Piispanlähteen yläkoulun lähelle ilmaantui laiton lääkkeiden välityspaikka

0
Tänä syksynä otettuja kuvia laajalle levinneistä lääkeroskista Piispanlähteen yläkoulun läheltä. Roskien perusteella paikalla on välitetty ainakin alpratsolaamia ja pregabaliinia. Alpratsolaami aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Yksinään lääke ensisijaisesti rauhoittaa ja väsyttää, ja vasta hyvin suuret annokset voivat lamauttaa hengitystä. Se voimistaa kuitenkin arvaamattomasti ja vaarallisesti muiden päihteiden vaikutusta, ja alkoholin kanssa se laukaisee sekavuutta ja aggressiivista käytöstä. Pregabaliinin väärinkäyttöpotentiaalia pidettiin alun perin matalana, mutta se on kivunnut nopeasti myrkytyskuolemien listalle. Yksinään se aiheuttaa euforian tunnetta ja rentouttaa, ja päihdekäytössä sitäkin käytetään ensisijaisesti voimistamaan muita aineita.

Piispanlähteen yläkoulun lähellä asuva kohtasi tänä syksynä hätkähdyttävän näyn. Ylä- ja alakoulun välisen polun varrella lähellä sähkömuuntajakeskusta maa oli täynnä tyhjiä kolmiolääkepakkauksia ja lääkkeiden läpipainopakkauksia. Seasta löytyi myös kumihanskoja, tupakka-askeja, maskeja, Nicorette-pakkauksia, karkkipusseja ja emätingeeliä. Määrät olivat valtavia, ja niitä oli levinnyt laajalle.

Samaa paikkaa on usein käytetty epävirallisena yläkoulun tupakkapaikkana.

Kaupungin työntekijät kävivät siivoamassa lääkepakkaukset ja muut roskat pois, mutta tilalle on jo ilmaantunut uusia.

– Tämä vaikuttaisi olevan tämän syksyn ilmiö. En ole ainakaan itse havainnut tällaista täällä aiemmin, asukas kertoo.

– Paljon on puhuttu koululaisten ahdistuksesta ja masennuksesta. Toivottavasti se ei ole nyt kulminoitunut lääkkeiden väärinkäyttöön.

Aikuisten lääkkeitä

Piispanlähteen koululla ollaan tietoisia kolmiolääkelöydöstä koulun lähellä.

– Koulussa ei kuitenkaan ole ollut viitteitä siitä, että joku välittäisi koulupäivän aikana näitä tai olisi aineiden vaikutuksen alaisena, kertoo rehtori Tiina Tuominen.

Myös Kaarinan kouluterveydenhoitajien esimies Päivi Heinonen kertoo, että kouluista ei ole hänen tietoonsa tullut lääkkeiden väärinkäytön osalta esiin huolenaiheita, yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta.

Piispanristin maastosta löytyneet lääkepakkaukset ovat tuotemerkkien perusteella tarkoitettu yli 18-vuotiaille, joten todennäköisesti niiden alkuperäiset omistajat eivät ole olleet koulun oppilaita.

– Toki olemme nyt tuntosarvet koholla, Tuominen kommentoi.

Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä Lounais-Suomen poliisista arvelee, että koulun lähellä on nyt yhden tai useamman välittäjän paikka, jossa lääkkeitä myydään muille. Todennäköistä on, että varsinaiset kaupat on tehty aiemmin verkossa.

Poliisin tiedossa ei ole aiemmin ollut Piispanlähteen yläkoulun lähettyviltä tällaista toimintaa.

Lukijan kuva.
Lukijan kuva.

Voimistamaan muita päihteitä

Paikalta löytyneistä pakkauksista on revitty alkuperäiset potilaan nimet ja tunnistetiedot pois.

– Jollekulle ne on todennäköisesti silloin laillisesti määrätty, mutta hän on myynyt ne eteenpäin. Niistähän saa katukaupassa paljon kovemman hinnan kuin apteekissa on maksettu, toteaa ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä.

– Lisäksi Suomeen salakuljetetaan lääkkeitä, joita täällä ei laillisesti saisi myydä. Ne voivat olla sisällöltään sitten ihan mitä tahansa.

Piispanlähteen koulun läheltä löytyi esimerkiksi Xanor Depot ja Pregabalin Ratiopharm -nimisten lääkkeiden pakkauksia. Ensin mainitun vaikuttava aine on alpratsolaami, joka luokitellaan bentsodiatsepiineihin, ja sillä lääkitään paniikkihäiriöitä sekä ahdistuneisuutta ja tuskaisuutta. Jälkimmäisen vaikuttava aine on pregabaliini, jolla hoidetaan epilepsiaa, neuropaattista kipua sekä ahdistuneisuushäiriötä.

Päihdelinkki-sivuston mukaan näiden aineiden päihdyttävä vaikutus ja vaarallisuus ei yksinään ole vaarallisimmasta päästä. Ongelmia ne aiheuttavat siksi, että niitä käytetään voimistamaan muiden päihteiden vaikutusta.

– Sekakäyttö on merkittävä päihdeongelma seudulla, toteaa Aro-Heinilä, jolla on 25 vuoden kokemus seudun huumausainevalvonnasta.

– Useimmiten nuorten päihteidenkäyttäjien kuolemantapaukset johtuvat juuri eri aineiden yhteisvaikutuksesta.

Kun alpratsolaamilla tai pregabaliinilla voimistetaan esimerkiksi alkoholin tai opioidien vaikutusta, lopputuloksen vaarallisuutta ei pysty ennakoimaan kukaan. Esimerkiksi Xanorin rinnakkaisvalmiste on Aro-Heinilän mukaan ollut hiljattain mukana useissa nuorten kuolemantapauksissa.

Paikalta löytyneet emätingeelipurkit saattavat viitata esimerkiksi siihen, että lääkkeitä on käytetty tai kuljetettu sukuelimissä, tai siihen, että lääkkeistä on maksettu muulla kuin rahalla.

”Ole läsnä nuoren elämässä ”

Tiina Tuominen ja Päivi Heinonen muistuttavat, että hälytyskellojen pitäisi kotona soida aina, jos nuoren käytös yllättäen muuttuu.

– Tärkeintä on olla läsnä nuoren elämässä ja kiinnostunut hänestä, miettii Heinonen.

Kotona kannattaa pitää kolmiolääkkeet lukkojen takana.

Lähiasukas kertoo, että Piispanlähteen yläkoulun lähellä ei hänen eikä hänen perheensä kokemansa mukaan ole näkynyt lieveilmiöitä eli esimerkiksi päihtyneitä ihmisiä. Myöskään edestakaista liikennettä ei ole osunut heidän silmiinsä.

– Järkyttävä määrä näitä pilleripakkauksia kuitenkin oli.