Mopotalli ja selvitys Kaarina-lisästä ilmaantuivat ensi vuoden budjettiin – Tuloveroprosentti pysyi toistaiseksi ennallaan

0
Mikäli kaupunginhallituksen ehdotus menee valtuustossa läpi, Kaarinan ensi vuoden ylijäämä kasvaa noin 3 miljoonaan euroon.

Kaarinan taloustilanne näyttää niin valoisalta, että kokoomus ehdotti maanantaina Kaarinan kaupunginhallituksessa tuloveroprosentin laskemista 0,25 prosenttiyksiköllä. Ehdotus kuitenkin hävisi äänestyksessä.

Äänestys oli täpärä (7–6). Kaarinan lopullinen päättävä elin eli valtuusto, joka kokoontuu ensi viikolla, voi siis vielä hyvinkin päätyä päinvastaiseen ratkaisuun.

Toisaalta kokoomus vaikutti jäävän melko yksin kannassaan: se sai tukea ainoastaan yhdeltä perussuomalaiselta. Muut halusivat pitää Kaarinan kunnallisveroprosentin ennallaan, ja perussuomalaisten rivit hajosivat.

Kaarinan tuloveroprosentti on tällä hetkellä 20,25. Sitä nostettiin kuluvan vuoden alussa 0,5:llä prosenttiyksiköllä.

Ylijäämä kasvamassa

Kaarinan ensi vuoden budjettiehdotukseen tehtiin hallituksessa useita muutoksia. Mikäli ehdotus menee sellaisenaan läpi valtuustossa, kaupunginjohtaja Harri Virran ehdotukseen verrattuna ensi vuoden tulokselle tulisi ylimääräistä plussaa runsaan miljoonan euron verran.

Ylimääräinen miljoona euroa syntyi ensisijaisesti siitä, että Mikko Aaltosen (kok.) ehdotuksesta kaupunki tekee ensi vuonna selvityksen kaupungin tarpeettomasta mutta myyntiin kelpaavasta omaisuudesta. Myyntituloja oletettiin syntyvän miljoona euroa. Hallitus hyväksyi Aaltosen ehdotuksen yksimielisesti.

Lisäksi tehtiin muutoksia, jotka synnyttivät sekä tuloja että kuluja, eikä niillä yhdessä ollut kokonaistulokseen juuri vaikutusta.

Useimmissa hallituksen äänestyksissä puolueiden jakolinjat noudattivat samaa kaava kuin tuloveroprosentin pykälässä: kokoomus oli säännönmukaisesti eri kannalla kuin muut ja sai tukea perussuomalaisten Tommi Leppäseltä (ps.).

Pikkukoululaisille harkitaan kesäkerhoa

Kaarina-lisän eli lasten kotihoidon kuntalisä saattaa olla palaamassa ensi elokuussa. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti Jere Järvisen (sd.) ehdotuksesta selvittää asiaa ensi vuonna.

Samoin äänestyksittä meni läpi Järvisen ehdotus, että Kaarina varaa 150 000 euroa määräaikaisten opettajien palkkaamiseen koko lukuvuoden ajaksi, jotta he eivät joutuisi kesäksi työttömyyskortistoon. Lisäksi hallitus näytti suoraan vihreää valoa Järvisen ehdotukselle, että kesäkerhon perustamista pienimmille koululaisille selvitetään.

Esteetön kuntosali rakennetaan aiempaa pienemmällä budjetilla Kaarinan terveyskeskukseen, mikäli valtuusto on samaa mieltä hallituksen kanssa. Mikko Aaltonen ehdotti 150 000 euron vähennystä kuntosalin 430 000 euron budjettiin, ja ehdotus meni läpi äänin 4–9. Alkuperäiselle budjetille tuli ääniä SDP:ltä, keskustalta ja RKP:lta.

Hallitus hyväksyi vielä äänin 5–8 Aaltosen ehdotuksen, että hallinnon tukipalveluista vähennetään 100 000 euroa.

K-linjojen budjettia pienennettiin

Åsa Gustafssonin (r.) ehdotuksesta talousarviokirjaan lisättiin mopotallin perustamista varten 23 000 euroa. Asiasta äänestettiin, mutta muutama äänesti vain tyhjää ja muut Gustafssonin ehdotuksen puolesta.

Mopotallista ei ollut alun perin mainintaa Kaarinan ensi vuoden talousarviokirjassa.

Matti Alanderin (kok.) ehdotuksesta päätettiin vähentää Kaarinan sisäisestä joukkoliikenteestä eli K-linjoista 100 000 euroa linjojen vähäisen käytön vuoksi. Ehdotus meni läpi äänin 4–9. Alkuperäistä budjettia kannattivat SDP ja vihreät.

Sisäisiä linjoja kilpailutetaan parhaillaan uudelleen. Nykyiset sopimukset katkeavat heinäkuussa 2022.

Monnarin päiväkotihanke kompasteli

Littoisten monitoimitalolle ei välttämättä tulekaan päiväkotia. Hanna Sirkiä (kok.) ehdotti, että määrärahavaraus 300 000 euroa, jolla monitoimitalon kokoussiipi olisi muutettu päiväkodiksi, poistettaisiin ensi vuoden budjetista ja selvitettäisiin muita vaihtoehtoja. Hänen ehdotuksensa hävisi äänestyksessä, mutta äänestystulos oli niin täpärä (7–6), että valtuustossa voi vielä käydä toisin, jos ehdotus uudistetaan.

Kunnallistekniikan investointirahoitusta yritettiin hallituksessa kokoomuksen ehdotuksesta vähentää ja hankinnoista poistaa moottorityökone, mutta ehdotukset menivät nurin äänin 7–6.

Hannu Rautanen (vihr.) koetti saada Valkeavuoren kouluhankkeen budjettia kasvatettua 31 miljoonasta eurosta 36 miljoonaan euroon sekä päiväkotihankkeiden kohdalle lupausta, että niihin hankitaan hyvä sisäilmataso (S2), mutta ehdotukset hävisivät selvin lukemin (11–2).