Testissä Kaarinan keskusliikuntapuiston uudet ulkokuntoilulaitteet

0
Kisakallion Urheiluopistossa Lohjalla opiskeleva Vilma Kuusrainen kehuu sitä, että ulkokuntoilulaitteilla voi tehdä hyvin erilaisia liikkeitä. Liikunnanohjaaja Petra Alanne opastaa Kuusraista.

Aikanaan pururatojen laitamilla saattoi seistä korkeintaan vatsalihasliikkeiden tekemiseen tarkoitettu lauta ja pari erikorkuista leuanvetotankoa, joille saattoi pysähtyä lenkin välissä. Vaikka tällaisia rakennelmia yhä ruostuu lähiöiden laitamilla, on ulkokuntoilulaitteissa otettu melkoisia harppauksia eteenpäin.

Usean vuoden ajan ovat yleistyneet laitteet, joissa käytetään hyväksi treenaajaan omaa painoa, mutta Kaarinan keskusliikuntapuistoon on hiljattain remontin yhteydessä saatu laitteet, joista lähes kaikissa pystyy painopakkaa siirtämällä säätämään liikkeen vastusta.

–Tällaisia laitteita ei hirveästi alueella ole, kaupungin liikunnansuunnittelija Mia Kettunen kertoo.

Kettunen kertoo, että laitteet ovat ympäri vuoden käytettävissä, ja niiden pitäisi valmistajan mukaan toimia myös pakkasessa ja lumessa.

– Ihan kylmiltään ei kuitenkaan kannata lähteä treenaamaan. Erityisesti talvella, mutta toki muulloinkin, on tarpeen muistaa ottaa hyvä alkulämpö. Sen voi saada esimerkiksi tässä vieressä valaistulla urheilukentällä tai kuntoradalla, Kettunen vinkkaa.

Kesällä laitteilla pärjää sortseissa ja t-paidassa, mutta talvella vaatetus saattaa aiheuttaa haasteita.

– Vaatetuksen on hyvä olla ennen kaikkea joustava mutta myös lämmin, esimerkiksi hiihtovaatteet tai vastaavat, Kettunen ja liikunnanohjaaja Petra Alanne neuvovat.

Ulkokuntoilulaitteilla puuhastelee arki-iltana mukavasti porukkaa. Kaarinassa asuvat Petra Lindholm sekä Johnny ja Neve Blomqvist ovat käyneet laitteilla aiemminkin, silloin kun ovat liikkeellä keskurin suunnalla. Heidän mielestään puisto on miellyttävä ympäristö treenaamiseen.

– Kyllä ulkona on aina ulkona. Samalla kun liikkuu, saa vähän raitista ilmaa, Johnny Blomqvist selittää.

Näppärää ja turvallisen oloista, ja vastusta löytyyOlen muutaman kerran aiemmin testannut kehonpainoon perustuvia ulkokuntoilulaitteita ja käynyt joitakin jaksoja salilla. Liikunta on osa elämääni, mutta en voi puhua itsestäni varsinaisena kuntosaliharrastajana.

Ensimmäinen huomio kuntoilupaikalla kiinnittyy hanskojen puuttumiseen. Vaikka mittari on yhdeksän astetta plussan puolella, on keskusurheilukentän yli puhaltava viima kalsea.

Lämpöä saa kuitenkin nopeasti. Keskurin laitteet tarjoavat ainakin allekirjoittaneelle ihan tarpeeksi vastusta, ja varaa sen nostamiseenkin jää vielä melkoisesti.

Voi olla, etteivät nämä ulkokuntoilulaitteet palvele julmetun kokoisia kehonrakentajia, mutta niin ei ehkä ole tarkoituskaan. Niiden­ ensisijainen tehtävä lienee tavallisten kuntalaisten liikuttaminen. Tosin paikan päällä näyttää siltä, että myös aktiiviurheilijat ovat ottaneet laitteet ahkeraan käyttöön.

Laitteilla tehtävät liikkeet ovat monelle varmasti ennestään tuttuja, mutta tarvittaessa laitteista löytyvän qr-koodin takaa aukeaa Youtube-video, jossa laitteen käyttöön opastetaan. Se voikin olla eduksi varsinkin silloin, kun käyttää laitteita, joissa voi varioida liikkeitä.

Painon lisääminen oli näppärää ja turvallisen oloista: ei levypainojen liikuttelua tai muuta puuhaa, jossa voi murskata varpaansa tai sormensa.

Jatkuvasti avoinna olevien liikuntalaitteiden pitää tietysti olla sellaisia, joista ei saa osia irti, jos jonkun päässä syntyisi tuuma sen tyyppisestä rötöksestä.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että ulkokuntoiluvälineillä voi ainakin peruspulliainen tehdä melkoisen kattavankin treenin.

Teksti ja kuvat: Mikko Perttunen