Pommi-isku lähiössä ja reppu täynnä Suomen markkoja: Syksyn dekkarissa ja lastenkirjassa ollaan roistojen jäljillä

0
Markus Ahonen. Arkistokuva.

Kaarina-lehdessä takavuosina työskennelleeltä ja kaarinalaistaustaiselta Markus Ahoselta sekä littoislaiselta kirjailijalta Marjut Brunilalta ilmestyi tänä syksynä uudet kirjat. Ahonen julkaisee rikosromaanin Anna Pahan kiertää ja Brunila nuorisokirjan Immu ja Kylmä kyyti.

Markus Ahonen ja Marjut Brunila, miksi olette valinneet lajityypiksi juuri dekkarin ja nuorisokirjan?

Markus Ahonen: Luin lapsena nuortenkirjoja, joissa oli usein jokin mysteeri juonessa. Myöhemmin luin muun kirjallisuuden lisäksi paljon vanhoja dekkareita. Ennen ensimmäisen kirjan julkaisemista olin kirjoittanut paljon muita käsikirjoituksia, kuten lasten fantasiakirjan, lasten kertomusten kokoelman, muutaman rikosaiheisen teoksen sekä yhden päivän romaanin. Oli hilkulla, ettei jokin näistä mennyt läpi. Kun dekkari lopulta meni läpi, ideoita oli jo paljon ja niistä on riittänyt ammennettavaa. Tv-käsikirjoittajana yhdeltä tv-tuottajalta muuten tuli palaute: “Näissä hahmoissa on särmää ja kulmaa ja tarinat ovat kiinnostavia. Mutta yksi juttu: ei kaikkien kässäreiden tarvitse sisältää murhaa!”

Marjut Brunila: Olen koulutukseltani kasvatustieteiden maisteri ja luokanopettaja. Ehdin toimia Turussa luokan- ja ilmaisutaidon opettajana yli 24 vuotta, ennen kuin päätin vaihtaa ammattia. Siitä huolimatta alakoululaiset ovat yhä sydämessäni. Minulla on aina välillä yksityisoppilaita, ja käyn myös kouluvierailuilla alakouluissa. Immun eli Ilmari-pojan esikuva piilee jossain menneissä kouluvuosissani.

Jokin yllättävä asia, jonka saitte selville tätä kirjaa tehdessänne?

Markus Ahonen: Kirjaa kirjoittaessa mielessäni oli Myyrmannin pommi-isku ja sen taustat. Oma lapsuudenkotini sijaitsi Vantaalla lähellä Myyrmäkeä. Mielessä kävi paljon nuorten pahoinvointi, joka oli omassa nuoruudessani noilla seuduilla hyvin yleistä. Nyt kirjan ilmestyessä puhutaan paljon Helsingin Koskelan surmatyöstä ja tiettyjen nuorten käytöksestä. Kirjan sisältö osuu sen myötä juuri tähän ajankohtaan. Itselleni väkivallanteot eivät valitettavasti tulleet 1980-luvun kokemusteni perusteella aivan yllätyksenä. Moni asia olisi hyvin voinut tapahtua jo 1980-luvulla: nuorten surmatyöt, pommi-isku, kouluampumiset. Kirjan osuminen sattumalta tähän ajankohtaan tuntuu kuitenkin melkoisen hätkähdyttävältä.

Marjut Brunila: Kävin ennen kirjan kirjoittamista Vähälapsena-näyttelyssä Uudenkaupungin museossa. Toki tunsin historiaa, mutta silti minua järkytti se, kuinka useat lapset kuolivat sairauksiin jo aivan pieninä 1800-luvulla. Ei ollut rokotteita, oli katulapsia ja nälkälapsia. Heitä ei toivottavasti juuri tänä päivänä Suomessa ole. Täällä kaikki saavat terveydenhoidon, rokotukset ja koulutuksen miltei ilmaiseksi.

Mikä uudessa kirjassanne on kaarinalaista?

