Uusien koronatapausten määrä hätyyttelee jo Kaarinan ennätyksiä – Koronapassia vaaditaan nyt useimmissa yleisötilaisuuksissa

0
Tiedossa olleet uudet koronatapaukset Kaarina-lehden julkaisupäivinä.

Uusien koronatartuntojen määrä Kaarinassa jatkaa hurjaa nousuaan. Viikossa Kaarinaan ilmaantui 50 uutta koronatapausta. Aiemmin ainoastaan kahtena viikkona on päädytty tätä isompiin lukuihin.

Yhteensä Kaarinassa on ollut koko epidemian aikana 1076 koronatartuntaa THL:n mukaan.

– Tartuntoja on kaikenikäisillä, sekä lapsissa ja nuorissa että iäkkäissä. Osa on joutunut sairaalahoitoon, kertoo Kaarinan johtava ylilääkäri Antti Sandén.

– Testimäärät ovat parin viikon aikana kasvaneet, ja positiivisten näytteiden osuus on korkea.

Tartunnat rokottamattomilla

Pääasiassa tartunnat ovat rokottamattomilla tai vaillinaisen rokotussuojan omaavilla. Antti Sandén arvioi, että heidän osuutensa on vähintäänkin kolme neljäsosaa.

– Lisäksi rokotettukin voi jossain määrin sairastua koronaan tai vähintäänkin tartuttaa sitä eteenpäin, vaikka omat oireet olisivatkin lievät. Kaupunkilaisille haluaisin painottaa, että jos flunssaoireita tulee, silloin on syytä jäädä kotiin eikä kulkea tartuttamassa muita.

Koronapassilla kaupungin tapahtumiin

Tapahtumille annettiin tällä viikolla koronarajoituksia koko Varsinais-Suomeen. Koronapassia vaaditaan nyt yli 16-vuotiailta kaikissa yleisötilaisuuksissa sisätiloissa, joissa osallistujamäärä on yli 50 henkilöä. Määräys on voimassa 16.12. asti.

Esimerkiksi Kaarinan kaupunki on tiedottanut, että se alkaa vaatia koronapassia yli 50 hengen tapahtumissaan, kuten Kaarina-päivän vietossa ja joulujuhlissa. Vaihtoehtona olisi ollut, että tapahtumia peruutetaan tai osallistujamäärä rajoitetaan 50:een, eikä tähän haluttu ryhtyä.

– Esimerkiksi tulevana viikonloppuna Lasten Lystikkäässä, koronapassi vaaditaan kaikilta aikuisilta, informoi kaupungin ma. verkkotoimittaja Sinikka Huttunen.

Muista toimijoista esimerkiksi Kaarina-Teatteri on tiedottanut, että sen esityksiin pääsee jatkossa vain koronapassilla.

Aiemmin koronapassia on vaadittu vain ravintoloissa pikkutunneilla.

Rokotukset matelevat

Kaarinan koronarokotustahti on hiipunut.

– Toisaalta niistä, jotka ovat oikeutettuja rokotukseen, todella suuri osuus on jo ottanut sen. Määrän ylöspäin nostaminen voi olla vaativaa. Jospa koronapassi nyt innostaisi loppujakin ottamaan rokotteen, Antti Sandén miettii.

– Ehkä jossain kohtaa päästään vielä rokottamaan alle 12-vuotiaita, mutta tämä on todennäköisesti mahdollista Suomessa aikaisintaan joulukuussa.

Viime Kaarina-lehden jälkeen ensimmäisen koronarokotteen ottajien osuus pysyi samana. 77% kaikista kaarinalaisista on nyt ottanut koronarokotteen. Toisen rokotteen ottajien määrä oli kasvanut yhdellä prosenttiyksiköllä ja on nyt 72% kaarinalaisista.

Laumasuojan kannalta tämä luku on merkityksellinen. Monet tahot ovat kuitenkin siirtyneet tarkoittamaan rokotekattavuudella vain yli 12-vuotiaiden rokotettujen osuutta eli niiden, jotka tosiasiallisesti voivat ottaa rokotteen. Kaarina-lehti seuraa kumpaakin lukua.

Yli 12-vuotiaista kaarinalaisista 90% oli käynyt ottamassa yhden rokotteen, 84% myös toisen.

Ilmaantuvuusluku eli koronatapausten määrä suhteessa asukaslukuun viimeisen kahden viikon keskiarvon mukaan oli taas melkein kaksinkertaistunut Kaarinassa ja oli tiistaina 241.

Myös Turussa ja Paraisilla epidemia on pahentunut selvästi. Turun ilmaantuvuusluku oli tiistaina 316, Paraisten 259. Liedossa ilmaantuvuusluku oli 90, Paimiossa 92.

Mikä koronapassi?

  • Todistus, josta näkyy, että henkilö on saanut kahden koonarokotteen suojan tai henkilö on sairastanut koronan ja saanut yhden koronarokotuksen.
  • Viimeisimmästä rokotteesta on oltava kaksi viikkoa.
  • Koronapassin saa digitaalisena verkossa Omakannasta tai tarvittaessa paperisena versiona terveydenhuollosta. Koronapassin voi myös itse tulostaa paperisena Omakannasta.
  • Tilaisuuksissa kelpaa sekä mobiili-koronapassi että paperinen koronapassi.
  • Mahdollisuutena on myös, että henkilöllä on tuore todistus negatiivisesta koronatestituloksesta.
  • Koronapassi on voimassa koko EU:ssa.