Kokoomus jäi yksin säästöehdotustensa kanssa – Kaarinan budjettikokouksessa ei nähty tänä vuonna kipeitä leikkauksia eikä veroprosenttiakaan muutettu

0
Kaupunginvaltuutetut kokoontuivat maanantaina Kaarina-saliin päättämään ensi vuoden budjetista. Lopputulokseen päästiin valtuutettujen mukaan hyvässä yhteishengessä, vaikkakin kokoomuksen Matti Alander (kuvassa keskellä) ja vasemmistoliiton Pentti Kallio olivat muun muassa veroprosentin laskemisesta täysin päinvastaista mieltä.

Kaarinan uudet kaupunginvaltuutetut pääsivät maanantaina tositoimiin, kun valtuustossa päätettiin ensi vuoden talousarviosta. Budjetista keskusteltiin neljä tuntia ja äänestettiin useita kertoja. Lopulta talousarvio hyväksyttiin kuitenkin samanlaisena kuin kaupunginhallituksessa viikko sitten.

Pitkähköksi venyneestä kokouksesta huolimatta päällimmäisenä mieleen jäi valtuutettujen tyytyväisyys, sillä erityisen kipeitä leikkauksia ei jouduttu tänä vuonna tekemään. Jos vuosi sitten oltiin huolissaan kaupungin taloustilanteesta, ensi vuonna ylijäämää näyttää kertyvän lähes kolme miljoonaa euroa. Investointeihin käytetään noin 30 miljoonaa euroa.

Muun muassa kouluihin ja nuorisotyöhön ollaan rekrytoimassa lisää työntekijöitä ja kotihoidon Kaarina-lisän palauttamista selvitetään. Valkeavuoren ja Piispanlähteen koulujen rakentaminen alkaa vihdoin ensi vuonna. Selvityksen alla on myös kokonaan uuden uimahallin rakentaminen vanhan tilalle.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat kiittelivät toisiaan hyvästä yhteistyöstä, mutta rivien välissä oli kuultavissa myös pientä kitkaa kokoomuksen ja muiden puolueiden välillä.

Veroprosentista vääntöä

Kaarinan tuloveroprosentti pysyy ensi vuonna ennallaan (20,25). Kokoomus esitti veroprosentin laskemista 0,25 prosenttiyksiköllä hyvään taloustilanteeseen vedoten mutta hävisi äänestyksen luvuin 28–23.

– Viime vuonna veroprosenttia korotettiin 0,5 prosenttiyksiköllä. Korotusta perusteltiin talouden uhkakuvilla. Yksikään uhkakuvista ei toteutunut, mutta silti esityksenä on sama 20,25, kokoomuksen Mikko Aaltonen (kok.) hämmästeli.

– Tällä hetkellä talousarvio näyttää ylijäämäiseltä. Hölmöin kommentti, minkä kuulin, oli, että pidetään veroprosentti korkeana ja katsotaan, kuinka paljon ylijäämää saadaan kerrytettyä. Kaupungin tehtävänä on tuottaa lain määräämät palvelut, ei haalia rahaa kassaan varmuuden vuoksi, Tommi Leppänen (ps.) säesti.

– Veroprosentin muuttamista soten jälkeen on rajoitettu. Sen takia veroprosentin laskeminen ei juuri nyt ole järkevää, vaan pitää katsoa ensin, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Jos tulos päätyy ylijäämäiseksi, ei raha mene hukkaan, vaan se voidaan käyttää velkojen lyhentämiseen, SDP:n Sari Hukkanen perusteli nykyistä veroprosenttia.

Esteetön kuntosali toteutuu

Esteettömän kuntosalin rakentaminen poistettiin vuosi sitten viime metreillä budjetista. Ensi vuonna hanke näyttää toteutuvan, joskin toivottua pienempänä.

Sari Hukkanen (sd.) esitti, että kaupunginhallituksen hankkeesta leikkaamat 150 000 euroa palautetaan budjettiin. Hukkasen esitys hävisi kuitenkin äänestyksen 27–24.

Samoin kävi Hannu Rautasen (vihr.) ehdotukselle, että kaikki Kaarinan vireillä olevat viisi koulu- ja päiväkotihanketta toteutettaisiin hyvään sisäilmatasoon eli luokkaan S2.

– Kaarina on säästön nimissä on päätynyt siihen, että teemme tiloihin vain tyydyttävän sisäilman, kun koko valtakunnassa normi on S2 eli hyvä sisäilma. Olen soittanut moniin kuntiin ja kysynyt. Tänä päivänä ei mikään kunta tee enää S3:sta, koska se ei ole terveysturvallista, Rautanen puolusti.

Esitys ei kuitenkaan saanut liiemmin tukea muista puolueista ja hävisi äänestyksen (42–9).

Monitoimitalon päiväkoti varmistui

Kokoomus toi viikko sitten kaupunginhallituksen kokoukseen oman leikkauslistansa. Samaa listaa puitiin maanantaina valtuustossa. Säästökohteiksi esitettiin niin joukkoliikennettä, omakotitontteja kuin päivähoitoakin. Äänestyksissä tukea tuli lähinnä perussuomalaisilta.

