoon. Ilman lukijoiden vinkkejä ja kommentteja Kaarina-lehti jäisi paljosta paitsi.”

Kaarina-lehden toimittaja Heinimaija Hirvonen: Kasvava Kaarina on innostava ympäristö tehdä paikallislehteä. Nautin siitä, ettei aiheita tarvitse keksiä väkisin, vaan pääsemme valitsemaan viikoittain, mitkä kiinnostavista aiheista pääsevät lehteen asti. Koen onnistumisen riemua silloin, kun pääsemme kertomaan isoista ja paikallisesti merkittävistä uutisista ensimmäisenä.”

Kaarina-lehden ilmoitusmyyjä Terese Kukkonen: ”Kaarinalaisten sekä lähialueiden yrittäjien kanssa on mukava tehdä yhteistyötä. He ymmärtävät näkyvyyden merkityksen kasvavassa Kaarinassa. Kaarinalaisia palveluita käytän myös ehdottomasti itse!”

Kaarina-lehden ilmoitusmyyjä Ann-Mari Siikalampi: ”On mukavaa tehdä yhteistyötä yrittäjien kanssa. Monet yrittäjät tuntevat meidät jo valmiiksi, ja useiden kanssa on tultu läheisiksi. On ihana asia, että printtilehti on pitänyt pintansa ja on niin monelle tärkeä.”