Koronatuet olivat Cinemahouselle pelastus – katsojat ovat palanneet ryminällä elokuviin

0
Nordic Snacksin popcorn-varasto löytyy Kino Piispanristin läheltä entisistä Tunturin tiloista, jotka nykyään omistaa 3PL. Henry Erkkilän kädessä on maissinjyväsäkki, josta saa 500 litraa valmista popcornia. Etualalla on pahvilaatikoissa valmiita annospusseja pienempään tarpeeseen. - Kun koronaepidemia iski meillä oli juuri varastot täynnä popcornia Bond-elokuvien vuoksi. Pari tuhatta kiloa maissinjyvää meni sitten vanhaksi, hän kertoo.

Kino Piispanristiä pyörittävä Cinemahouse Oy on ollut yksi eniten valtion koronakustannustukia saaneita yrityksiä Kaarinassa. Yritys on saanut tukea kaikilla hakukierroksilla yhteensä noin 287 000 euroa.

Yrittäjät Henry Erkkilä ja Antti Juntunen pyörittävät elokuvateattereiden lisäksi Nordic Snacksia, joka on Suomen suurin popcorn- ja snacstuotteiden tukkuri. Yritys myy ja toimittaa esimerkiksi popcornin jyviä, popcornin valmistukseen liittyviä laitteita sekä snacseja muun muassa jäähalleihin, laivoihin ja suurimpaan osaan Suomen elokuvateattereista.

– Liiketoimintamme pysähtyi koronapandemian alkaessa kuin seinään ja kaikki varastot vanhenivat. Ilman tukia olisi käynyt todella huonosti, Erkkilä kuvailee.
Anniskeluoikeudet näytöksiin

Kino Piispanristiä laajennettiin viime keväänä ja kesänä. Elokuvasalien määrä kasvoi kahdesta neljään. Koronatukia ei ole Erkkilän mukaan käytetty investointiin, vaan laajennus toteutettiin omalla rahoituksella.

– Jo elokuvateatteria perustaessa päätimme, että haluamme laajentaa heti, kun liiketilaa vapautuu vierestä. Oli sattuman kauppaa, että laajennus osui korona-aikaan. Meillä ei ollut mitään tekemistä, kun elokuvateatteri oli kiinni, joten päätimme ottaa riskin ja tehdä laajennuksen.

Riski kannatti. Tällä hetkellä näyttää Erkkilän mukaan siltä, että pitäisi laajentaa lisää.

– Lokakuu on ollut vilkkain elokuvakuukausi sitten vuoden 2017. Meille tämä on ollut kovin elokuvakuukausi ikinä, koska salikapasiteettia on tullut lisää. Se kertoo siitä, että ihmiset haluavat takaisin elokuviin ja ihmisten ilmoille, Erkkilä arvelee.

Koronan kurittama Finnkino päätti viime kesänä kieltää katsojilta omat eväät elokuvanäytöksissään. Kino Piispanristillä ei ole Erkkilän mukaan harkittu vastaavaa. Jotakin uutta on kuitenkin luvassa.

– Saimme juuri anniskeluoikeudet ja alamme järjestää erillisiä anniskelunäytöksiä, joihin saa tilata vaikka lasin viiniä mukaan.