Mielipitei: Koulussa ei opeteta rahankäyttötaitoja

0

Miten tienata nuorena? Miten saada helpommin kesätöitä? Miten säästää rahaa oikein? Koulussa ei opeteta taitoja, joita tarvitaan esimerkiksi yrityksen perustamiseen, rahan säästämiseen ja käyttämiseen tai vaikkapa sijoittamiseen. Kaikki nämä tiedot pitää nykyisin oppia vanhemmilta, muulta aikuiselta tai opiskella itse kirjoista tai netistä.

Suurin osa nuorista kuluttaa rahat heräteostoksiin tai muuhun tarpeettomaan. Ne, jotka haluavat säästää, pitävät rahojaan pankkitilillä rahaston sijaan. Rahastossa rahat kasvaisivat korkoa noin 7% vuodessa.

Tiedän monen uskovan, että kesätyöt ja nurmikon leikkaaminen ovat ainoita tapoja tienata nuorena, mutta asioiden ei ole pakko olla näin. Netistä löytyy todella monia tapoja tienata teininä, isoja summia, jopa koulun ohella, mutta niitäkään tapoja ei edes mainita koulussa.

Usealla nuorella on taitoja, joita he eivät osaa hyödyntää. Esimerkiksi piirtäminen ja graafinen suunnittelu ovat kaivattuja taitoja markkinointialalla. Myös osakesijoittaminen voi olla hyvä tapa tienata nuorena, jos tietää ja sisäistää riskit.

Koulussa ei myöskään opeteta verojen maksamisesta tai siitä, miten budjetoida elämääsi. Koulussa voisi myös opettaa, miten suoriutua työhaastattelusta tai mitä asioita kerätä ansioluetteloon. Näitä taitoja opettamalla nuoret pääsisivät helpommin kesätöihin ja saisivat entistä enemmän työkokemusta.

Näiden tietojen ja taitojen opettamista voisi lisätä yhteiskuntaoppiin tai valinnaisaineeksi. Tämä ei mielestäni kuormittaisi koulun budjettia tai henkilökuntaa liikaa.

Lauri Hilakari

Piikkiön Yhtenäiskoulu, 8B