Kymppiluokan viimeinen kevät: Kymppiluokka korvataan ensi syksynä TUVA-koulutuksella

0
Samuel Numminen, Eemil Sivula, Benjamin Laakso ja Aleksi Luostarinen ennättivät kuvaan kesken yhteiskuntaopin tehtävien. Takana Jyrki Pitkänen ja koulunkäynninohjaaja Jaana Oikia. Kaarinan sivistysjohtajan Elina Heikkilän mukaan kokemukset kymppiluokasta ovat olleet Kaarinassa hyviä, mutta oppilasmäärät selvässä laskussa viime vuosina.

Neljä poikaa tekee yhteiskuntaopin tehtäviä sohvilla löhöillen. Virallisesti oleskelutila on välitunteja varten, mutta erityisluokanopettaja Jyrki Pitkänen ei viitsi nipottaa, sillä hommat sujuvat ja työrauha säilyy.

Pitkänen on vetänyt kymppiluokkaa Kaarinassa yhdeksän vuoden ajan. Nyt menossa on viimeinen vuosi, sillä kymppiluokka lakkautetaan kevätlukukauden jälkeen.

Lakkauttaminen on osa oppivelvollisuutta koskevaa uudistusta. Kymppiluokka korvataan TUVAlla eli tutkintokoulutukseen valmentavalla koulutuksella.

Sivistysjohtaja Elina Heikkilän mukaan TUVA yhdistää nykyisen perusopetuksen lisäopetuksen (kymppiluokka), lukioon valmistavan koulutuksen (LUVA) ja tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (VALMA). Kyseessä on siis kymppiluokkaa laajempi kokonaisuus.

– TUVA-koulutuksessa on mahdollista muun muassa korottaa perusopetuksen arvosanoja sekä suorittaa lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen opintoja. Opiskelijan näkökulmasta kyseessä on huomattavasti aiempia erillisiä kokonaisuuksia monipuolisempi paketti, Heikkilä kommentoi uudistuksen hyötyjä.

Koulumatka pitenee


Kaarinan kymppiluokalla on opiskellut Pitkäsen mukaan vuosittain runsaat kymmenkunta oppilasta. Tänä lukuvuonna oppilaita on ollut keskimääräistä vähemmän, seitsemän. Toiminta on Pitkäsen mielestä silti vaikuttavaa.

– Vaikka kymppiluokan oppilasmäärä ei ole korkea, väitän, että se on säästänyt yhteiskunnalta miljoonia. Yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa. Jos kymppiluokka estää yhdenkin nuoren syrjäytymisen, se on maksanut kustannukset takaisin moninkertaisesti, Pitkänen vertaa.

Kymppiluokalle tullaan yleensä korottamaan peruskoulun päättötodistuksen arvosanoja. Tavoitteena on kehittää nuorten opiskelutaitoja ja auttaa heitä saamaan mieleinen jatko-opiskelupaikka. Tavoite on Pitkäsen mukaan täyttynyt jokaisen oppilaan kohdalla joka vuosi.

– Tavoitteena on tietysti, että opiskelija myös pärjää jatko-opinnoissa ja saa sieltä paperin käteen. Ikävä kyllä vaikuttavuutta ei seurata sinne saakka, hän harmittelee.

Pitkänen suhtautuu odottavasti uuteen TUVA-koulutukseen. Hänellä ei ole mitään koulutuksen uudistamista vastaan, mutta tuoko uudistus nuorten näkökulmasta mitään uutta?

– Kaarinassa nykysysteemi on toiminut nähdäkseni hyvin, hän arvioi.

Selkeä heikennys on, ettei uutta TUVA-koulutusta ole tarjolla Kaarinassa.

– Minusta kaupungin pitäisi huolehtia kaikista oppilaista, eli toivottavasti tämä ratkaisu on tehty pedagogisten, eikä taloudellisten seikkojen pohjalta, Pitkänen toteaa.

Runsaasti valinnanvaraa


Kymppiluokan lakkauttaminen tuotiin Kaarinan sivistyslautakunnalle tiedoksi viime viikolla. Kaarina on selvittänyt mahdollisuuksia järjestää TUVA-koulutusta, ja ammattioppilaitos Livian kanssa on käyty keskusteluja koulutuksen järjestämisestä yhteistyössä. Livialla ei kuitenkaan ole riittäviä henkilöstö- eikä tilaresursseja koulutuksen järjestämiseen.

Kaarinan kaupunki katsoo, ettei sillä ole mahdollisuuksia toimia koulutuksen järjestäjänä ilman ammatillisen oppilaitoksen yhteistyötä.

– Tiedossamme on, että TUVA-koulutusta tarjotaan alueella useiden koulutuksen järjestäjien toimesta. Muun muassa Raseko, Novida, Turun seudun ammatti-instituutti ja kristillinen opisto järjestävät koulutusta. Uskomme, että koulutuspaikat riittävät myös kaarinalaisten opiskelijoiden tarpeisiin, Heikkilä vakuuttaa.

TUVA-koulutukseen hakeudutaan, kuten mihin tahansa perusasteen jälkeisiin toisen asteen opintoihin eli kaarinalaiset voivat hakea haluamaansa yksikköön. TUVA-opiskelijat voivat hakea koulumatkoihin tukea Kelalta, kuten muutkin toiseen asteen opiskelijat.

Mieli muuttui kymppiluokalla


Kaarinalainen Anni Ojanperä on yksi tänä syksynä kymppiluokan aloittaneista. Opinto-ohjaaja suositteli Annille kymppiluokkaa, kun näytti siltä, ettei hänen arvosanansa riitä lukioon.

– Tämä on ihan jees. Teemme paljon retkiä ja täällä ymmärretään huumoria, Anni kuvailee kymppiluokkaa.

Kymppiluokka on selkeyttänyt hänen tulevaisuuden suunnitelmiaan, ja mieli jatko-opintojen suhteen on muuttunut.

– Ysillä olin ehdottomasti sitä mieltä, että haluan lukioon. Nyt tiedän, ettei se ole yhtään minun juttuni. En jaksa lukea niin paljon.

Perusopetuksen lisäopetusta koskeva uudistus ei kosketa Annia, koska hän ehtii käydä kymppiluokan ennen lakkauttamista. Hän arvelee, että hänellä itsellään olisi ollut korkeampi kynnys hakeutua kymppiluokalle, jos opetusta ei olisi annettu Kaarinassa.

– Varsinkin piikkiöläisten näkökulmasta se on huono juttu. Pitää herätä tosi aikaisin, jos menee esimerkiksi Turkuun.