Väistämisvelvollisuus muuttuu lukion suojatiellä – Neljälle suojatielle ilmaantuu Kaarinassa uusi liikennemerkki

0
Kuva Kaarinan lukion kohdalla olevasta suojatiestä elokuulta, jolloin lehti kävi aamulla seuraamassa tien ylitystä. Jatkossa tälle suojatielle tulee pyöräsuojatien liikennemerkki sekä maalaamaton kohta keskelle. Silloin autojen kuuluu väistää pyöräilijöitä.

Kaarina-lehti kirjoitti alkusyksyllä siitä, miten villisti pyöräilijät ylittävät suojatien Voivalantiellä Kaarinan lukion kohdalla. Kyseisellä suojatiellä olisi pyöräilijän pitänyt väistää autoja, mutta tästä eivät pyöräilijät selvästikään tienneet.

Jatkossa autojen on kuitenkin väistettävä jalankulkijoiden lisäksi myös pyöräilijöitä tällä suojatiellä. Samoin kolmen muun suojatien väistämisvelvollisuutta muutetaan lähiaikoina.

Kaarinan lukion kohdalla olevan suojatien lisäksi autojen on lähipäivinä ryhdyttävä väistämään pyöräilijöitä Hovirinnassa Kartanontiellä Hovirinnan rantaan johtavan liittymän kohdalla. Tavallinen suojatie muutetaan pyöräsuojatieksi myös Littoisissa Littoistenjärventielle Auranlaakson koulun edustalla sekä Untolantiellä kohdassa, jossa pyörätie vaihtaa puolta.

Lisäksi Herrasniityssä Herrasniitynkadulle on tulossa tällainen suojatie Herrasniitynraitin kohdalle.

Näille kaikille suojateille ilmaantuu pyöräsuojatien liikennemerkki.

Uusia keskisaarekkeita

– Kaarinassa pyöräsuojatien liikennemerkkejä ei vielä ennestään ole, eivätkä välttämättä monetkaan autoilijat ole muualla ajellessaankaan näitä nähneet. Todennäköisesti moni ei tiedä, mitä merkki tarkoittaa, toteaa Kaarinan liikennesuunnittelija Elise Tuomola.

Merkki siis tarkoittaa, että pyöräilijä on suojatiellä etuajo-oikeutettu.

Nämä kaikki neljä suojatietä ovat jo valmiiksi korotettuja ja sellaisia, että niissä liikkuu paljon pyöräileviä lapsia ja pyöräilijöille on usein annettu tilaa.

Myös suojatiemaalaukset muutetaan. Keskeltä maalaamaton suojatie on merkki siitä, että pyöräilijällä on etuajo-oikeus. Sen sijaan umpinainen suojatiemaalaus kertoo, että pyöräilijän kuuluu väistää autoja.

Tietöitä lähiviikkoina

Muutostöiden yhteydessä korotusten asvaltointia ja viisteitä tehdään osin uusiksi. Asvaltointitöitä tehdään tällä ja ensi viikolla.

Lapsille kannattaa kertoa, että isojen työkoneiden kohdalta ei pääse kulkemaan suojatietä pitkin asvaltointitöiden aikana. Autoilijoiden on tarpeen olla tavallistakin varovaisempia, kun lasten tuttu reitti on poissa käytöstä.

Monet tienkäyttäjät olettavat, että auton kuuluu suojatiellä aina väistää pyöräilijää, tai päinvastoin. Todellisuudessa riippuu risteyksestä, kumpi on etuajo-oikeutettu. Mikäli pyöräsuojatien merkkiä ei ole, pyöräilijän kuuluu väistää risteyksessä, jossa pyörätie ikään kuin katkaisee autotien. Sen sijaan auton kuuluu aina väistää pyöräilijää risteyksissä, joissa autotie ikään kuin katkaisee pyörätien.

Artikkelia muutettu 18.11.2021 klo 13.21. Poistettu maininta keskisaarekkeiden rakentamisesta. Keskisaareke oli tulossa vain Rauhalinnan suojatielle.