Sote-muutos voi parantaa ruotsinkielisten palveluita – tai huonontaa

0
Åsa Gustafsson. Arkistokuva toukokuulta 2021.

Kun kuntien sosiaali- ja terveyspuoli siirtyy vuoden 2023 alussa hyvinvointialueille, myös ruotsinkielisten palvelut muuttuvat. Onkohan jatkossa sote-palveluita helpompi vai vaikeampi saada ruotsin kielellä?

Mikäli varsinaissuomalaiset äänestävät aluevaaleissa samalla tavoin kuin kuntavaaleissa, ruotsinkielisten ääni tuskin kuuluu kovinkaan äänekkäästi aluevaltuustoissa. Kunnilla ei ole aluevaltuustossa kiintiöpaikkoja, ja Ylen laskelmien perusteella ruotsinkieliseltä Turunmaalta ainoastaan Parainen saisi edustajansa aluevaltuuston ja sekin vain yhden.

Aluevaltuustopaikkoja on 79. Niistä Turulle menisi kuntavaalien mallin perusteella 54. Eri puolueista RKP:lle tulisi yhteensä 4 paikkaa.

Koko hyvinvointialue kaksikieliseksi?


RKP ei ole Varsinais-Suomessa vielä vahvistanut aluevaaliehdokkaitaan, mutta yksi ehdokkaaksi pyrkivä on kaarinalainen RKP:n Yhteispiirin toiminnanjohtaja Åsa Gustafsson . Hän on aiemmin työskennellyt parikymmentä vuotta itsekin sote-alalla lastensuojelussa. Hänen näkemyksensä on toiveikkaampi.

– Aluevaltuustolla on hyvät mahdollisuudet parantaa ruotsinkielisten palveluita koko Varsinais-Suomessa. Esimerkiksi tähän mennessä suurin osa Varsinais-Suomen kunnista on ollut suomenkielisiä. Turku, Parainen ja Kemiönsaari ovat kaksikielisiä, ja myös hyvinvointialueesta on todennäköisesti tulossa kaksikielinen. Silloin ruotsinkielisiä palveluita pystytään jatkossa tarjoamaan niissäkin kunnissa, joissa ei ole ollut niitä lainkaan, hän kommentoi.

Vielä on aikaista sanoa, vaadittaisiinko kaikilta Varsinais-Suomen sote-työntekijöiltä ruotsin taitoa.

– Joka tapauksessa ruotsinkielinen pystyy todennäköisesti asioimaan sote-muutoksen jälkeen nykyistä helpommin kuntarajojen yli, Gustafsson toteaa.

Mielenterveyspalveluihin jonoa


Åsa Gustafsson on itse eniten huolissaan ruotsinkielisten mielenterveyspalveluista.

– Turunmaalla niitä on saanut helposti, Turussa tämä on kangerrellut. Mielenterveysasioissa olisi kuitenkin ensiarvoisen tärkeää päästä asioimaan omalla äidinkielellä.

Paraisilla päätoimipaikkaansa pitävä Kårkullan kuntayhtymä vastaa tällä hetkellä ruotsinkielisten kehitysvammaisten palveluista koko maassa. Gustafssonin laskelmien mukaan se toimii nyt viidellä hyvinvointialueella. Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle on annettu tehtävä koordinoida näitä palveluita jatkossa.

RKP ja kokoomus ovat aluevaaleissa vaaliliitossa, millä voi olla iso merkitys sille, montako paikkaa RKP saa. Kesäkuun kuntavaaleissa RKP oli Kaarinassa vaaliliitossa keskustan ja kristillisdemokraattien kanssa.

Ruotsalaisuuden päivää vietetään lauantaina 6.11.

Aluevaalien ennakkoäänestys kotimaassa 12.–18.1.2022. Vaalipäivä 23.1.2022.