”Tällä kertaa ei tarvinnut töniä toisia” – Katso täältä Kaarinan jouluiset tapahtumat

0
7-vuotias Niilo Nurmi sai suklaan joulupukilta. Hänestä kivointa joulussa on lahjat. Toivelistalla oli poliisilego.

Koriston Joulutallia vietettiin viime viikonloppuna vuoden tauon jälkeen idyllisessä pienessä pakkassäässä, mutta kävijöitä oli kourallinen tavalliseen verrattuna.

– Pääsivät ihmiset kerrankin katselemaan ja kyselemään rauhassa eikä tarvinnut töniä toisia, kommentoi hyväntuulisesti asiaa Kaarina-Seuran puheenjohtaja Mauri Lasonen.

Todennäköisesti pelko koronaviruksesta tai koronapassin puuttuminen sai ihmisiä jäämään kotiin.

– Paljon kiitettiin sitä, että passit tarkistettiin. Vastustajia ei ollut, Lasonen kertoo.

Lauantaina koronapasseja kyseli tallin ovella Ritva Mutanen. Hänen mukaansa qr-lukija oli toiminut mukavasti ja passi oli puuttunut vain muutamalta sisään pyrkijältä.

Myyntipöydiltä löytyi ryöppyävä määrä esimerkkejä kaarinalaisten luovuudesta. Leikkisiä ja kekseliäitä käsitöitä ja syötävää oli pukin konttiin, ja samalla ne antoivat uusia ideoita muille käsitöiden tekijöille.

Kylmän tallin puolella silmälaseja käyttävät katselivat myyntipöytiä silmälasiensa yli ja ali, huurua pyyhittiin tuloksetta pois laseista ja toimittaja konttasi polvillaan yrittäessään nähdä jotain kameran linssin läpi. Pieni pakkanen, ihmisistä nouseva kosteus ja maskit tekivät silmälasien käyttäjille tallin tunnelmasta kovin saunamaisen.

Joukossa kierteli joulupukki. Siviilissä nimeä Jarkko Peltonen totteleva pukki kertoi, että saman joulupukin tapaa joulukuussa vielä Kaarina-talon joulumyyjäisistä.

Joulu tulee myös Kaarina-Teatteriin

Kaarina-Teatterilla yritettiin viime vuonna järjestää ensimmäistä kertaa joulumyyjäiset ja -näyttely, mutta tapahtuma peruuntui viime metreillä koronaviruksen vuoksi. Tulevana viikonloppuna on uusi yritys.

– Nyt meillä on kahden vuoden käsityöt esiteltävänä, naurahtaa Iris Virtanen.

Näyttelyssä on kahden äidin ja kahden tyttären töitä: Virtasen ja hänen tyttärensä Henna Salmisen sekä Eeva ja Pinja Lapin.

Heidät tuntien luvassa on mielikuvituksellisia ja hyvää tuulta herättäviä käsitöitä, usein kierrätysmateriaaleista, joiden alkuperää ei enää tunnista. Esimerkiksi Koriston Talleilla Virtanen myi pitsisiä joulupalloja, joiden pallo oli kotoisin deadoranttiputkiloista.

Joulukoristeiden lisäksi esille on tulossa esimerkiksi nuken ja barbien vaatteita, kodintekstiilejä ja neuleita. Eeva Lappi on tehnyt kristalli- ja pitsikoristeita, Pinja Lappi digi- ja akryylimaalauksia sekä Salminen bambu-keittiöliinoja ja heijastinkoruja.

Iris Virtanen ja Eeva Lappi ovat ilahduttaneet vuodesta toiseen kaarinalaisia käsitöillään ja näyttelyillään.

– Meillä on aina käsillä jotain, ja aina olemme yhdessä näyttelyitä järjestäneet, Eeva kommentoi.

– Näitä ei osaa olla tekemättä! Virtanen heittää.

Heidän mukaansa yhtäkään television murhamysteeriä ei voi katsoa ilman käsityötä. Käsitöitä tehdessä on myös kuunneltu äänikirjoja eri kielillä, jotta kielitaito kehittyisi samalla.

Jouluisia tapahtumia tulossa

  • Tapahtumiin tarvitaan yleensä koronapassi yli 16-vuotiailta.
  • Joulumyyjäiset Hovirinnan palvelukeskuksessa 3.12. klo 10–13. Järj. Kaarinan kaupunki.
  • Hyväntekeväisyyskonsertti 3.12. klo 18 Kaarina-talossa. Lauluyhtye Oktääni. Maksullinen ohjelmalehti. Järj. LC Kaarina/Katariinat.
  • Joulumyyjäiset Pontelassa klo 10–13.30. Järj. Piikkiön Eläkeläiset ja Piikkiön Eläkkeensaajat.
  • Kaarina-Teatterin joulumyyjäiset 4.–6.12. klo 11–16.
  • Joulumyyjäiset Kaarinan kirkolla 4.12. klo 11–13. Järj. Kaarinan seurakunta ja partiolippukunta Rantakaarinat.
  • Floristiikkatalon joulunäyttely Tuorlassa avoinna 19.12. asti, arkisin klo 10–18, viikonloppuisin klo 11–15 (suljettu itsenäisyyspäivänä). Järj. Ammattiopisto Livia.