Marraskuun näyttelyissä söpöjä eläimiä ja muistoja hautausmaalta

0
Keijo Viljakaisen mukaan näyttelyn nimi Muiston pysyvyys sisältää kaiken tarpeellisen, eikä hän halua sanoittaa tai perustella kuvien olemassaoloa enempää.

Kaarina-talon toisessa kerroksessa avautui tällä viikolla näyttely eläinten ystäville. Keijo Viljakaisen Muiston pysyvyys -nimisessä valokuvanäyttelyssä on esillä valokuvia Turun Vasaramäen ja Raision pieneläinhautausmailta.

Viljakainen on 71-vuotias turkulainen graafinen suunnittelija. Hän on valokuvannut 50 vuotta, viime vuosina digikameralla. Hänen työskentelytavoissaan on poikkeuksellista se, ettei hän käsittele kuviaan millään tavalla jälkikäteen, ei edes rajausta.

Lähde LöytöretkelleKaarina-talon ensimmäisen kerroksen valtaa Osuuskunta Kulttuuriteon Löytöretki- yhteisnäyttely. Piirustuksista, maalauksista ja keramiikkaveistoksista koostuva näyttely kutsuu tutkimaan, aistimaan ja olemaan vuorovaikutuksessa itsensä, ympäristön, tutun ja tuntemattoman ulottuvuuden kanssa.

Osuuskunta Kulttuuriteon taiteilijat Seija Honkanen , Pipa Hytinkoski , Helena Lappalainen ja Kaisa Salokannel ovat lähteneet omille löytöretkilleen jokainen omista lähtökohdistaan.

Piikkiön kirjastossa on esillä marraskuun ajan paraislaisen Heidi Keskikylän värikkäitä ja mielikuvituksellisia maalauksia kaloista, kilpikonnista, linnuista ja muista veden asukeista. Keskikylä on itseoppinut taiteilija ja kirjailija, joka opiskelee ja tekee töitä puutarha-alalla. Hän on Suomen taiteilijat ry:n jäsen ja pitää aktiivisesti näyttelyitä.

Kana ja kettu galleriassaMökki Galleriassa avautui tiistaina galleristi, kuvataiteilija Sibel Kantolan oma näyttely Söpöt eläimet , joka koostuu 15 värikkäästä akryylivärimaalauksesta.

Jokaisen maalauksen pääosassa on yksi eläin: lehmä, kana, pöllö, kissa, koira, kettu, varsa, lammas ja jopa varis.

– Kaikki eläimet eivät ole tarkalleen luonnollisen näköisiä. Tykkään antaa vähän persoonaa eläimille: niissä on hieman mystisyyttä ja fantasiamaailmaa mukana, myös satukirjojen kuvittajana tunnettu taiteilija kertoo.

Kantola sai kipinän teoksilleen Mökki Galleriassa syyskuun taiteilijana vierailleen Kalevi Liskin värikkäistä maalauksista. Liski innostui keskeneräisestä kettumaalauksesta, jonka oli nähnyt Kantolan verkkosivulla.

– Kun Kalevi astui sisään galleriaan, hän kysyi heti, missä kettu on, Kantola hymyilee.

Innostuksensa osoituksena Liski lupasi tulla myös esittelemään Kantolan maalaukset näyttelyn avajaisiin.

Kantola sanoo näyttelynsä olevan myös kunnianosoitus suomalaisten luonto- ja eläinrakkaudelle. Monissa maissa elänyt Kantola on nähnyt, ettei luonnon saati yksittäisten eläinten kunnioittaminen ole mikään itsestäänselvyys.

– Minulle on tärkeää, että kunnioitetaan kaikkea, mikä elää. Jokaisella elävällä olennolla on arvo tällä maapallolla, hän korostaa.