Koneellinen lääkejakelu on helpottanut hoitajien työkuormaa Kaarinan kotihoidossa

0
Digihoiva ja lääkkeiden koneellinen jakelu vapauttavat hoitajien työaikaa Kaarinan kotihoidossa. Digihoiva eli kotihoidon käyntien hoitaminen etäyhteyden avulla otettiin käyttöön ensimmäisenä Piikkiössä ja nyt se on laajentunut myös muualle Kaarinaan.

Kaikissa Kaarinan kotihoidon tiimeissä siirrytään loppuvuoden aikana lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun.

Koneellinen annosjakelu toimii kotihoidon johtajan Jenni Haapasen mukaan jo Kaarinan keskustan alueella sekä Katariinankulman yhteisökodissa. Piispanristi, Littoinen, Kuusisto ja Piikkiö tulevat mukaan vuodenvaihteeseen mennessä.

– Hoitajilta on saatu positiivista palautetta Hovirinnasta ja yhteisökodista, että työaikaa on vapautunut lääkejaosta asiakastyöhön. Asiakkaalle koneellinen lääkkeenjako näkyy hyötynä muun muassa lääkekuluissa: lääkkeet jaetaan isoista pakkauksista, eikä lääkehävikkiä tule esimerkiksi lääkevaihtojen- tai kokeilujen yhteydessä, koska asiakas maksaa vain kahden viikon lääkkeet, Haapanen taustoittaa.

Inhimillisten virheiden mahdollisuus myös pienenee, kun lääkkeet jakaa kone, eikä ihminen. Kaikki lääkepussit Haapasen mukaan tarkastetaan ja valokuvataan koneellisesti ennen apteekkiin lähettämistä, joten jälkikäteen on mahdollista tarkistaa, mitkä lääkkeet pussissa oli jaettuna.

Digihoiva etenee


Myös kotihoidon toinen teknologiahanke, digihoiva, etenee. Tavoitteena on korvata osa kotihoidon käynneistä etäyhteyden avulla. Piikkiön kotihoidossa videopuhelut asiakkaille ovat Haapasen mukaan jo osa arkea ja sujuvat moitteetta.

– Muilla alueilla on päästy alkuun ja asiakasmäärä kasvaa hiljalleen. Pyrimme ottamaan digihoivan käyttöön uusille asiakkaille heti palvelun alkuvaiheessa. Loppuvuodesta pääsemme kokeilemaan digihoivan lisäosia eli lääkemuistuttajaa, kodin sensoreita, hälyttävää turvapaikanninta sekä etämittausta, Haapanen kertoo.

Kotihoidon teknologiahankkeiden taustalla on mahdollistaa turvalliset ja tarkoituksenmukaiset palvelut ikäihmisille. Henkilöstön riittävyys on keskeisin haaste nyt ja tulevaisuudessa.

– Kotihoidon toteuttamiseen vaikuttavat voimakkaasti väestön ikääntyminen, palvelurakenteen uudistus, asiakasmäärän nousu sekä asiakkaiden toimintakyvyn heikentyminen ja tehostetun palveluasumisen tiukennetut asiakaskriteerit eli kotona tulee selviytyä entistä pidempään. Pohdimme kotihoidossa laajasti erilaisia ratkaisuja, jotta tulevatkin ikäihmiset saavat tarvitsemansa palvelut, Haapanen selventää.