Toimitus testaa: Kännykälle tuli https_kans-passi

0
Koronapassi voi olla työlästä löytää myöhemmin kännykältä. Tämän vuoksi moni on halunnut tulostaa sen paperille tai ottanut siitä kuvakaappauksen. Kuvakaappauksen qr-koodi on vaikuttanut toimivan.

En ollut aiemmin tarvinnut koronapassia. Nyt tuli oikea hetki hankkia se.

Kirjaudun tietokoneella Omakantaan verkkopankkitunnuksilla. Esille lävähtää tuttuun tapaan kaikenlaista tietoa, josta suuri osa on turhaa ja toistaa tuttuja asioita, mutta hakemani asiakin löytyy: EU:n koronatodistus.

Klikkaan kohtaa ”Avaa koronarokotustodistus (pdf)”, ja saman tien todistus latautuukin jo tietokoneelle. Se ilmaantuu ladattujen tiedostojen kansioon pitkällä nimellä, jonka alkusanat ovat ”https __kansalainen.kanta.fi_pdf_koronarokotustodistus_tmp163…”.

Samassa tajuan, että enhän minä tietokoneen kanssa tapahtumissa juokse, vaan haluan passin kännykkään. No, tuleepahan testattua koronapassin lataamista usealla välineellä.

Googlaan kännykällä Omakannan ja kirjaudun taas sisään. Omakanta vaikuttaa selkeämmältä kuin tietokoneella. Klikkaan taas kohtaa ”Avaa koronarokotustodistus”. Kännykkä kysyy, avaanko sen Drive PDF Viewerillä vai Bluefire Readerillä. Miksiköhän se tällaista kysyy? Samantekevää, avaan passin ensin mainitulla.

Siinä se on. Karvas kokemus on, että vastaavia tiedostoja voi myöhemmin olla vaikeaa löytää kännykän uumenista, tai puhelin halusi vain näyttää passin minulle mutta ei ladannutkaan sitä pysyvästi. Käyn vilkaisemassa kännykästä Ladatut tiedostot -sovellusta. Sieltä passi löytyy, mutta en olisi ilman aiempaa tietokonekierrosta tunnistanut, mikä lukuisista tiedostoista se on. Koronapassista näkyy vain nimen alku ”https_kans”.

En saa siirrettyä passia kännykällä helpommin käsillä olevaan paikkaan. Sen sijaan pystyn nimeämään passin uudelleen Koronapassiksi. Kun joskus kuukauden päästä olen juoksemassa teatteriin minuuttia ennen esityksen alkua ja passi pitäisi kiireessä saada esitettyä, en tule muistamaan, että satojen tiedostojen seassa ”https_kans” on tarvitsemani.

Siinä se sitten on. Sitten vielä testaamaan, pääsenkö sen kanssa tapahtumiin sisään.