Langhin patenttiyhtiö maksoi eniten yhteisöveroja Kaarinassa viime vuonna, Hes-Prolle kakkossija

0
Langh Patentsin hallituksen puheenjohtaja Laura Langh-Lagerlöf tämän vuoden elokuussa, jolloin Kaarina-lehti jututti häntä viimeksi. Artikkeli Kaarinan kovinta liikevaihtoa tekevistä yrityksistä löytyy lehden verkkosivuilta otsikolla "Langh Tech rikkoo rajoja – päästörajoja lukuun ottamatta".

Kaarinan eniten yhteisöveroa maksavien yritysten kärkeen kipusi viime vuonna Langh Patents Oy Ab. Sillä oli verotettavaa tuloa 7,1 miljoonaa euroa, ja veroja se maksoi 1,4 miljoonaa euroa.

Langh Patents kuuluu Piikkiössä sijaitsevaan Langh-konserniin, joka tunnetaan esimerkiksi ympäristöystävällisestä laivateollisuudesta ja pesupalveluista. Konsernin hallussa on satoja patentteja, joista merkittävimpiä ovat laivojen pakokaasujen rikkipesurit. Patents on perustettu vuonna 2014, ja sen vastuuhenkilöinä ovat tutut Langhin suvun jäsenet, Laura Langh-Lagerlöf, Hans Langh ja Linda Langh.

Langhien yhtiöt ovat tuttu nimi isompien yhteisöveron maksajien joukossa, mutta konsernin patenttiyhtiötä ei ainakaan lähivuosina ole näkynyt tällä listalla.

Useana vuotena Kaarinan suurimman yhteisöveron maksajan aseman napannut Hesburgerin keskusyritys Hes-Pro jäi nyt kakkossijalle. Sen verotettava tulo ja maksama yhteisövero olivat lähes yhtä suuret kuin Langh Patentsilla.

Hes-Pron tulot ovat pudonneet: vuonna 2019 sillä oli verotettavaa tuloa 9,4 miljoonaa euroa ja vuotta aiemmin 11,6 miljoonaa euroa.

Kymmenen eniten yhteisöveroa maksaneiden joukkoon pääsivät myös Langh Group Oy Ab, Swegon ILTO Oy, Kaarjoki Oy, OY NIT Naval Interior Team Ltd, Sauvon Säilyke, Haklift Oy ja Okartek Oy. Samat nimet ovat usein esiintyneet Kaarinan suurimpien yhteisöveronmaksajien kärkipäässä.

 

 

Mikä yhteisövero?

  • Yhteisövero peritään yrityksen tuloksesta.
  • Yhteisöveroa maksavia yhteisöjä ovat osakeyhtiöt, osuuskunnat sekä tietyin edellytyksin liikelaitokset, julkisyhteisöt, yhdistykset, laitokset, säätiöt ja asunto-osakeyhtiöt.
  • Yhteisövero on Suomessa 20 prosenttia.
  • Yhteisöveropotin kasvua selittää yleensä hyvä vire taloudessa.
  • Suurin osa veroista menee valtiolle, lähes 70 prosenttia. Loppupotista kunnille kertyy veroja sen mukaan, kuinka paljon kunnan alueella on työpaikkoja.