Kuormaa sitoessa pienikin solmu voi olla kohtalokas – Kaarinalainen Haklift toimittaa nostoväline- ja kuormansidontaratkaisuja ympäri Suomea

0
Ompelija Galina Kouru on viimeistellyt kuormansidontaliinoja Hakliftilla käsityönä 21 vuotta.

Nostovälineitä ja kuormanvarmistustuotteita sekä -ratkaisuja toimittava kaarinalainen Haklift on onnistunut kasvattamaan tulostaan läpi korona-ajan. Viime vuoden yhteisöverosummia tarkasteltaessaKrossissa sijaitsevaHaklift kipusi Kaarinan yritysvertailussa jo sijalle kahdeksan. Kymmenen kärjessä noin 40 työntekijää työllistävä yritys on ollut toimitusjohtaja Jussi Tienahon mukaan muutamia vuosia.

– Oikeastaan viimeiset 4–5 vuotta on ollut vauhdikkaampaa nousua. Korona-ajan ensimmäiset kuukaudet olivat hankalia, mutta kun vientiteollisuus lähti paremmin vetämään kesän 2020 jälkeen, on se vaikuttanut myös meidän toimintaamme erittäin positiivisesti, hän sanoo.

Tienahon mukaan Hakliftin liikevaihto tullee asettumaan kuluvana vuonna noin 14,5 miljoonaan euroon. Kasvua viime vuoteen verrattuna on siis kertymässä hieman toista miljoonaa.

– Osaava ja kokenut henkilökunta, joka haluaa palvella nimenomaan asiakasta. Voin ylpeydellä sanoa, että jokainen tässä rakennuksessa tietää, miksi me teemme tätä työtä: asiakasta varten, Tienaho vastaa kysymykseen menestyksen syistä.

Juuria myöden kaarinalainen

Vuonna 1997 perustettu Haklift on ollut alusta lähtien kaarinalainen yritys. Tilat vaihtuivat Krossissa isompiin vuonna 2007, mutta muuten vaihtuvuutta on ollut vähän.

– Henkilöstömme on ollut meillä töissä nyt keskimäärin 14 vuotta, mikä on aika merkittävä lukema 24-vuotiaassa yrityksessä. Hyvät viime vuodet vaikuttavat paikallisesti niin, että pystymme palkkaamaan uusia työntekijöitä tänä vuonna. Sillä mahdollistamme tulevaisuuden kasvua, Tienaho iloitsee viitaten parhaillaan avoinna olevaan ompelijan paikkaan.

Kuormansidontatarvikkeiden valmistus onkin parhaimmillaan tarkkaan viimeisteltyä käsityötä. Ompelimossa työskentelee viimeisimmän rekrytoinnin jälkeen neljä ompelijaa, jotka tekevät asiakkaille kuormansidontaliinoja vaikka millimetrin tarkkuudella mittatilaustyönä.

– On yksi valttikorttimme, että pystymme toimittamaan asiakkaalle juuri sellaisia ratkaisuja nostovälineisiin tai kuormanvarmistamiseen, joita kulloinkin tarvitaan. Toki pääosa tuloksesta muodostuu stardardituotteista, joita toimitetaan varastosta jälleenmyyjille eri puolille Suomea.

Itä-Euroopasta kasvua

Lähes kaikki Hakliftin noin 40 työntekijää ovat töissä Kaarinassa. Yrityksellä on kuitenkin myös neljä henkilöä myyntityössä Bulgariassa, joiden tavoitteena on avata myyntikanavia myös Itä-Eurooppaan.

– Meidän myynnistämme noin 90 prosenttia suuntautuu Suomeen ja olemme täällä jo selvä markkinajohtaja. Itäisestä Euroopasta haemme kasvua ja omistaja uskoo, että siellä on potentiaalia, Tienaho sanoo viitaten Hakliftin omistajaan, ruotsalaiseen Axel Johnson International -perheyritykseen.

Itä-Euroopan potentiaalin ymmärtää paremmin, kun kysyy Tienaholta, minkälaisena kuormansitojina hän näkee suomalaiset.

– Keskivertoa parempina. Jos vertaa vaikkapa Aasiaan tai Eurooppaan, ovat turvallisuusnäkökulmat varmasti paremmin hanskassa. Silti kehitettävää riittää täälläkin, ja myös viranomaispuolella huomaa välillä puutteita kuorman sitomiseen liittyvissä tiedoissa, hän sanoo.

Mitkä sitten ovat yleisimpiä virheitä, kun kuormaa sidotaan?

– Tärkeintä on varmistaa, että käytettävät tarvikkeet ovat ehjiä. Esimerkiksi solmu tai nirhauma sidontaliinassa heikentää heti huomattavasti sen vetolujuutta. Myös liinojen etiketit pitää olla tallessa ja hyvässä kunnossa, sillä niissä on kaikki tarvittava tieto käytössä oleviin liinoihin ja sidontavälineisiin liittyen, Tienaho vinkkaa.

Haklift Oy

  • Perustettu vuonna 1997.
  • Erikoistunut nostovälineiden ja kuormanvalmistustuotteiden myyntiin ja räätälöintiin
  • Alusta asti kaarinalainen yritys.
  • Nykyisin ruotsalaisen Axel Johnson International -perheyrityksen omistuksessa
  • Kaarinan 8:nneksi suurin yhteisöveron maksaja vuonna 2020.
  • Työllistää noin 40 henkilöä.