Mielipitei: Sote, sivistys ja velat

0

Kaupunkimme luottamushenkilöt ja viranhaltijat rakentavat talousarviota poikkeuksellisissa olosuhteissa. Lisähuolia on tuonut koronan lisäksi varsinkin terveydenhoitoa ja varhaiskasvatusta vaivaama työvoimapula. Sosiaali- ja terveysasiat siirtyvät hyvinvointialueiden hoitoon. Monelle tärkeät sivistys- ja vapaa-ajan palvelut sekä infra ja velat jäävät Kaarinaan. Tuota lainaa eli siirrettyä verotusta on noin 3000 euroa per kaupunkilainen.

Velalle on ollut toki syynsä eli mittavat ja tarpeelliset kouluinvestoinnit. Jatkossa on kuitenkin pyrittävä velan laskuun ja varauduttava jopa sen maksuun. Nyt tulee huolehtia talouden kestävyydestä pitkäjänteisesti, varsinkin kun emme tarkoin tiedä soten tuomaa muutosta kunnallisveroon. Veroprosenttiin liittyvät muutokset on turvallisempaa tehdä vasta, kun tiedämme, miten sote-todellisuus vaikuttaa kaupunkimme ja sen asukkaiden elämään.

Kd:n valtuutetut

Toni Toivonen

Jaana Shelby

Ismo Seivästö