Markus Ahonen: Tässä teoksessa monen tapahtuman lähtöräjähdyksenä on suuremman luokan rikos edellisestä Isaksson-romaanista, Sieluttomista. Tuon rikoksen tehnyt henkilö eli elämänsä seesteisintä aikaa vanhassa kalastajanmökissä Kuusiston perukoilla mutta päätyi maailmalle ikävimpiin paikkoihin. Kirjassa mainitaan myös, että “yhden varsinaissuomalaisen pikkukaupungin rikollisuus laski 85 prosentilla, kun muutama aktiivinen tekijä saatiin samanaikaisesti telkien taakse”. Tämän voi tulkita hyvin Kaarinaksi, joka tuntuu tiettyihin kirjan tapahtumapaikkoihin verrattuna idylliseltä lintukodolta. Monet poliisit tulivat Kaarina-lehden työn kautta itselleni tutuiksi Kaarinan aikoinani.

Marjut Brunila: Ensimmäisen Immu-kirjan seikkailu sijoittui Littoisiin, kolmaskin kirja osittain. Tällä neljännellä ei ole muita yhtymäkohtia Kaarinaan kuin se, että Immu asuu Kaarinassa mutta on tällä kertaa kyläreissulla Littoisissa asuvan Lotan Geta-mummon luona Uudessakaupungissa. Myös Figaro-kissa elelee nykyisin Kaarinassa – tosin sen alkuperästä Immulla ei ole tietoa. Seuraava Immu-kirja sijoittuukin sitten taas Littoisiin.

Mikä teitä itseänne on omassa uudessa kirjassanne sykähdyttänyt eniten?

Markus Ahonen: Olen intohimoinen ihmisten pään sisäisten ajatusten pohtija ja kirjoittaja. Vaikka kirjassa syöksytään rankkoihin aiheisiin – hyvin erilaisten ihmisten, kuten rikoksia tekevien nuorten ja pommi-iskua hautovan ihmisen pään sisälle – heidän maailmaansa tutustuminen oli todella kiinnostavaa. Itselläni on halu yrittää ymmärtää, mistä rikokset johtuvat ja ajavatko huono seura, olosuhteet, ympäristön paine tai suoranainen syrjiminen ja kyykyttäminen ihmisiä rikokseen. Samoin minua kiinnostaa, miten erilaisia harmaita alueita ihmisistä löytyy. Onko ihminen lainkaan puhtaasti hyvä tai paha?

Marjut Brunila: Itse pidin seikkailua Hiunpuhdilla jännittävänä. Klaanilaiset melovat hylyille ja Lukaksen virveli jää kiinni johonkin raskaaseen. Lopulta virveli onnistutaan kelaamaan ja saaliina on reppu täynnä Suomen markkoja, arvotavaraa ja koruja. Tästä alkaakin hurja seikkailu, sillä vaaralliset roistot havittelevat vanhaa ryöstösaalistaan, tuota samaista reppua.

Markus Ahonen: Anna pahan kiertää

  • Rikosromaani. Kertoo lähiöissä kytevästä katkeruudesta. Kotitekoiset pommit räjähtelevät, ja yhtymäkohtia alkaa löytyä Meduusa-rikosvyyhteen. Tutkintaa johtaa rikosylikonstaapeli Markku Isaksson.
  • Tapahtumapaikkana Helsinki.
  • Kuudes osa Isaksson-sarjassa. Lisäksi kirjailija on julkaissut novelleja aikuisille ja lapsille.
  • Kirjailija on kotoisin alun perin Vantaalta, asuu tällä hetkellä Irlannissa. Asui aiemmin Kaarinassa ja työskenteli vuosituhannen taitteessa kaksi vuotta Kaarina-lehden päätoimittajana.
  • Ilmestyy 4.11.

Marjut Brunila: Immu ja kylmä kyyti

  • Nuorisokirja alakouluikäisille. Seikkailua roistojen ja kummitusten jäljillä.
  • Tapahtumapaikkana Uusikaupunki ja Kylmäpihlajan majakkasaari.
  • Neljäs osa Immu-sarjaa. Lisäksi kirjailja on julkaissut lastennäytelmiä.
  • Kirjailja on kotoisin alun perin Kuusjoelta, asuu Littoisissa.
  • Ilmestyi syyskuussa.