Pääkirjoitus: Marraskuun kihelmöintiä

0

Onko oikeasti olemassa ihmisiä, jotka pitävät marraskuusta? Tämän puuskahduksen kuulen joka marraskuu useaan kertaan. Jos ei vaikuta olevan vaaraa, että suomalaisten suuri enemmistö kävisi kovin pahasti kimppuuni, vienosti ilmaisen kuuluvani näihin outoihin marraskuu-ihmisiin.

Totta puhuen en minäkään pidä siitä, että sekä töihin mennessä että töistä lähtiessä on pimeää eikä iltaisin voi puuhata kunnolla pihalla mitään. En pidä autolla tai pyörällä ajamisesta pimeällä. En pidä siitä, että ulos lähtemiseen täytyy patistella itseä, koska ikkunoista ei näy yhtään mitään. Nautin kuitenkin siitä salaperäisyydestä ja odotuksesta, jonka marraskuu tuo tullessaan.

Lokakuussa sataa kaataen vettä ja kahlataan liiskaantuneissa lehdissä. Joulukuussa sataa kaataen räntää ja kahlataan loskassa. Sen sijaan marraskuussa luonto on vaiennut ja liikkumaton.

Lehdet ovat poissa eikä mikään kahise. Luonto odottaa. Talven kuiskauksen tuntee: se puree jo nenää, se kiertelee ja vihjaa itsestään mutta ei ole ihan vielä täällä.

Valoisalla tuntuisi hölmöltä joka ilta kävellä sama tienpätkä yhteen suuntaan ja sitten takaisin. Pimeässä sama tie on joka kerta eri. Pilvisellä säällä muut aistit terävöityvät ja eteenpäin saa mennä muistin ja tuntoaistin perusteella. Kuutamoöinä on pimeää ja kirkasta yhtä aikaa, ja tietä pitkin hiipii myös varjoni. Pimeys piilottaa senkin, mille ei halua ulkopuolisia katselijoita: jos vaikka haluaa itsekseen puida nyrkkiä tai itkeä.

Meri ja muut luonnonvedet ovat minusta kauneimmillaan marraskuun pimeydessä. Vesi osaa kerätä vähäisimmänkin valon kuin kissan silmä ja päilyy. Yksi hienoimmista hetkistä on, jos marraskuussa pääsee tyynenä, tähtikirkkaana iltana rantasaunaan ja uimaan. Musta päättymätön vesi on hyytävän kylmä, sauna polttavan kuuma.

Tietenkin pimeä pelottaa – ja ihmiskunta on aina nauttinut pelottavista asioista. Toiset katsovat kauhuelokuvia, toiset koettelevat uskallustaan urheilussa tai näyttämöllä. Saman kihelmöivän tunteen löydän marraskuussa joka kerta ulko-oven avautuessa.

Maria Kesti