Pahimus: Anna linnulle tietä

0
Kaarina-lehden maskotti ei ole pyhimys.

Turun kehätien yli on laitettu vihersilta, jotta eläimet voivat viilettää autotien yli. Silta on tarkoitettu enimmäkseen hirville ja kauriille, jotka tunkevat liikenteeseen viitsimättä opetella liikennesääntöjä.

Pahimuksen sydäntä särki kuitenkin eniten siili, josta kuului lätsähdys, kun Pahimus ajoi autolla sen yli satanen lasissa. Pahimus ajatteli, että siilit tarvitsisivat tunneleita tien ali, mutta kuulemma siilit välttelevät kosteita paikkoja ja viihtyvät avoimessa maastossa. Riittänee siis, että siileille rajattaisiin oma kaista sorkkaeläinten vihersillalta.

Selvityksen mukaan sammakoita jää auton alle puoli miljoonaa vuodessa, myyriä melkein yhtä paljon. Niillekin oma kaista olisi tarpeen. Päänvaivaa aiheuttaa, miten pitää tältä kaistalta poissa yksi usein autojen alle jäävä eläinryhmä, kissa. Ehkä funikulaari olisi paras ratkaisu. Sen toiminnastahan on naapurikaupungista jo paljon kokemuksia.

Tiedättekö muuten, mikä laji jää sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti useimmin auton alle? Mikä otus on sellainen, että sillä on ylivoimaisesti eniten vaikeuksia päästä autoilta karkuun?

Vastaus on linnut. Pelkästään Suomessa autot ruttaavat kaksi miljoonaa lintua vuodessa. Pahimus ei keksi millään, millainen silta tai muu linnunrata niille sopisi. Alikulkukäytäväkään ei kuulosta hyvältä. Mistä ihmeestä keksittäisiin turvallinen, linnuille luonteva tapa ylittää autotie?