Kaarina-salissa palavat sunnuntaina kynttilät itsemurhaan menehtyneille

0
Kynttilätapahtuman järjestelyistä vastaava kulttuurityöntekijä Lempi Sauren sanoo, että tapahtumaan ovat tervetulleita sytyttämään kynttilän kaikki, jotka haluavat muistaa itsemurhan tehneitä.

Kaarinassa muistetaan tulevana sunnuntaina itsemurhaan menehtyneitä kynttilöin. Kaikilla halukkailla on mahdollisuus mennä illalla kello 18 alkaen Kaarina-saliin laskemaan kynttilä itsemurhaan menehtyneille.

Turvallisuussyistä kynttilät ovat led-kynttilöitä ja kaupunki tarjoaa ne. Kaarinan kaupungin kulttuurityöntekijä ja muusikko Lempi Sauren soittaa tunnin mittaisen tapahtuman ajan pianomusiikkia.

Vastaavia kynttilätapahtumia järjestetään sunnuntaina ympäri Suomea.

– Toivon, että tapahtumasta välittyisi välittäminen ja yhdessäolo, ettei kenenkään tarvitsisi kokea olevansa asian kanssa yksin. Suomessa itsemurha koskettaa tavalla tai toisella valitettavan monia, tapahtuman järjestelyistä vastaava Sauren sanoo.

Kaarina-saliin sytytetään kaupungin puolesta 15 led-kynttilää. Näillä muistetaan niitä 15 kaarinalaista, jotka menehtyivät vuosina 2016–2020 itsemurhan takia.

Suomessa itsemurha on edelleen yksi tavallisimmista kuolinsyistä, vaikka itsemurhien määrät ovat laskeneet tasaisesti vuodesta 1990 saakka. Vuosittain lähes 800 suomalaista tekee itsemurhan. Itsemurhaa yrittäviä arvioidaan olevan reippaasti enemmän, peräti 10 000–30 000.

Itsemurhiin on liittynyt aiemmin häpeää, mutta nykyisin läheisen itsemurhaa ei tarvitse enää salailla ja itsemurhan tehneiden läheisille on tarjolla vertaistukiryhmiä. Tukea on saatavilla esimerkiksi Surunauha ry:n kautta.

Mielenterveysongelmat yleistyneet

Kynttilätapahtuma avaa Kaarinassa valtakunnallisen mielenterveysviikon. Viikon aikana on tarjolla tapahtumia, joiden tarkoitus on tuoda myös tutuksi Kaarinan kaupungin matalan kynnyksen palveluita.

Valtakunnallinen mielenterveysviikko ei ole aiemmin ollut Kaarinassa näin näkyvästi esillä. Hyvinvointikoordinaattori Hanna Inkeroisen mukaan puhetta on kyllä ollut, mutta tänä vuonna päästiin sanoista tekoihin.

Inkeroinen ja työhyvinvointikoordinaattori Kristiina Läntinen kertovat molemmat olevansa huolissaan siitä, että mielenterveydellisten sairauksien määrä on kasvussa. Tiedetään, että korona-aika on lisännyt mielenterveysongelmia, ei pelkästään Kaarinassa, vaan myös valtakunnallisesti.

Kaarinassa tämä näkyy esimerkiksi Kelan työkyvyttömyystilastoissa. 345 kaarinalaista siirtyi vuonna 2019 työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden vuoksi.

– Tämä luku on huolestuttava, ja ennaltaehkäiseminen sekä sairaudesta puhuminen on tärkeää. Teemaviikolla haluamme tuoda näkyväksi sen, että myös Kaarinassa on tarjolla paljon erilaisia tukikeinoja niin yksilöille, perheille kuin myös omaisille, Läntinen summaa.

Mielenterveysviikon tapahtumat Kaarinassa

Su 21.11. klo 18–19.00 Kynttilätapahtuma Kaarina-salissa.

Ti 23.11. klo 12–16 Kasevan Kiesin avoimet ovet. 50 ensimmäistä kävijää saa hyvän mielen ämpärin. Leksa-alpakka vierailee klo 14–15. Kiesikatu 8.

Ke 24.11. klo 12–15 Toimintakeskus Toukon avoimet ovet. Toukossa voi osallistua Kaarinan kaupungin järjestämään kuntouttavaan työtoimintaan tai sosiaaliseen kuntoutukseen. Mäkitupalaisenkuja 2.

To 25.11. klo 12–15 Arkeen Voimaa -ryhmätoiminnan esittely Kaarina-talolla. Toiminnan tarkoituksena on vahvistaa osallistujien arjessa pärjäämistä ja elämänlaatua. Ryhmään voivat osallistua esimerkiksi yksinäiset, omaishoitajat, työttömät, pitkäaikaissairaat, syrjäytymisvaarassa olevat, päihde- ja mielenterveyskuntoutujat, tukea kaipaavat vanhemmat sekä paljon palveluita käyttävät.