”Missään vaiheessa epidemiaa ei ole tällaista nähty”– Virusta liikkuu Kaarinassa nyt kaikkialla

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Uusien tartuntojen määrä viikossa kääntyi Kaarinassa laskuun. Toisaalta Kaarinan ilmaantuvuusluku on viikon aikana käynyt lähellä neljääsataa ja takonut ennätyksiä.

– Tätä tautia tuntuu olevan nyt ihan joka puolella, sekä kouluissa, päiväkodeissa että aikuisväestössä. Missään vaiheessa epidemiaa ei ole tällaista aiemmin nähty, harmittelee Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén.

– Epidemia näkyy ruuhkana näytteenotossa ja puhelinvaihteessa. Meillä on vuodeosastolla koronapotilaita hoidettavana, ja joukossa on vakavia taudinkuvia.

Uusia koronatartuntoja kertyi viime Kaarina-lehden julkaisun jälkeen 40. Yhteensä Kaarinassa on koko epidemian aikana ollut 1180 koronatapausta.

Seitsemäntuhatta kaarinalaista alttiina


Puheenvuoroja on esitetty siitä, että rokottamattomien ihmisten kannattaisi nyt sairastaa virusta, jotta laumasuoja alkaisi suojata yhteisöä.

– Missään tapauksessa en tällaista suosittele! Terveydenhuollon kantokyky ei Kaarinassa mitenkään kestä, jos laumoittain nyt sairastutaan. Kertarysäys ei ole kenellekään hyvä, Antti Sandén jyrähtää.

Kaarinassa on kaikissa ikäryhmissä yhteensä noin seitsemisentuhatta henkilöä, joilla ei ole sen enempää rokotusten kuin jo sairastetun koronan antamaa suojaa virusta vastaan.

Sandén suosittelee vähentämään sosiaalisia kontakeja ja peruuttamaan yritysten ja yhteisöjen pikkujoulut, siitä huolimatta, että pandemian aikana on oltu pitkään lujilla.

– Meidän täytyy suojella rokottamattomia. Rokotetutkin voivat levittää tautia, Sandén muistuttaa.

Rokotekattavuus ei enää juuri muutu


Viime Kaarina-lehden jälkeen ensimmäisen koronarokotteen ottajien osuus kaikista kaarinalaisista pysyi samana, 77 prosentissa. Samoin toisen rokotteen ottajien määrä pysyi Kaarinassa ennallaan, 73 prosentissa.

Laumasuojan kannalta tämä luku on merkityksellinen. Monet tahot ovat kuitenkin siirtyneet tarkoittamaan rokotekattavuudella vain yli 12-vuotiaiden rokotettujen osuutta eli niiden, jotka tosiasiallisesti voivat ottaa rokotteen. Heistä 91% oli käynyt Kaarinassa ottamassa yhden rokotteen, 86% myös toisen.

Ilmaantuvuusluku eli koronatapausten määrä suhteessa asukaslukuun viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan oli Kaarinassa tiistaina 267. Asukasta kohti tartuntoja on selvästi vähemmän kuin Turussa, jossa ilmaantuvuusluku oli 374.

Muista naapurikunnista Paraisten ilmaantuvuusluku oli viikossa laskenut 119:ään. Liedossa ilmaantuvuusluku oli noussut 80:een, Paimiossa 110:een.