Olli Tuominen palasi KaaPon puheenjohtajaksi – Puheenjohtajan sijaan vaihtui johtokunta

0
Olli Tuominen. Kuva keväältä 2020.

Pari viikkoa sitten Kaarina-lehti kertoi, että KaaPon hallituksen puheenjohtajan paikka on auki. Viisitoista vuotta puheenjohtajana toiminut Olli Tuominen oli jättänyt pestin.
Uusi puheenjohtaja valittiin viime viikon torstaina. Yllättäen tehtävään valittiin jälleen Olli Tuominen. Mitä oikein tapahtui?
– Toivetta ja pyyntöä jäsenistöltä tuli sen verran paljon, että asetuin sitten kuitenkin ehdolle. Ei ollut muita ehdokkaita, ja jäsenistö päätti nyt näin, Tuominen vastaa.
Puheenjohtajan sijaan lähes koko johtokunta vaihdettiin samassa kokouksessa.
– Sanoisinko näin, että minulla ja toiminnanjohtaja Harri Laaksosella oli erilainen näkemys kuin vanhalla johtokunnalla siitä, mihin suuntaan KaaPon pitäisi mennä, Tuominen muotoilee varovaisesti.

Ennätysmäärä jäseniä vuosikokouksessa

Olli Tuomisen ja Harri Laaksosen päämääränä on ollut jatkaa KaaPon nykyisellä tiellä. Tämä tarkoittaa täysipäiväisiä palkattuja työntekijöitä, joilla on ensisijainen vastuu toiminnan organisoimisesta. Seurauksena on esimerkiksi se, että harrastuksen hinta on kaarinalaismittapuulla korkea.
Linjan valitseminen herätti pari vuotta sitten kuohuntaa.
Johtokunta, joka viime viikolla jätti paikkansa, ei ollut täysin samoilla linjoilla KaaPon tulevaisuudesta. Toimintasuunnitelma ja ensi vuoden talousarvio jäivät samalla käsittelemättä.
– Koin, että näkemykseni oli niin suuressa ristiriidassa vanhan johtokunnan kanssa, että en nähnyt muuta vaihtoehtoa kuin erota, Tuominen kommentoi.
Uuteen johtokuntaan tuli vanhasta vain yksi jäsen, Jussi Luotonen.
– Uudesta johtokunnasta ei kuitenkaan vuosikokouksessa äänestetty. Kaikki esitetyt henkilöt valittiin mukaan, Tuominen kertoo.
Puheenjohtajaa ja uutta johtokuntaa oli valitsemassa ennätysmäärä jäseniä, 70.
– Ei ole koskaan ennen ollut tämmöistä määrää! Tavallisesti vuosikokouksissa on viidestä kymmeneen jäsentä.

”Haavoja joudutaan parsimaan”

KaaPon pelaajamäärät ovat kasvaneet vauhdikkaasti, ja Olli Tuominen kokee linjausten olleen oikeita.
– Panostamme laatuun, eivätkä kuukausimaksumme ole mahdottoman kalliita. Meillä on myös tukipooli, jolla voidaan tukea vähävaraisia. Kyllä ihmiset äkkiä äänestävät jaloilla, jos hinta–laatu-suhde ei täsmää, hän miettii.
Riskinä on, että tavoitteellisimmat pelaajat vaihtavat jo varhain Turkuun.
– Kaarinassa on onneksi neljä jalkapalloseuraa, joista löytyy varmasti jokaiselle mahdollisuus harrastaa jalkapalloa sillä tasolla kuin itselle on sopiva. KaaNa, PiPS ja LTU tekevät hyvää ja arvokasta työtä mutta vain eri formaatilla kuin me.
Uusi KaaPon johtokunta aloitti saman tien vuosikokouksen jälkeen. Edessä on ylimääräinen kokous toimintasuunnitelman ja talousarvion saattamiseksi loppuun.
Osa vanhasta johtokunnasta on muissa rooleissa KaaPossa, kuten valmentajina tai varainhankintavastaavina.
– Selvää on, että jonkinnäköistä haavojen parsimista tulee eteen. Aika näyttää, miten käy. Ainakaan vielä ei ole tiedossa mitään dramaattista, Tuominen sanoo.
– Eikä minun eroamiseni ollut sellainen toimintatapa, joka olisi tavoiteltua ja toivottavaa. Viimeisimpiä keinojahan se on. Joskus tilanteet kuitenkin menevät näin pitkälle.
Uuteen johtokuntaan valittiin Jussi Luotosen lisäksi Juuso Jaakkola, Kari Lahtinen, Juha Lainio, Sarianna Lehtinen, Susanna Luotonen, Joni Palonen ja Petri Tarkkanen.