Nuorten kolumni: Sosiaalinen media ja nuoriso

0

Käytätkö sinäkin puhelinta päivittäin monta tuntia? Sosiaalinen media on nykypäivänä suuri osa nuorten elämää. Monelle se on hyvä ajanviettotapa, mutta siitä tulee myös helposti riippuvaiseksi.

Tarvitseeko someriippuvaisuudesta edes päästä eroon?

Vaikka somesta ja puhelimen katsomisesta tulee helposti riippuvaiseksi, siitä on myös hyötyjä. Somesta ja ylipäätänsä internetistä saa paljon tietoa. Sinne voi postata kivoja kuvia ja päivityksiä omasta elämästä, lukea uutisia, keskustella ystävien kanssa ja pelata videopelejä. Kivaa, eikö?

Toisaalta ruudun sininen valo väsyttää silmiä ja tuottaa uupuneisuutta. Sosiaalisen median, kuten Instagramin käyttäminen, voi aiheuttaa ahdistuneisuutta. Ihmiset postaavat kuvia ”täydellisestä” elämästä. Usein kuvissa näytetään vain henkilöiden hyvät puolet, vaikka todellisuus voi olla aivan erilaista. Tästä monet tulevat epävarmoiksi ja alkavat vertailla omaa elämää muihin pelkkien Instagram-postausten perusteella.

Lisäksi nuorten suosima TikTok tuo huonoa esimerkkiä nuorille. TikTokkia käyttävät jopa jo alle 10-vuotiaat. Kommenttikentät sekä osa videoista ovat rajuja, ja niissä näkyy usein vihakommentteja. Kenenkään nuoren ei pitäisi ikinä kokea minkäänlaista kiusaamista, ei netissä eikä oikeassa elämässäkään.

”Laita se puhelin pois!” Moni vanhempi on sitä mieltä, että puhelimen katsominen jatkuvasti ei tee hyvää kasvavalle nuorelle. Tämä saattaa ärsyttää monia, koska puhelimen katsominen on oikeastaan jo kulttuurimme. Bussia odottaessa, kahvilassa, autossa, luokassa, ruokapöydässä sekä monissa muissa paikoissa ihmiset katsovat somea ja ruutua.

Eikö enää keskustella muiden ihmisten kanssa tai lueta kirjoja? Suosittelisin siis, että me kaikki pysähtyisimme tähän hetkeen ja yrittäisimme olla edes yhden päivän ilman somea tai puhelinta. Kirjan lukeminen, ystävien ja perheen kanssa keskusteleminen, museossa, luonnossa sekä harrastuksissa käyminen ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten aikaa voi viettää ilman puhelinta.

Helmi Mäkeläinen ja Peppi Ranta

Kaarinan nuorisovaltuuston jäsenet