Kokoomus oli valmis painamaan jarrua Littoisten monitoimitalon muuttamisessa päiväkodiksi. Monitoimitalon yksi siipi on tarkoitus avata päiväkotikäyttöön ensi vuoden alussa.

– Monitoimitalon päiväkotihanke vaikutti hyvältä tullessaan päätöksentekoon. Muutoskustannuksiksi arvioitiin alun perin 100 000 euroa, mutta nyt talousarvioon on merkitty muutoskustannuksiin kolminkertainen summa. Hanke tulisi arvioida uudelleen ja selvittää muitakin vaihtoehtoja, kuten palveluseteliä, Malla Rannikko-Laine (kok.) kannatti Hanna Sirkiän tekemää esitystä.

Sivistysjohtaja Elina Heikkilä painotti, että monitoimitalon muuttaminen päiväkodiksi on välttämätöntä päivähoitopaikkapulan takia.

– Muutoskustannukset ovat varsin maltilliset, vaikka poikkeavatkin alkuperäisestä. Hovirintaan on valmistumassa Hovikumpu, joka on maksanut vajaat neljä miljoonaa ja siellä on paikat 160 lapselle. Tässä ollaan toteuttamassa 50–60 lapselle päiväkotia 300 000 eurolla, Heikkilä vertasi.

Monitoimitalon muutostyörahat pidettiin budjetissa äänin 28–23.

Matti Alander (kok.) esitti, että Kaarinan kovaa väestönkasvua hillitään höyläämällämiljoona euroauusien omakotitonttien rakentamiseen varatuista rahoista.

– Meillä on tälläkin hetkellä myymättä 500 tonttia ja ensi vuonna tulisi 150 lisää, Alander kuvaili. Hän täsmensi myöhemmin, että luvuissa ovat mukana kaikki Kaarinan tontit, myös yksityisten tarjoamat.

Tonttituotanto pysyy kuitenkin ennallaan, sillä Alanderin ehdotus hävisi äänin 29–22.

Kokoomus esitti myös perhepäivähoidon toisesta varahoitoyksiköstä luopumista (–150 000 e). Myös tämä torpattiin äänestyksessä.

Artikkelia muokattu 17.11.2021. Alkuperäisessä tekstissä väitettiin virheellisesti, että kokoomus olisi esittänyt valtuustossa 1 miljoonan euron leikkauksia joukkoliikenteeseen. Tosi asiassa kaupunginhallitus päätti aiemmin kokoomuksen ehdotuksesta, että Kaarinan sisäisistä linjoista säästetään 100 000 euroa ensi vuonna. SDP esitti valtuustossa määrärahojen palauttamista budjettiin, mutta hävisi äänestyksen.

 

Valtuustossa sanottua

”Kokoomus toi kolmen miljoonan euron verran säästöehdotuksia ja vastaavasti veroprosenttia olisi voitu laskea. Jäimme kaupunginhallituksessa esityksinemme lähes yksin. Kuvaavaa on, ettei yksikään muu ryhmä esittänyt mitään säästötoimenpiteitä, päinvastoin.”

Mikko Aaltonen (kok.)

”Budjettivalmistelu ei mennyt niin kuin Strömsössä. Tämän salin suurin puolue kutsui meidät yhden kerran neuvottelupöytään. Olisimme löytäneet kompromisseja helpommin, jos keskustelua olisi käyty ajan kanssa”

Åsa Gustafsson (r.)

”Tässä salissa on puhuttu ahkerasti velasta. Olen aika epävarma, tulevatko minun lapsenlapseni koskaan maksamaan veroja tai velkaa tässä kunnassa. Hyvin harvassa kunnassa asutaan nykyisin kolmessa polvessa. On yksi velka, josta kaikkien lapsenlapset varmasti maksavat, ja se on ilmastovelka.”

Mari Saario (vihr.)

”Meidän pitäisi saada yritystontit menemään kaupaksi, houkuteltua tänne työnantajia ja sitä kautta verotuloja. Kun katsellaan itäisiin kuntiin, siellä on todella upeita teollisuusalueita, esimerkiksi Tuulissuo ja Avanti. Kaarinassa on myytävää tonttimaata kilometrikaupalla.”

Pentti Kallio (vas.)

”0,25 prosenttiyksikön leikkaaminen veroprosentista on täysin kosmeettista työtä. Nyt käsillämme oleva ylijäämäinen talous antaa mahdollisuuden velan lyhentämiseen. Mikä järki on velkaantua entisestään, jos voimme estää sen?”

Kimmo Hollmén (kesk.)

”Pelätään, että asukkaat muuttavat naapurikuntiin veroprosentin takia. Itse olen muuttanut aika äskettäin Kaarinaan juuri sen takia, että täällä korotettiin veroprosenttia. Vertasin palvelutasoa ja muutin sen takia tänne. Olen oikein tyytyväinen veronmaksaja.”

Päivi Huhtanen (vihr.)

”Jos ihmetellään, miksi väki haluaa muuttaa Kaarinaan, koulu- ja päiväkoti-investoinnit ovat merkittävä tekijä.”

Juuso Ranne (sd.)