Taidemyyttien murtaja pääsi yleisön suosikiksi: ”Taiteesta saa ja voi nauttia kuka tahansa”

0
Taikon perustajat ja omistajat Patrik ja Pia Edman sekä Turku Science Park Oy:n kasvuvalmentaja Johanna Puhtila. Taiko sai Turku Sciense Parkilta uusyritysneuvontaa.

Taideverkkokauppa Taiko valittiin yleisön suosikiksi valtakunnallisessa Vuoden Uusyrittäjäkilpailussa. Taiko sai peräti 42 prosenttia kaikista yleisöäänistä. Yleisöääniä annettiin yhteensä lähes kaksituhatta.

Taiko on kaarinalaisen Demosarte Oy:n rekisteröimä tavaramerkki, jolla on toimisto Turussa. Kaarinalaisen yrittäjäpariskunta Pia ja Patrik Edmanin pitämä taideverkkokauppa on viidessä vuodessa saanut nopeasti menestystä.

– Olemme molemmat tehneet aiemmin uraa viestinnän ja markkinoinnin parissa. Viestintä ja markkinointi ovat juuri ne kompetenssit, jotka puuttuvat monelta taiteilijalta. Lisäksi alun perin taidesektorin ulkopuolelta tulleina näimme kehitystarpeita tällä melko konservatiivisella alalla, Patrik Edman kommentoi Kaarina-lehdelle.

Katse jo muissakin Pohjoismaissa


Tänä vuonna noin kaksituhatta henkilöä on tilannut Taikolta taidetta kotiinsa.

– Tämä luku voi kasvaa vielä moninkertaiseksi, uskoo Patrik Edman.

– Vasta pieni osa suomalaisista tietää, että taidetta voi hankkia helposti verkosta. Lisäksi suuntaamme ulkomaille, sillä suomalaisella taiteella on kansainvälisesti hyvä maine. Haaveena on laajentaa Taikoa niin, että mukana olisi taiteilijoita muistakin Pohjoismaista. Saamme jatkuvasti kyselyitä Ruotsiin, voiko Taikoon liittyä taiteilijana.

Mikähän Patrikin on näiden viiden vuoden aikana eniten yllättänyt?

– Se, että Suomessa on niin paljon kaunista taidetta piilossa taiteilijoiden työhuoneissa, samoin se, että moni ei ole koskaan ollut kosketuksissa aitoon taiteeseen ennen Taikoa, Patrik vastaa.

– Myös joitain sitkeitä myyttejä elää, kuten se, että taidetta pitäisi tulkita hienosti. Mielestämme riittää, että teos koskettaa jollain tavalla tai että se on vain kaunis. Toinen myytti on se, että taide olisi aina kallista. Näitä myyttejä yritämme murtaa. Taiteesta saa ja voi nauttia kuka tahansa.

”Taikolla on hyvä brändi”


Suomen Uusyrityskeskukset ry valitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Oma Säästöpankin kanssa. Kilpailussa palkitaan yrittäjiä, jotka ovat perustaneet yrityksensä muutama vuosi sitten Uusyrityskeskuksen avustuksella ja joiden yritystoiminta on ollut menestyksekästä. Raadin valitseman voittajan lisäksi yleisö voi äänestää oman suosikkinsa finalisteista.

Vuoden Uusyrittäjiksi valittiin tällä kertaa ylöjärveläisen Metsän Woima Oy:n yrittäjät Juho Haukkala, Tomi Bremer ja Mari Koivisto. Taiko oli Turun seudun kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:n ehdokas kilpailuun.

– Uskon, että Taiko vetosi yleisöön todennäköisesti hyvällä bisnesideallaan, vahvalla brändillään ja laajoilla verkostoillaan, kommentoi tiedotteessa raadissa ollut Minna Sillanpää Oma Säästöpankista.