Kiipeilyharrastus ajoi Teemu Laurilan arboristiksi – Talvella on hyvä hetki kaataa pihasta puu

0
Teemu Laurila kiinnittää usein huomionsa ympäristön puihin. ”Tässä juuri on lähtenyt kiertymään puun ympärille. Se voi kuristaa runkoa”, hän pohtii Kaarinan keskustassa kasvavasta pylväshaavasta.

– Sellaiset työkeikat, joissa kaatokeikka muuttuukin hoitoleikkuukeikaksi, ovat mukavia, kaarinalainen Teemu Laurila toteaa.

Paitsi että arboristin työhön kuluu puiden kaatamista, on se paljon muutakin.

– Voidaan tehdä esimerkiksi puiden rakenneleikkaamista, joissa puu ohjataan kasvamaan haluttuun suuntaan, hoitoleikkauksia sekä istutussuunnitelmia. Joskus ihmiset pyytävät poistamaan pihoiltaan terveitä puita siksi, että ne ovat niin isoja ja pelätään niiden kaatuvan. Tosiasia on se, että jo hieman ontto ja onkaloinenkin puuvanhus saattaa olla paljon vahvempi miltä näyttää. Putkirakenne on vankka, Laurila kertoo.

Arboristit arvioivat puun kuntoa paitsi silmämääräisesti, myös muilla menetelmillä.

– Voidaan käyttää esimerkiksi tomografiaa, jossa ääniaalloilla voidaan kuvantaa puunrungosta onkaloita. Resistografilaitteella puolestaan pienen kärjen avulla päästään puun sisään mittaamaan vastusta ja selvitetään lahoutta, Laurila kuvaa.

Kokemuksia Australiasta

Laurila on pyörittänyt omaa arboristiyritystään, Lounais-Suomen Puunhoito Oy:tä viiden vuoden ajan. Arboristialaan hän tutustui jo aiemmin.

– Olin Australiassa kahden vuoden reissulla ja tein siellä erilaisia hanttihommia working holiday -viisumilla. Siellä olin ensimmäisen kerran puuhommissa, Laurila kertoo.

Laurila harrastaa kalliokiipeilyä. Koska arboristin hommissa kiipeillään puissa kiipeilyvaljaissa, työ tuntui hänestä luontevalta.

– Suomessa aloin selvittää, millainen ala on täällä ja löysin Tuorlan Livian koulutuksen, jonne päätinkin hakea.

Laurila valmistui Liviasta arboristiksi viime syksynä. Hän kertoo, että arboristeja koulutetaan Livian lisäksi Hyvinkään Hyriassa sekä Ähtärissä. Ala on Suomessa kasvussa.

Laurila kertoo, että Australiaan verrattuna arboristin työ eroaa Suomessa jonkin verran.

– Australiassa puut kasvavat nopeammin. Ihmisten pihat ovat pääosin pienempiä mutta puut suurempia. Lisäksi Australiassa puu oli kuin ongelmajätettä. Siellä on aina dieselvetoinen hakekärry mukana ja kaikki kaadetut puut haketetaan suoraan, hän kertoo.

Luontopalvelut suunnitteilla

Laurila kertoo, että hänen asiakkaitaan ovat sekä yksityiset ihmiset että taloyhtiöt ja yrityksetkin. Arboristin työtä ei koskaan tehdä yksin.

– Vaikka alan yritykset ovat paria suurta lukuun ottamatta aika pieniä, teemme paljon yhteistyötä, hän sanoo.

Laurila kehottaa kääntymään arboristin puoleen kaikenlaisissa puihin liittyvissä kysymyksissä.

– Ennen kuin itse lähtee katkomaan oksasahalla mitään, kannattaa konsultoida ammattilaista. Puulle tekee huonoa, jos se leikataan väärin. Myös puita istuttaessa kannattaa pyytää apua siinä, mitä kannattaa istuttaa minnekin. Monesti tehdään se virhe, että suuria puita istutetaan liian lähelle rakennuksia, hän kuvaa.

Arboristin työ on kausiluontoista ja vaihtelee vuodenaikojen mukaan.

– Talvella tehdään paljon kaatoja. Puissa on silloin vähemmän lehtimassaa ja maa on jäässä, joten koneista aiheutuu maalle mahdollisimman vähän vahinkoa. Kun puissa kasvavat lehdet tai ne jättävät väriä, silloin ne jätetään rauhaan. Muina aikoina voi tehdä hoitoleikkauksia, Laurila kertoo.

– Keväät ovat yleensä kiireisiä, koska ihmiset tulevat mökeistään pihoille ja huomaavat, että puita pitäisi kaataa. Toinen aalto tulee silloin, kun lehdet tulevat puihin ja huomataan, että ovatpas puut kasvaneet.

Arboristin työn ohessa Laurila opiskelee parhaillaan oppisopimuksella lähihoitajan tutkintoa.

– Haluaisin tulevaisuudessa hyödyntää lähihoitajan tutkintoa, luontoyhteyttä ja kalliokiipeilytaustaani siten, että voisin tarjota nuorille ohjelmapalveluina luontoseikkailuja. Tiedän, että kuntien sosiaalitoimet ostavat luontopalveluita esimerkiksi syrjäytyneille nuorille, ja sellaisia palveluita olisi hienoa olla tarjoamassa, Laurila suunnittelee.