Mielipitei: Sosiaali- ja terveydenhuolto huolettaa ihmisiä tällä hetkellä

0

Usein kuulen kysymyksiä, mistä aluevaaleista on kysymys, tuleeko meidän terveyskeskus poistumaan ja niin edelleen. Ihmiset ovat ymmärrettävistä syistä huolissaan lähipalveluiden saatavuudesta sekä epätietoisia siitä, mistä aluevaaleissa äänestetään.

Epätietoisuutta herättää jo se, että puhutaan eri nimityksillä tulevista vaaleista: sotevaalit, hyvinvointivaalit, hyvinvointialuevaalit.

Monia myös huolestuttaa, riittääkö tulevaisuudessa hoitohenkilökuntaa ja mistä rahoitus suurelle aluehankkeelle. Säilyvätkö nykyiset lähipalvelut ja loppuuko niiden kehittäminen?

Varsinais-Suomen alueeseen kuuluu 27 kuntaa. Tulevan aluehallinnon tarkoitus onkin pyrkiä järjestämään julkiset sosiaali- ja terveydenhuolto sekä pelastuslaitospalvelut kuntalaisten lähipalveluina.

Pelastuslaitoksen palvelut tulevat pysymään lähes samanlaisena kuin nytkin. Vapaapalokuntaverkostoa tuetaan varmistamaan tarvittaessa valmius nopeaan ja luotettavaan toimintaan.

Osittainen kustannusten siirto kunnilta hyvinvointialueelle auttaa jatkossa kuntia luotettavammin järjestämään julkista perusterveydenhuoltoa sekä ohjaamaan potilas seitsemän päivän hoitotakuulla terveydenhuollon piiriin. Vaativat erikoissairaanhoidon toimet keskittyvät kasvukeskuksiin ja yliopistolliseen sairaalaan. Hyvinvointialueiden vastuulle siirtyy perusterveydenhuollon lisäksi sosiaalitoimi, mielenterveyspalvelut sekä vanhushoiva.

Hoivahenkilökuntaa tulee kannustaa rahallisesti ja huolehtimalla työhyvinvoinnista, jotta myös kuntien julkinen lähipalvelu toteutuisi tasapuolisesti pienemmillä paikkakunnilla. Hoivahenkilökunta pitää ottaa mukaan asiantuntijan rooliin päätöksiä tehtäessä, jotta resurssit saadaan kohdennettua oikeaan paikkaan.

Toni Hongisto (vas.)

Artikkelia muutettu 22.11.2021 klo 11.07. Korjattu puoluemerkintä sekä poistettu maininta kirjoittajan aluevaaliehdokkuudesta.